Presos o mestres artesans

Tres reclusos de Quatre Camins treballen en el taller que el ceramista Pere Aguadé ha obert recentment en el centre penitenciari del Vallès. Els presos podrien obtenir el carnet d'artesà.

El Centre d'Iniciatives per a la Reinserció (Cire), que treballa per donar feina als interns dels centres penitenciaris de Catalunya i ajudar-los a la reinserció, ha presentat la nova col·lecció Ceràmica, un conjunt de teteres i vaixelles que han elaborat tres reclusos de la presó de Quatre Camins en un taller que el ceramista Pere Aguadé, responsable creatiu de les peces, ha obert fa cap a dos mesos en aquesta presó de la Roca del Vallès. Les teteres i les vaixelles, a més, han estat il·lustrades per diferents dissenyadors.

«Estava una mica espantat, però ara estic molt content d'haver obert el taller», va dir Pere Aguadé durant la presentació de la col·lecció, aquest dimecres a la seu d'Artesania Catalunya. En l'acte, també hi era present la consellera de Justícia, Montserrat Tura, que va agrair la col·laboració del ceramista en aquesta iniciativa. La consellera també va aprofitar per destacar la «doble» singularitat del producte, primer perquè els artistes «han aportat la seva creativitat a una causa important» i després perquè el fet que el taller estigui en un mòdul del centre Quatre Camins fa que es trenquin certs tabús i que es pugui explicar bé el treball de reeducació que es fa amb els presos. «Intentem aprofitar el temps de condemna per intentar reeducar els presos i que es puguin reinserir a la societat. Sabem que en alguns casos no ho aconseguirem, però ho hem d'intentar», va afegir Tura.

A més de ser un treball durant l'estada a la presó, els reclusos que facin el taller de ceràmica d'Aguadé podran obtenir el carnet professional d'artesà. Només hauran d'haver treballat més de tres anys en el taller de ceràmica, acreditar certes competències i presentar davant d'una comissió part de les obres que han elaborat.

Més de 10.000 reclusos i 64 tallers

Actualment hi ha 10.481 persones recluses a Catalunya, de les quals 3.700 treballen en els 64 tallers que el Cire té en mòduls a les presons o en tallers exteriors a Raïmat, Montmeló i Lliçà de Vall. Els reclusos confeccionen diferents tipus d'objectes –com la bossa catalana– que es poden comprar a la pàgina web del Cire o en algunes botigues. A canvi, els presos reben una remuneració, que varia segons la feina i l'horari. Bona part d'aquests diners, segons va explicar la consellera Tura, es destinen a indemnitzacions que els reclusos han de pagar a les víctimes dels seus delictes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.