Punt divers

Sotmeten a informació pública l'Estudi d'impacte ambiental del regadiu de la Conca de Tremp

El Govern ha sotmès a infor­mació pública l'Estudi d'impacte ambi­en­tal actu­a­lit­zat de la con­so­li­dació i millora del rega­diu de la Conca de Tremp. Aquest pro­jecte afecta a sis muni­ci­pis del Pallars Jussà; Cas­tell de Mur, Gavet de la Conca, Isona, Lli­mi­ana, Talarn i Tremp. També es sot­met a infor­mació pública l'avant­pro­jecte d'ampli­ació i moder­nit­zació del reg. D'aquest pro­jecte se'n bene­fi­ci­a­ran 1.160 pro­pi­e­ta­ris i supo­sarà pas­sar de les 2.000 hectàrees de reg a més de 4.500. Josep Durany, pre­si­dent dels regants, explica què és un acte de justícia que arriba 100 anys tard donat que és la pro­mesa que se'ls va fer com a com­pen­sació per la cons­trucció del pantà de Sant Antoni al 1913.

L'objec­tiu és la moder­nit­zació i con­so­li­dació dels rega­dius de la comu­ni­tat de regants de la Conca de Tremp, amb la cons­trucció d'una nova xarxa de reg amb cano­na­des a pressió per sub­mi­nis­trar aigua als regants a peu de finca, fet que per­metrà una millor gestió i major sos­te­ni­bi­li­tat. Pels regants és una forma de des­en­ca­llar un reg històric, s'asse­gura que els agri­cul­tors d'aquesta zona puguin dur a terme amb garan­ties la seva acti­vi­tat, i es garan­teix una millora en la gestió de l'aigua en tots els aspec­tes que hi inter­ve­nen: trans­port, dis­tri­bució i l'apli­cació als con­reus.Josep Durany, pre­si­dent dels regants, es mos­tra con­tent per aquest dar­rer pas en els pro­ces­sos admi­nis­tra­tius i diu que espera que sigui el dar­rer tràmit abans de començar les obres. Per Durany es tracta d'un acte de justícia després de 100 anys d'haver-se promès als page­sos la con­versió de les seves ter­res en rega­bles com a com­pen­sació per la zona que es va inun­dar en la cons­trucció del pantà de Sant Antoni, a Talarn, al 1913. Les actu­a­ci­ons pre­vis­tes con­tem­plen la cons­trucció d'una cano­nada de trans­port i cap­tació, una cano­nada del Marge dret i una de l'esquerre que inclo­uen res­pec­ti­va­ment tota la xarxa d'alta, bas­ses i bom­beig, i afec­ta­ran 4.500 hectàrees de la zona rega­ble. Actu­al­ment, la xarxa de reg està for­mada per sèquies amb un sis­tema de reg per gra­ve­tat, amb la qual cosa, l'eficiència en la gestió de l'aigua és molt baixa. Durany diu que aquesta obra supo­sarà doblar la superfície rega­ble de la Conca de Tremp donat que es reguen unes 2.000 hectàrees i es pas­sarà a les 4.500 un cop fina­lit­zada la moder­nit­zació del reg.​Durany explica que els tre­balls de moder­nit­zació bene­fi­ci­a­ran 1.160 regants i supo­sa­ran a més d'un ús més efi­ci­ent de l'aigua en reduir les pèrdues en la xarxa i per­me­tre una millora de la seva gestió, una millora també de la pro­duc­ti­vi­tat agrària i de la qua­li­tat de vida dels page­sos amb la uti­lit­zació de les tec­no­lo­gies més avançades, i una major con­tri­bució a la sos­te­ni­bi­li­tat medi­am­bi­en­tal.El cost total del pro­jecte supera els cin­quanta mili­ons d'euros, i es pre­veu que estarà cul­mi­nat en un ter­mini màxim de sis anys. La Gene­ra­li­tat finançarà aquesta obra apor­tant el 32 per cent del cost, men­tre que els regants assu­mei­xen el divuit per cent, i el cin­quanta per cent res­tant, lle­vat de les expro­pi­a­ci­ons i ocu­pa­ci­ons, serà finançat per SEIASA del Nor­dest.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.