La davallada del preu del coure fa caure en picat els robatoris d'aquest metall

El nombre de robatoris de cable de coure a empreses i obres s'ha reduït un 30% respecte a l'any passat

Els robatoris de coure va fer anar de bòlit els Mossos d'Esquadra l'any passat. Només en el primer trimestre de l'any, la policia va fer més de 200 detencions de lladres de coure, majoritàriament de nacionalitat romanesa i que tenien diversos antecedents. La seva activitat delictiva era tan gran, que van convertir aquests robatoris en el seu modus vivendi. «Eren bandes molt organitzades i molt ben preparades», explica Lluís Ortiz, director executiu del Gremi de Recuperació de Catalunya.

Els lladres havien saquejat sobretot empreses dedicades al sector del metall i camions carregats de coure. Aquest va ser el cas d'una empresa de Llagostera, de la qual els lladres es van endur una matinada de juliol tres camions carregats amb prop de 75 tones de coure valorat en 600.000 euros. Un altre dels objectius dels lladres van ser les obres del TAV, fins al punt que els Mossos i Adif van acordar una vigilància específica per frenar l'augment d'aquests robatoris. L'enginy dels lladres per sostreure coure va arribar al punt àlgid quan van començar a robar cables d'ascensors. Només a Barcelona, els lladres van deixar sis blocs sense cable fent veure que eren operaris que feien el manteniment de l'ascensor. Ara la davallada del preu del metall, que en segons quin tipus de coure ha suposat una reducció del 60% respecte a l'any passat, segons assenyala Ortiz, ha comportat que els lladres hagin perdut interès per aquest metall. «Aquest any el nombre de robatoris s'ha reduït un 30%», explica l'inspector Toni Mariscal, cap de l'àrea central de patrimoni dels Mossos d'Esquadra. «A final d'any haurem de veure si la tendència a la baixa es manté», hi afegeix l'inspector. «Abans als lladres els sortia molt a compte robar el coure, però ara ho han deixat córrer», hi afegeix Ortiz. Tant el director executiu del gremi com el cap de patrimoni dels Mossos coincideixen que en la reducció del nombre de robatoris, a més de la crisi, hi ha influït la feina que s'ha fet entre la policia i les empreses del sector del metall. De fet, van ser els Mossos els que van demanar la col·laboració dels recuperadors de metall perquè ajudessin a aturar el comerç il·legal de coure, que els lladres revenien als mateixos ferrovellers. «Es va buscar en quin circuit es movia el coure robat, i es va aconseguir desarticular dues màfies molt actives», afirma Ortiz.

Tot i la disminució del nombre s robatoris en els últims mesos, els Mossos no baixen la guàrdia. A l'empresa de material elèctric Cahors de Vilamalla, els lladres hi han entrat a robar quatre cops en tres mesos aquest any. S'han endut desenes de quilos de coure i llautó, i la situació ha portat els responsables de la fàbrica a soldar les portes de la nau el cap de setmana per evitar que els robin –les dessolden un cop es reprèn l'activitat dilluns al matí– i a contractar seguretat privada.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.