Salut

Doblaran l’espai quirúrgic de l’hospital comarcal de Blanes

Salut construirà una planta amb quatre sales d’operacions, sobre l’edifici actual

Un despatx d’arquitectes treballa en el projecte del nou bloc, de 1.300 metres quadrats

La junta de govern ha aprovat de manera inicial el pla d’ampliació

El Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya admet que l’Hospital Comarcal de la Selva, o hospital de Blanes, necessita més espai. Per això el govern, mitjançant el Servei Català de la Salut, doblarà l’espai quirúrgic del centre i en doblarà les sales d’operacions, que passaran de dues a quatre. “S’ha detectat que les necessitats quirúrgiques de la zona requereixen ampliar el bloc quirúrgic”, admet el gerent de la regió sanitària de Girona, Miquel Carreras.

L’hospital comarcal va ser inaugurat el 1993 i dona servei a la Selva Marítima i a l’Alt Maresme. És al turó de Santa Bàrbara, molt a prop del terme municipal de Lloret de Mar, i ocupa actualment 9.450 m², distribuïts en un màxim de set plantes. Tres de les plantes són d’hospitalització, amb capacitat per a 120 llits.

“A dalt”

Els responsables de Salut havien avaluat la possibilitat de fer un bloc quirúrgic annex a l’actual edifici, però s’ha descartat. “S’ha fet una anàlisi de la situació a veure si es podia fer un annex a la situació actual o s’havia de fer una cosa nova. Fer una cosa annexa és complicat, i s’ha optat, en el projecte que s’està redactant, per posar una planta més i desplaçar tot el bloc quirúrgic a dalt”, afirma Carreras, que va ser dijous a la inauguració de l’hospital de dia del centre hospitalari.

Les dues sales d’operacions (quiròfans) estan actualment en una planta [vegeu imatge], que a mitjà termini es dedicarà a “altres activitats hospitalàries”, diu el gerent de la regió gironina. “Aquesta planta no pot créixer més, i per tant se n’ha de fer una de nova.”

Al gener, Salut va demanar a l’Ajuntament la llicència per ampliar l’hospital comarcal, que redacten l’equip tècnic CDB Arquitectura Humbert Costas i Carlos Duran, arquitectes. La junta de govern local –aleshores només amb regidors del PSC– va aprovar de manera inicial el projecte en un acord subscrit l’11 d’abril. En principi, segons fonts d’Urbanisme de l’Ajuntament, el ple municipal ha d’aprovar aquest any un pla especial urbanístic i posteriorment ho haurà de fer la Comissió d’Urbanisme de Girona.

En l’acord de la junta de govern de fa tres mesos, s’hi destaca que el nou bloc tindrà una superfície construïda de 1.300 m² i que tindrà una “connectivitat directa i fluïda” amb les actuals instal·lacions. Serà un edifici al damunt de les actuals instal·lacions, segons ha explicat Carreras.

L’ampliació de l’hospital comarcal de Blanes s’inscriu en el procés d’elaboració del pla estratègic de salut de la Generalitat. A la Selva hi han participat, entre molts altres, personal mèdic, empleats, entitats i institucions. Dijous, en la presentació de l’hospital de dia, l’alcalde de Blanes, Àngel Canosa (ERC), va retreure públicament que l’anterior equip de govern hagués optat “pel silenci” a l’hora de reivindicar millors condicions de salut.

LES XIFRES

2
sales d’operacions
té el centre mèdic selvatà, inaugurat el 1993. A mitjà termini, en passarà a tenir quatre.

LA FRASE

531
persones
treballen a l’hospital. Hi ha inclòs el personal mèdic i d’infermeria, entre altres departaments.
9.450
metres
quadrats, distribuïts en un màxim de set plantes, ocupa l’hospital, que és al turó de Santa Bàrbara.
Aprofitant la llicència, vam incloure en l’acord que és molt necessari millorar els accessos
Pepa Celaya
EXREGIDORA D’URBANISME DE BLANES (PSC)

Més de 71.000 persones ateses l’any passat

L’Hospital Comarcal de la Selva dona servei a la Selva Marítima (Blanes, Lloret de Mar i Tossa de Mar) i als municipis de l’Alt Maresme, com ara Malgrat de Mar o Palafolls. L’any passat va atendre més de 71.000 persones (71.665). Són pacients hospitalitzats o que han estat atesos al servei d’urgències o al de consultes externes, segons dades facilitades per la Corporació de Salut del Maresme i la Selva (CSMS), que gestiona l’hospital.

A l’hospital hi treballen 531 persones, segons dades del mes de juny. S’hi inclou el personal mèdic, d’infermeria, d’administració i de serveis tècnics. El centre ofereix, entre altres serveis, el de medicina interna, cardiologia, oncologia, medicina esportiva, urgències, pediatria i oftalmologia, entre molts d’altres. Dijous, la CSMS i Salut van presentar el nou hospital de dia.

L’hospital forma part “de la xarxa d’hospitals d’utilització pública (XHUP), proveïdor de serveis del Servei Català de la Salut [...] Pertany a la Corporació de Salut del Maresme i la Selva (CSMS), igual que l’Hospital Comarcal Sant Jaume de Calella, amb el qual comparteix serveis i prestacions”, es descriu en l’acord de la junta de govern de l’abril.

L’hospital és a prop d’una pineda. L’ampliació es farà just pel carrer d’accés a la cala Sant Francesc, relativament a prop del Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB), un centre d’investigació del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), que depèn del Ministeri d’Economia i Competitivitat.

Petició municipal de millorar els accessos

J. Ferrer

L’aprovació inicial de l’ampliació de l’hospital de Blanes incloïa una petició de l’Ajuntament de Blanes al Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya: la millora dels accessos al centre mèdic. L’equip de govern sortint, del PSC, hi demanava que es millorés l’accés i els aparcaments existents “per facilitar la mobilitat”. Aquest és un dels cinc punts de l’acord de la junta de govern de l’abril.

L’exregidora d’Urbanisme de Blanes, Pepa Celaya (PSC), recorda que ja havien demanat a la CSMS que s’urbanitzés l’espai, que es fes una rotonda just a les escales d’accés a l’hospital i que es desplacés l’actual parada de bus, entre altres canvis. Els terrenys de l’hospital són privats, i caldria veure qui havia de fer front a les millores urbanístiques i de mobilitat.

L’àrea d’arribada al centre no es pot considerar idònia, ja sigui en cotxe o en autobús. Hi ha un petit giratori, aparcaments en més d’un espai sense ordenar i en terreny que fa pendent, i activitats de tot tipus, com ara un espai perquè els alumnes d’una autoescola facin pràctiques amb els vehicles. L’actual parada de l’autobús, a cent metres de l’entrada principal del centre hospitalari, és a prop d’un concessionari de cotxes i d’una benzinera.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Ábalos: “O prenem mesures que redueixin la mobilitat o és molt possible que col·lapsem el sistema sanitari”

barcelona

Vergés apunta que el sistema sanitari estarà en tensió durant moltes setmanes quan baixi la corba del coronavirus

barcelona

Torra demanarà una renda bàsica universal i liquiditat per a empreses a la conferència de presidents

barcelona

Oriol Mitjà fa un assaig clínic amb pacients d’una residència d’Arenys de Munt

barcelona

Catalunya ja supera els 1.200 morts i els 15.000 contagiats

barcelona

El confinament deixa en dubte el pagament de quotes als gimnasos

barcelona

Sánchez rectifica

barcelona

Fira Barcelona acollirà un hospital amb 300 llits

Barcelona

Un curs en l’aire

Barcelona