Successos

Robatoris

Lladre, amb l'Església has topat

Mossos i Bisbat de Girona fan un cens amb tots els objectes de valor d'esglésies i ermites de la demarcació

Els consells als rectors i la instal·lació de dispositius de seguretat fa reduir els robatoris en un 70%

Els lladres no entenen de religions i les esglésies i ermites de la diòcesi de Girona (n'hi ha més de 1.100) han estat, en ocasions, llocs de pillatge. No només han buidat les caixes d'almoines, sinó que també s'han atrevit a anar més enllà. Sense anar gaire enllà, l'any passat uns lladres van robar les campanes de tres ermites del baix Montseny i uns altres es van endur la marededéu gòtica de Creixell, a Borrassà. Però, com diu la dita, amb l'Església hem topat, en aquest cas és el lladre que ha topat amb l'Església. Per fer front a aquest degoteig de delictes, els Mossos d'Esquadra i el Bisbat de Girona han enllestit un cens amb tots els objectes de valor que hi ha a les esglésies i ermites de la demarcació. Durant un any, els agents han pentinat tota la diòcesi i han fet centenars de fotografies de tot allò que podia atraure els lladres i que, fins ara, el Bisbat no tenia inventariat. El cens inclou imatges religioses, calzes, campanes i objectes rituals de missa. Segons el cap de la unitat regional de proximitat i atenció al ciutadà, el caporal Enric Padró, els esforços també s'han centrat a fer xerrades a capellans i rectors per donar-los consells de seguretat (fins ara, n'hi ha hagut més de 80). Canviar els panys de les portes o, fins i tot, instal·lar alarmes o reixes als temples són algunes de les recomanacions que ja s'han portat a terme. A més, també s'han anat retirant aquells objectes valuosos que hi havia disseminats en ermites. El Bisbat de Girona els ha guardat en un magatzem (com és el cas d'una creu a Romanyà) o bé els ha substituït per rèpliques (per exemple, una talla que presideix una capella de la Selva interior). La imatge original retorna a lloc en dies assenyalats, coincidint amb festes religioses.

El pla de seguretat específic ha permès, en aquests tres anys, reduir fins a un 70% els robatoris. De les 29 denúncies rebudes durant el primer semestre del 2010, aquest any s'ha passat a 8. Entre aquestes, hi ha dos robatoris a rectories, un a l'Institut Superior de Ciències Religioses (d'on es van endur diners i un ordinador) o un altre a l'església de Santa Llogaia d'Àlguema (Alt Empordà), on els lladres van robar una creu de fusta i un calze, tot i que d'escàs valor.

“Hi ha esglésies i ermites que s'han posat com a punts sensibles i d'interès a l'hora de fer patrullatges; consten al nostre control informàtic i els agents estan obligats a passar-hi”, concreta el comissari Joaquim Belenguer. “El treball conjunt que hem fet, amb totes aquestes xerrades i consells de seguretat, ha generat confiança entre els mossens”, explica el bisbe de Girona, Francesc Pardo. Pardo admet que aquest ha estat un treball “complicat”, precisament perquè arreu de la demarcació hi ha moltes parròquies i ermites disseminades.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.