Societat

gastronomia

Arriba el temps dels oriços a Sant Feliu de Guíxols

Com a acte central de la campanya gastronòmica, dissabte tindrà lloc una ‘oriçada’ popular als Jardins Juli Garreta

L’Ajuntament ha comprat 2.000 garoines, amb què es podran servir 350 racions

Sant Feliu de Guíxols ret homenatge a un dels fruits de mar més apreciats a casa nostra: l’eriçó de mar, o com en diuen els ganxons, l’oriçó. Tradicionalment, a molts indrets de la Costa Brava s’organitzaven menjades populars a les platges o les cales amb la garoina o l’oriç acabat de pescar com a protagonista. Demà dissabte, com a acte central de la campanya gastronòmica És temps d’uriços, tindrà lloc una oriçada popular als Jardins Juli Garreta de la localitat empordanesa.

Per fer possible aquesta iniciativa, l’Ajuntament ha comprat als mariscadors locals un total de 2.000 oriços, que donaran per servir 350 racions. “Cada any en comprem més i cada any fem curt”, expliquen fonts de l’organització, perquè “en ser un producte que es fa malbé molt ràpid s’han de consumir tots”. La jornada comença a les onze del matí i està previst que abans de les dues ja no en quedin.

L’oferta és temptadora: per 6 euros els assistents podran degustar, davant el mar, mitja dotzena d’oriços acabats d’obrir acompanyats de pa i una copa de cava. “Volem dinamitzar la campanya i per això els oferim a preu de cost”, valoren. Un dia abans de l’oriçada arriben els sacs amb els oriçons a la platja; es posen en galledes amb aigua salada; es tallen per la meitat i es netegen amb l’aigua del mar. Faltarà només agafar un tros de pa per extreure’n de l’interior la gònada, la part comestible de l’animal marí. N’hi ha que substitueixen el pa per la cullereta.

L’oriç s’ha convertit des de fa uns anys en l’atracció més important de la temporada d’hivern a Sant Feliu de Guíxols. “Com les ostres a França, l’oriçó és molt preuat pel visitant estranger, que els veu també com un element del folklore local”, asseguren els responsables de la campanya. Una tradició que per sobre de tot ha de ser respectada i sostenible, començant per la moderació de la quantitat que se’n pesca.

És temps d’uriços reuneix la participació de 23 establiments de la ciutat i té una durada de tres mesos, de desembre a febrer.

Volen fred

Els oriços es mengen en el seu estat natural per les minves dels mesos més freds de l’any: desembre, gener i febrer, una vegada oberts. Segons expliquen, darrerament s’està allargant la temporada fins al mes de març, ja que el fred arriba més tard.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

BANYOLES

Nova reunió de la comunitat educativa per l’escola Camins

banyoles
enoturisme i gastronomia

Carme Ruscalleda, premi ‘Premi Bite honory award’ per la difusió de la cultura culinària

Barcelona

Som Sostre demana un nou model per atendre els sense llar

girona
urbanisme

La Rambla encara la fase de reforma més complexa pel que fa a mobilitat

Barcelona
turisme

30.000 persones a les jornades de portes obertes del Port de Barcelona

Barcelona
estats units

Augmenten a 15 els morts per tempestes i tornados als EUA

barcelona
societat

El TS estima un recurs de l’Ajuntament de Barcelona contra l’anul·lació de la taxa d’escombraries del 2020

Barcelona
tribunals

El judici per la violació d’Igualada se celebrarà del 17 al 21 de juny

Igualada
sequera

Els embassaments de Ter-Llobregat doblen reserves i superen el 30%

barcelona