Medi ambient

Societat

Mataró sense pudor

El Consorci de Residus del Maresme instal·larà un sistema de desorització per reduir les males olors que genera el tractament de la brossa orgànica

Les queixes fa anys que duren i des del 2021 es fan controls i s’ha millorat la ventilació de les naus perquè no sigui tan fort l’impacte

Un projecte innovador per renovar el centre resoldrà el problema

“Segur que es nota una millora els primers dies, que és quan arriba la resta i la pudor és més forta”

No cal ser a tocar de la inci­ne­ra­dora de Mataró per ensu­mar la mala olor que desprèn la fer­men­tació dels resi­dus orgànics que s’hi trac­ten. Segons com gira el vent les pudors s’escam­pen pels car­rers del polígon de les Hor­tes del Camí Ral, on hi ha el cen­tre a tocar de la depu­ra­dora, que, sobre­tot a l’estiu, con­tri­bu­eix a empit­jo­rar les males olors en aquesta zona pro­pera a la riera d’Argen­tona. “No ens poden atri­buir la mala olor que arriba a la ciu­tat perquè només som res­pon­sa­bles del que ens per­toca”, diu el direc­tor de Maresme Cir­cu­lar, Car­les Salesa, que des­taca els esforços que fa temps que fan per mini­mit­zar aques­tes molèsties. Els estu­dis d’olors que des del 2021 porta a terme l’empresa Odour­net SL , per encàrrec de Maresme Cir­cu­lar, han permès de cons­ta­tar l’impacte als entorns i fer actu­a­ci­ons per millo­rar la ven­ti­lació i els tan­ca­ments de les naus on es pro­cessa la brossa orgànica. És aquest trac­ta­ment que genera les pudors i les quei­xes dels empre­sa­ris més pro­pers a la planta que patei­xen més direc­ta­ment les molèsties. Aviat hau­ran de notar que la situ­ació millora quan entri en fun­ci­o­na­ment el sis­tema de deso­rit­zació que s’ins­tal·larà per reduir les pudors. “És una mesura directa en el punt on hi ha més con­cen­tració d’olors”, explica el direc­tor de la planta on es col·loca­ran uns rui­xa­dors amb unes cor­ti­nes amb uns substàncies químiques per cap­tar i neu­tra­lit­zar les molècules odoríferes.

L’impacte odorífer de la planta es mesura tenint en compte nor­mes tècni­ques que deter­mi­nen la con­cen­tració d’olor i con­tro­lant l’olor en aire ambi­ent uti­lit­zant ins­pec­ci­ons de camp. Actu­al­ment no exis­teix a Cata­lu­nya o a l’Estat espa­nyol cap llei específica que reguli la con­ta­mi­nació per olors. “El que fem amb l’orgànica és esta­bi­lit­zar-la per evi­tar que fer­menti a l’abo­ca­dor on s’uti­litza per reom­plir talus­sos perquè no té qua­li­tat com a fer­ti­lit­zant agrícola”, explica Salesa de la gestió a la planta de Mataró.

Reno­var les ins­tal·laci­ons

Les acci­ons per apai­va­gar les pudors són tran­sitòries abans no s’exe­cuti el pro­jecte inte­gral per reno­var les naus on es fa el procés de trac­ta­ment de l’orgànica. Una inversió que, com asse­nyala Salesa, dependrà de l’Agència Cata­lana de Resi­dus per exe­cu­tar abans de cinc anys vista. Es tracta d’un pro­jecte inno­va­dor, per des­car­bo­nit­zar el cen­tre i una nova dis­tri­bució de les naus per imple­men­tar noves tec­no­lo­gies de cap­tura, puri­fi­cació i liqüefacció de les emis­si­ons de CO2 per al seu emma­gat­ze­matge i la seva comer­ci­a­lit­zació. En aquest sen­tit, es pre­veu la trans­for­mació dels sis­te­mes de bio­me­ta­nit­zació per via humida i bio­es­ta­bi­lit­zació de trac­ta­ment dels resi­dus orgànics que per­me­tran donar una solució defi­ni­tiva a l’impacte odorífer.

“L’orgànica en el moment que es remena fa pudor”, reco­neix el res­pon­sa­ble de la planta on arri­ben els resi­dus, que segons el trac­ta­ment poden estar fins a un mes en què les olors són més o menys inten­ses. “Segur que es nota una millora els pri­mers dies, que és quan arriba la resta i la pudor és més forta”, diu Salesa del nou sis­tema de deso­rit­zació per sua­vit­zar les olors de la matèria que es va esta­bi­lit­zant en el procés de des­com­po­sició. El mate­rial de resta que entra els dilluns és molt pit­jor pel que fa a olors que els que entren diven­dres, per la pròpia freqüència de la reco­llida.

Sepa­rar millor l’orgànica

Maresme Cir­cu­lar insis­teix en la neces­si­tat de con­ti­nuar cons­ci­en­ci­ant els ciu­ta­dans de la cor­recta sepa­ració dels resi­dus, perquè no arribi tanta quan­ti­tat de matèria orgànica quan hau­ria d’anar sepa­rada al con­te­ni­dor marró per apro­fi­tar-la per fer com­pos­tatge d’alta qua­li­tat. “Estem estan­cats, sepa­rant només un terç de la matèria orgànica”, lamenta Salesa d’unes xifres que no millo­ren al Maresme, amb 30.000 tones anu­als de reco­llida selec­tiva de l’orgànica, que s’envia a pro­ces­sar a la planta de Gra­no­llers.

De les 210.000 tones de la fracció resta que entren pro­vi­nents dels 67 muni­ci­pis adhe­rits del Maresme i el Vallès Ori­en­tal, gai­rebé la mei­tat, 100.000 tones cada any, són resi­dus orgànics. A la inci­ne­ra­dora el con­tin­gut d’orgànica que hi entra de la sepa­ració pre­li­mi­nar és molt baix i la com­bustió és el 55% del rebuig que es con­ver­teix en gasos i ener­gia.

67
són els municipis
del Maresme i del Vallès Oriental que tracten la matèria orgànica.
6.200
són els visitants
que van conèixer les instal·lacions el curs passat. Des del 2022 es porta a terme l’activitat Maresme Circular Experiència Immersiva per mostrar el procés del reciclatge a través de la realitat virtual.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.