Medi ambient

Àustria

Dos ecologistes vessen petroli sobre un quadre de Klimt a Viena

L’obra, ‘Mort i vida’, està protegida per una pantalla de vidre i no ha resultat malmesa

Els activistes reclamen acabar amb les noves extraccions de gas i petroli i fer front al canvi climàtic

Dos activistes climàtics han vessat suposadament petroli sobre el quadre “Mort i vida” de Gustav Klimt (1862-1918) al museu Leopold de Viena per denunciar la inacció contra la crisi climàtica. L’obra està protegida per un vidre i no ha patit danys.

Malgrat els estrictes controls, dos joves han aconseguit introduir el líquid al museu en una bossa d’aigua calenta i un d’ells l’ha llançat sobre la pintura, abans de ser immobilitzat per un vigilant. El seu acompanyat s’ha enganxat la mà amb cola a la pantalla protectora del quadre.

“Atureu la destrucció dels combustibles fòssils. Ens dirigim cap a un infern climàtic”, han advertit els activistes. “Coneixem el problema des de fa 50 anys, hem d’actuar d’una vegada sinó el planeta es destruirà”, han afegit.

L’entrada al Leopold avui era gratuïta amb motiu d’una festivitat regional i estava patrocinada per la petroliera OMV.

El museu ha confirmat posteriorment que el quadre està protegit per una gran pantalla de vidre i no ha resultat danyat, ni tampoc el marc original.

El col·lectiu Última Generació ha reivindicat l’acció a les xarxes socials i ha denunciat que “els nous jaciments de petroli i gas són una sentència de mort a la humanitat”. “Necessitem mesures contra el canvi climàtic ara. Reduir el límit de velocitat a 100 Km/h a les autopistes no costa d’implementar, estalvia 460 milions de tones de CO2 per any només a Àustria i comporta menys soroll, millor qualitat de l’aire i carreteres més segures. Què estem esperant?”, proposa el grup ecologista

Fa cinc dies altres dos activistes del mateix grup es van enganxar amb adhesius a fòssils de dinosaures del Museu d’Història Natural de Viena, que no van resultar malmesos, per criticar la destrucció climàtica causada pels hidrocarburs. “Davant les restes dels gegants extingits, exigeixen una política de supervivència, en lloc de la contínua destrucció dels nostres mitjans de vida”, va justificar el grup ecologista, molt actiu a Àustria i Alemanya, en un comunicat.

El Museu Leopold ha replicat en un comunicat que “les preocupacions dels activistes climàtics com les d'Última Generació són vàlides, però atacar obres d'art és definitivament la direcció equivocada per perseguir l'objectiu previst d'evitar el col·lapse climàtic previst”. La institució ha defensat que els museus són precisament “institucions preservadores i, en aquest sentit, un exemple de sostenibilitat”. “L'art crea identitat. Preservar, restaurar, documentar i presentar es troben entre les tasques essencials de les institucions dels museus. Els museus són un lloc de trobada, de discurs, però també un lloc de gaudi i reflexió, una alternativa a l'enrenou frenètic de la vida quotidiana”, ha reivindicat la institució.coronavirus

L’OMS manté la Covid-19 com una emergència sanitària internacional

ginebra

Tres nits sense llum en dues urbanitzacions de Llagostera

LLAGOSTERA

Els Mossos aplicaran mesures per intentar reduir l’ús d’armes blanques

Barcelona

Els jutges de Figueres se sumen a les reivindicacions dels funcionaris

FIGUERES

La Generalitat sufragarà la clausura de l’abocador de Solius

LLAGOSTERA / SANTA CRISTINA / D’ARO

Fil a l’agulla per trobar alternatives per al triatge

LA BISBAL D’EMPORDÀ

Reciclatge gironí de maquinetes d’afaitar

Girona

Famílies el temps que calgui

barcelona
JORDI DE MANUEL
BIÒLEG I ESCRIPTOR

“La sequera fa anar el món a pitjor”

barcelona