Administracions

La Generalitat, disposada a comprar l’antiga base Loran

Polítiques Ambientals ha iniciat l’expedient per a l’exercici dels drets de tanteig i retracte per adquirir les 35 hectàrees

L’Estat les va vendre en subhasta a un particular per 450.000 euros

La Generalitat de Catalunya està disposada a adquirir, per la via del tanteig i retracte, les 35 hectàrees que formaven part de l’antiga base militar nord-americana Loran, que l’Estat ha venut a un particular per 450.000 euros. L’estació construïda el 1961, a l’Alt de la Pedrosa, prop de l’Estartit, i cedida pel govern de l’Estat, està situada dins el Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter (PNMMBT).

El director de general de Polítiques Ambientals i Medi Natural, Antoni Ferran, ho va confirmar ahir, després que ja s’ha demanat a l’Estat una còpia de l’escriptura dels terrenys per poder exercir, via acord de govern, el dret de tanteig i retracte. Patrimoni Natural és qui ha iniciat l’expedient a petició de Polítiques Ambientals, segons va explicar Ferran. Precisament, tot i la venda en subhasta per part de Patrimoni de l’Estat a un particular, una operació tancada, la declaració d’un espai protegit porta implícita la declaració d’utilitat pública, a efectes expropiatoris dels béns i drets afectats. En aquest sentit, doncs, també faculta la comunitat autònoma per a l’exercici dels drets de “tanteig i retracte respecte dels actes o negocis jurídics de caràcter onerós que comporti la creació, transmissió, modificació o extinció de drets reals que recaiguin sobre béns immobles situats al seu interior”. Antoni Ferran va explicar la importància que representa poder garantir la conservació d’aquestes dues grans parcel·les en tractar-se d’un espai d’enorme rellevància dins el parc natural. Una tercera parcel·la, en zona urbana, ja es va vendre fa molts anys a un particular.

Per la seva part, la regidora de Medi Ambient de l’Ajuntament de Torroella de Montgrí, Pilar Valls (ERC), es va mostrar esperançada que es pugui, finalment, materialitzar aquesta operació, que permetrà que aquests terrenys reverteixin a l’administració, en aquest cas la Generalitat. L’alcalde, Jordi Colomí (UPM), es va mostrar satisfet que la Generalitat hagi entès la importància d’aquesta operació, clau per poder garantir-ne uns usos coherents amb el parc: “El que es pot fer amb aquests terrenys està extraordinàriament limitat i cal protegir-los.”

Aquesta estació del tipus Zulú d’emissió secundària, dins del programa Loran de radionavegació per a la mar Mediterrània –oficialment Coast Guard Loran-C Station Estartit–, es va desconnectar l’1 de gener de 1995. Les antenes es van enderrocar el 14 de maig de 1998.

El que és sorprenent és que, tot i revertir a Patrimoni de l’Estat, les instal·lacions van anar fent-se malbé; van ser saquejades, i es van perdre uns edificis que el govern dels Estats Unitats va entregar en perfecte estat de conservació i manteniment a l’Estat espanyol.

LA XIFRA

35
hectàrees
són les que formen les dues parcel·les que l’Estat ha venut a un particular i que es volen recuperar.

LA FRASE

El que s’hi pot fer és extraordinàriament limitat i defensem que cal protegir-los
Jordi Colomí
alcalde de torroElla de montgrí (UPM)


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Maçanet de la Selva assumeix la gestió de l’aigua de Residencial Parc

MAÇANET DE LA SELVA
MANUEL NIN
Monjo de Montserrat. Exarca dels catòlics grecs de ritus bizantí.

“Tot el que he fet ho he vinculat a Montserrat”

montserrat
MOBILITAT
INTEGRACIÓ TARIFÀRIA

Catalunya vol unificar el preu del transport públic el 2024

barcelona

El Galliner i Toni Ruscalleda rebran els premis de l’ADAC

GIRONA

Tomben de nou la taxa d’escombraries a Torroella en habitatges turístics

TORROELLA DE MONTGRÍ
Economia
Desigualtats

Un nou milmilionari cada 30 hores

BARCELONA
mobilitat
estació intermodal de la sagrera

L’obra de Sagrera aturarà R2 i R11 de Rodalies dotze setmanes a Sant Andreu

barcelona

Reparteixen en instituts gironins copes menstruals

girona
JOAN LLOBET VALL-LLOVERA
JUTGE DE PAU DE CADAQUÉS

“Els veïns ens demanen consell”