Medi ambient

agricultura

Els vinyataires fora de DO s’organitzen

A finals del 2020, tres cellers fami­li­ars de Tar­ra­gona van ser san­ci­o­nats pel depar­ta­ment d’Agri­cul­tura perquè posa­ven als seus vins el nom de la població on tre­ba­llen les vinyes i fan el vi. La raó és que no for­ma­ven part de les DO Tar­ra­gona i Mont­sant, que feien un ús pri­va­tiu dels noms dels muni­ci­pis inte­grats en la deno­mi­nació d’ori­gen. La nor­ma­tiva per­met que ho facin totes les DO del país –també amb les d’oli exis­teix aquest pro­blema.

Les mul­tes d’alguns miler d’euros van ser paga­des però van des­per­tar un movi­ment espon­tani de soli­da­ri­tat entre un cen­te­nar de viti­vi­ni­cul­tors. Es van inten­tar orga­nit­zar, pri­mer, com a enti­tat però l’Ins­ti­tut Català del Vi (Incavi) no els reco­nei­xia com a inter­lo­cu­tors perquè no for­ma­ven part de DO. Van optar per orga­nit­zar-se en el Gremi Vinya­tai­res Lliu­res, que avui es pre­sen­tava públi­ca­ment a Bar­ce­lona. El gremi els dona la repre­sen­ta­ti­vi­tat d’una “asso­ci­ació empre­sa­rial per tenir força davant l’admi­nis­tració” explica Josep Dasca, vinya­ter de Valls i un dels ini­ci­al­ment san­ci­o­nats.

Avui són una setan­tena d’agre­mi­ats que, en la gran majo­ria, no estan inte­grats en DO perquè, tot i la diver­si­tat de casuísti­ques, con­reen i vini­fi­quen de manera natu­ral, sense química indus­trial, sense lle­vats externs afe­gits al most, sense fil­trar, sense cla­ri­fi­car, o sense uti­lit­zar sul­furós per con­tro­lar la fer­men­tació. Lògica­ment la majo­ria tenen el cer­ti­fi­cat ecològic CCPAE i, aquells que no el tenen, “no vol dir que facin vins con­ven­ci­o­nals sinó que sim­ple­ment no l’han dema­nada. Tots fan agri­cul­tura sos­te­ni­ble”, explica el vinya­taire Rubén Parera, de Sant Llo­renç d’Hor­tons (Penedès).

La inter­lo­cució amb l’Incavi és, avui, bona i con­fien que, a les ampo­lles, podran indi­car la vari­e­tat de raïm i l’anyada –si no paguen una cer­ti­fi­cació externa les DO no els ho per­me­ten. L’obs­ta­cle prin­ci­pal con­ti­nua sent els topònims, que s’han con­ver­tit en patri­moni exclu­siu de les DO. “Ho tenen tan­cat a pany i clau”, lamenta Parera.

Per això, el Gremi de Vinya­tai­res Lliu­res s’inte­gra a la Con­fe­de­ració Euro­pea de Vinya­ters Inde­pen­dents (CEVI), for­mada per uns deu mil pro­duc­tors i ela­bo­ra­dors de vint països. “Repre­sen­ten models fami­li­ars, inde­pen­dents de DO, petits agri­cul­tors arte­sans. Es vol que es reco­ne­gui la figura del vinyeró, diàleg amb l’admi­nis­tració i poder uti­lit­zar els topònims per trans­parència amb el con­su­mi­dor i perquè repre­sen­tem al ter­ri­tori”, explica Gabriel Cas­telló, vinya­taire de Rabós (Empordà).

En la pre­sen­tació ha pla­nat la gran para­doxa que suposa que petits viti­vi­ni­cul­tors que fan el seu vi amb el seu raïm no puguin indi­car-ne l’ori­gen i, en canvi, per la cai­guda de pro­ducció de la sequera, la DO Cava pugui com­prar vi de fora que podrà ven­dre amb aquesta deno­mi­nació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia