Successos

INCENDIS

El mòbil, aliat dels bombers

El 90 per cent dels primers avisos sobre el començament d'un foc provenen de trucades de mòbil

La campanya forestal d'estiu s'acaba el dia 15 d'aquest mes, però serà flexible en funció de la meteorologia

Generalment les noves tecnologies van lligades al progrés, i el telèfon mòbil n'és una mostra evident. Aquest petit aparell de butxaca s'ha convertit en un aliat dels bombers, concretament pel que fa a la seva tasca contra els incendis. A la demarcació de Girona, el 90 per cent dels primers avisos que el bombers reben si s'ha declarat algun incendi provenen de trucades fetes pel mòbil.

Sovint són trucades de persones que passen per un lloc on s'acaba d'originar un foc o bé que veuen fum des d'un lloc proper.

Això els permet poder atacar l'incendi des del començament, un avantatge molt valuós per als bombers. Aquests primers avisos a través del mòbil són confirmats després pels guaites, destinats a les torres de vigilància, o bé pel personal de la zona.

El proper dia 15 de setembre s'acaba la campanya forestal d'aquest estiu, tot i que això es decidirà definitivament en funció de la meteorologia i del risc d'incendi que hi hagi. El grup d'actuacions forestals (GRAF) està pendent de l'estudi que ha de determinar si allarguen o no la campanya depenent de les condicions meteorològiques que es prevegin.

Fins avui, la campanya d'estiu ha estat força tranquil·la, no només a les comarques gironines, sinó també arreu de tot Catalunya. Com a incendis importants, hi ha hagut el de Vilopriu, al Baix Empordà, que va cremar un total de 124 hectàrees de vegetació forestal i agrícola, a final de juliol; l'incendi del Mèdol, a Tarragona, que va cremar 103 hectàrees de zona arbrada; finalment el de Viladecans, amb 45 hectàrees, a la comarca del Baix Llobregat.

Campanya forestal tranquil·la

Hi ha hagut un estiu bo pel que fa la meteorologia, “un regal de la climatologia”, en paraules de Ferran Garcia, cap de l'àrea d'operacions d'emergències dels bombers bo i remarcant, però, que el vent de tramuntana, sobretot a la demarcació de Girona, encara pot fer estralls. El fet que la campanya hagi estat tranquil·la ha permès als bombers validar i estudiar el material que han estrenat aquest estiu a més de fer una avaluació acurada de la seva posada en funcionament.

Entre aquest material nou, hi ha les pantalles que s'han instal·lat als camions, que permeten conèixer la cartografia del lloc de l'incendi i veure els vehicles i els bombers que hi ha distribuïts en les tasques d'extinció. També han incorporat una segona emissora que permet doblar la xarxa de comunicació entre l'equip per poder conèixer la situació dels punts claus de l'incendi.

La incorporació d'aquesta tecnologia a l'equip també ha requerit una tasca de formació a tot el cos de bombers i una reestructuració organitzativa. A la regió d'emergències de Girona, la campanya disposa de cap a nou-cents efectius en total. Tot i això, encara tenen pendent la instal·lació de càmeres als helicòpters i també les pantalles dels caps de guàrdia.

Vint-i-nou parcs aquest estiu

Aquest estiu els bombers disposen de 29 parcs a la regió de Girona, cinc dels quals són de voluntaris i cinc més són mòbils, que estan situats a prop de zones de risc perquè en cas d'incendi hi puguin arribar en el mínim temps possible. Mentrestant, els bombers acaben d'elaborar el sistema de comandament Siscom, que ha d'implantar funcionalitats noves sobre criteris tècnics, una part del qual ja han utilitzat durant aquesta campanya.

Foc de Vilopriu
Va cremar 124 hectàrees de vegetació durant dos dies, entre el 28 i el 30 de juliol passat. Ha estat el foc més important de l'estiu a les comarques gironines.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.