Infraestructures i serveis

sequera

L’Alt Empordà ja té 34 municipis en emergència

Dotze muni­ci­pis de l’Alt Empordà que s’abas­ten de l’embas­sa­ment de Dar­nius-Boa­de­lla, entre altres Figue­res, Cadaqués i Roses, han entrat en emergència per sequera, la fase més res­tric­tiva pel que fa als con­sums d’aigua i que afecta també l’àmbit domèstic. S’afe­gei­xen als 22 muni­ci­pis alt-empor­da­ne­sos que ja estan en emergència des de l’agost per la mala situ­ació de l’aqüífer Fluvià-Muga, jun­ta­ment amb dos muni­ci­pis del Baix Camp –Due­saigües i Riu­de­ca­nyes– que s’abas­ten del pantà de Riu­de­ca­nyes, també sota mínims. La Comissió Inter­de­par­ta­men­tal de Sequera del govern català va apro­var ahir l’emergència dels muni­ci­pis de la uni­tat Dar­nius-Boa­de­lla perquè el pantà està per sota dels 11 hm³, con­cre­ta­ment en 10,5, tot i que a la conca de la Muga ja s’ha reduït aquesta tem­po­rada un 81% de con­sum de reg agrícola. La resta de muni­ci­pis d’aquesta uni­tat que entren en emergència són Cas­telló d’Empúries, Llers, Santa Llo­gaia, Caba­nes, Fortià, Riu­mors, Vila­ma­lla, Vila-sacra i el Far d’Empordà.

També ha can­viat la situ­ació de dues uni­tats més. L’aqüífer Carme-Cape­lla­des d’Igua­lada ha pogut man­te­nir la situ­ació d’alerta durant dos anys –va ser la pri­mera uni­tat que hi va entrar el 2021– perquè s’hi han garan­tit abas­ta­ments des del Ter-Llo­bre­gat, però la comissió de sequera hi va decla­rar ahir l’excep­ci­o­na­li­tat, la situ­ació en què es troba la majo­ria del ter­ri­tori de les con­ques inter­nes –477 muni­ci­pis.

Per altra banda, els 30 muni­ci­pis del Baix Ter, que havien pogut man­te­nir la nor­ma­li­tat perquè el tem­po­ral Glòria va car­re­gar l’aqüífer, van entrar ahir en alerta. En nor­ma­li­tat només hi ha 13 muni­ci­pis que cor­res­po­nen a l’aqüífer pli­o­qua­ter­nari de Tar­ra­gona –el Milà, la Masó, la Secuita, Renau, Mont­ferri, Bràfim, Alió i Vila-rodona– i a l’aqüífer de l’estany de Banyo­les –Banyo­les, Por­que­res, Camós, Font­co­berta i Cor­nellà del Terri–. Es pre­ve­uen un setem­bre i un novem­bre nor­mals plu­viomètri­ca­ment –no secs– però l’espe­rança està posada en el pronòstic actual d’un octu­bre més plujós que la mit­jana.

Llers i Santa Llogaia superen els límits per la presó i el polígon

El consum d’aigua de Llers i Santa Llogaia d’Àlguema supera els límits establerts perquè inclou la presó del Puig de les Basses i la zona industrial, segons el Consell Comarcal. Llers va tancar l’agost amb 511 litres per habitant i dia, i Santa Llogaia amb 689. L’excepcionalitat en què estaven limitava el consum a 230 litres. Dels 42.000 m³ que va consumir Llers en tres mesos, la presó en va gastar la meitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.