Medi ambient

Medi Ambient

L’erosió causada per les mules de càrrega, argument per tancar el restaurant de la Mola

“El transport d’aliments, aigua, residus i estris es realitza amb animals de càrrega pel camí dels Monjos. El trànsit constant d’aquests animals i l’elevada freqüentació de visitants han incidit en l’erosió del ferm, amb impactes negatius en els ecosistemes naturals.” D’aquesta manera descriu la Diputació de Barcelona la situació actual al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt que porta a no renovar la llicència de restaurant que hi ha al cim a la família que fa prop de sis dècades que el regenta, que ha recollit més de 14.000 signatures en contra.

La Diputació, propietària de l’espai des de 1983, argumenta també que no es disposa d’un sistema d’abastament d’aigua amb prou capacitat per fer front a episodis de sequera i la depuradora d’aigües residuals ha d’absorbir un volum molt superior a les seves capacitats. Igualment, constaten que els subministraments elèctrics no arriben a la Mola i que les infraestructures de producció d’energia actuals són obsoletes i funcionen amb combustibles fòssils (grups electrògens).

La Diputació ha presentat aquest dijous en roda de premsa el seu “pla de futur sostenible” per a la Mola, i obliga a tancar, diumenge, el restaurant del cim. El document, que s’ha treballat amb institucions, entitats i agents del territori del Parc Natural, vol preservar el cim de la Mola, dibuixa un model amb criteris mediambientals, serveis dimensionats a un consum energètic i hídric sostenibles, autosuficients, alimentats de fonts renovables i amb menys demanda de mercaderies i de generació de residus.

El pla de futur ha rebut una subvenció de dos milions d’euros del fons europeu Next Generation, dels quals 240.000 seran per millorar els aparcaments per als visitants al coll d’Estenalles i a l’Alzina del Sal·lari per implementar la reserva prèvia amb gestió telemàtica, regular l’afluència de visitants i afavorir la desconcentració al cim de la Mola.

Uns 150.000 euros més es destinaran a l’adaptació d’itineraris i a l’entorn del cim per restaurar-lo i minimitzar l’impacte produït per l’elevada freqüentació de visitants. L’import inclou el condicionament de les feixes i del camí dels Monjos.

El Pla Clima de la Diputació, aprovat el 2022, pretén aconseguir que els seus equipaments siguin climàticament neutres l’any 2030, vint anys abans del que marquen els objectius europeus d’emergència climàtica.

De mitjana, al voltant de 177.000 persones pugen a l’any a la Mola, xifra que representa el 59% del total de visitants anuals del parc (300.000).

“Tots aquests anys hem donat servei als excursionistes, però també hem ajudat en nombrosos accidents, hem actuat com a refugi, i fins i tot hem tingut un punt d’observació meteorològica”, defensa la propietària de l’establiment, Gemma Gimferrer. Una vintena de persones quedaran dilluns al carrer. La campanya en defensa de la continuïtat del restaurant culminarà dissabte al migdia amb una manifestació al cim.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
SOCIETAT

Neixen polls de falcó pelegrí al Port de Tarragona, el segon cop en deu anys

TARRAGONA
MEDI AMBIENT

Primera instal·lació fotovoltaica amb doble orientació est-oest a la UdL

LLEIDA
SOCIETAT

La Transéquia genera un impacte econòmic al Bages de 300.000 euros

MANRESA

Mor el conductor d’un cotxe en un xoc frontal amb un autocar

SALDES
MEDI AMBIENT

Tarragona, distingida com a municipi compromès amb la biodiversitat marina

TARRAGONA

Foc forestal a Batea que s’estén cap a l’Aragó

BATEA

Manresa reprèn les obres de rehabilitació de la Torre Lluvià

MANRESA
educació

El Narcís Monturiol, pioner en la formació de tècnics en renovables

figueres
SOCIETAT

Badalona crema el dimoni que apuja els preus davant més de 115.000 espectadors

BADALONA