Medi ambient

Medi ambient

Collserola i pagesia s’alien per fer respectar camps i ramats

Pagesos i ramaders de Collserola es troben amb camins bloquejats per vehicles aparcats, gossos sense lligar i ciclistes que espanten els ramats, conreus trepitjats... El parc natural rep cada any cinc milions de visites. La freqüentació és cada dia de la setmana i pràcticament les 24 hores. Per conscienciar el volum de gent que s’hi desplaça en el respecte als conreus i els ramats, el Consorci del Parc Natural i la seva pagesia han engegat una campanya amb el lema És vital respectar la pagesia de Collserola. Tenir cura del Parc Natural és cosa de tothom.

La iniciativa recorda fins a set normatives i recomanacions que cal complir per a la convivència amb pagesos, ramaders i bestiar en el marc del projecte Territori vital, que té l’objectiu de promoure un ús cívic dels espais naturals.

Així, insten a deixar el cotxe als aparcaments habilitats davant la necessitat de mantenir els camins lliures per treballar. També reclamen portar el gos lligat perquè no espanti el ramat. El Parc i els pagesos demanen respecte per les cases particulars: “No saltis els tancats, busca la porta.” “Cada cop que trepitges els camps, fas malbé la nostra collita!”, lamenten. Igualment, insisteixen en la importància de mantenir-se allunyats dels apiaris, amb les abelles pol·linitzant. Pel que fa als ciclistes, demanen que redueixin la velocitat quan passin a prop d’una finca i que baixin de la bicicleta per rodejar caminant els ramats que es trobin pel camí. Finalment, conviden els visitants a descobrir els productes ecològics, locals i de proximitat que s’elaboren al parc.

Fins a 490 ha de conreu

El Consorci reivindica la pagesia com un agent clau en la gestió del territori, i imprescindible per configurar el mosaic agroforestal que defineix la serra de Collserola. De les 8.156 hectàrees de superfície del parc natural, 490 són espais disponibles per als conreus, el 51% dels quals estan actualment en actiu. Al parc hi ha més de trenta masies catalogades pel seu valor històric, patrimonial i cultural.

L’elevat nombre de visitants diaris impacta directament en la biodiversitat, el patrimoni i les zones productives, i això fa que la relació entre el gaudi dels espais naturals i l’activitat agroramadera “no sempre sigui harmònica”.

Darrerament, la pagesia reclama més civisme amb els seus espais de treball, ja que alguns actes dels visitants impacten negativament en la seva feina diària. Els pastors també demanen respecte pels ramats, que comparteixen espais amb caminants i ciclistes.

L’espai gaudeix de protecció oficial des del 1953 i l’any 2010 va ser declarat parc natural per la Generalitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.