Salut

La ubicació del nou Trueta es decidirà abans de l’abril

La consellera de Salut, Alba Vergés, ho comunica a l’alcaldessa Madrenas

L’Ajuntament de Girona li tramet un dossier que considera Domeny la millor opció

Reunió dijous amb l’oposició per informar del segon informe

En els pròxims quatre mesos s’ha de saber la ubicació del nou hospital Josep Trueta i l’ Ajuntament de Girona continua movent peces en defensa dels terrenys de Domeny. Així, l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas (Junts), es va reunir la setmana passada amb la consellera de Salut, Alba Vergés, la qual li va comunicar que la decisió sobre l’emplaçament del que és el centre de referència de la regió sanitària es resoldria “com a molt tard el primer trimestre del 2020”. Marta Madrenas ho va avançar ahir al matí en una entrevista amb la qual Girona FM , la nova ràdio municipal de la ciutat, inaugurava les emissions.

En la reunió, l’alcaldessa Madrenas va facilitar a la consellera de Salut, Alba Vergés, un nou informe, que complementa un altre dossier encarregat pel consistori, en què s’hi detallen, des de tots els punts de vista urbans, urbanístics, mèdics, de mobilitat..., la idoneïtat de Domeny per construir-hi el nou hospital. El contingut d’aquest segon dossier, que s’ha treballat internament, favorable a Domeny es facilitarà als grups de l’oposició de l’Ajuntament de Girona aquest dijous en el marc d’una reunió en la qual no només s’informarà del contingut del document, sinó del desenvolupament de la reunió amb la consellera de Salut. “Hem estat treballant de manera silenciosa però molt intensa. I amb molta rigorositat”, va destacar Madrenas en relació amb una qüestió que els preocupa. “Volem que el Trueta sigui el millor hospital de referència possible”, va reblar l’alcaldessa.

Desmentir mites

Madrenas va explicar que l’argument a favor de Domeny no és “perquè sigui a Girona i el vulguem a Girona”, sinó perquè aquest dossier “rigorós” recull aspectes que validen la zona com la “millor opció” per al Trueta i per a la demarcació. Madrenas va assenyalar, entre altres punts, que no es poden perdre “dues portes d’urgència”. L’alcaldessa va afirmar que hi ha “un munt “d’arguments mèdics” i que havien quedat amb la consellera per “treballar aspectes més tècnics, mites que veus no rigoroses deixen anar”. Entre aquests “tòpics”, Madrenas va explicar que “és radicalment incert” que Domeny no pugui ser un campus de salut, tal com es projecta, perquè no hi hauria espai suficient. Aquest campus de salut inclouria, segons Madrenas, les facultats de Medicina i Infermeria, a més de centres residencials de cures pal·liatives. Un altre “mite” que va desmentir Madrenas va ser l’ampliació de l’àmbit de referència si el Trueta s’emplaça a Salt. “És radicalment incert perquè cobreix la demarcació excepte la zona Maresme i continuen sent 800.000 habitants”. Madrenas va recordar que el dossier desmenteix aquests “tòpics incerts”.

Primer informe, el 2018

El consistori va fer públic, l’abril del 2018 , un informe encarregat a la consultora Antares Consulting, que també apostava per Domeny. Entre els punts favorables que destacava aquest primer informe hi havia el de l’accessibilitat. Així, els terrenys de Domeny estan situats al sector nord-oest de Girona, tan sols a un quilòmetre de la ubicació actual de l’hospital i a 300 metres de la sortida de l’AP-7.

La decisió de l’emplaçament del futur hospital s’ha activat les últimes setmanes. En una entrevista a El Punt Avui el febrer, el delegat del govern a Girona, Pere Vila, havia posat com a data límit a finals d’aquest any.

LA FRASE

Domeny és la millor opció per al Trueta i la demarcació. No és perquè sigui de Girona i s’hi hagi de quedar
Marta Madrenas
ALCALDESSA DE GIRONA

Salt: “Diàleg obert” amb Salut

L’Ajuntament de Salt ha mantingut públicament un perfil baix en relació amb la ubicació del Trueta. A principis d’any, i abans d’acabar l’anterior mandat, l’equip de govern de Salt va presentar a la conselleria de Salut el projecte per situar l’hospital al municipi, en uns terrenys a prop de l’hospital de Santa Caterina. Des de llavors, “el diàleg és obert i fluid” amb el Departament de Salut, va explicar ahir l’alcalde de Salt, Jordi Viñas (ERC). Sobre la situació urbanística dels solars on situar el futur hospital, Jordi Viñas va recalcar de nou que “estan a disposició de la conselleria de Salut”. Així, en funció del que s’acabi decidint, aquestes parcel·les formen part d’un futur desenvolupament que l’Ajuntament té planejat en el sector sud. “Nosaltres disposem d’un espai que duplica o triplica la superfície d’altres localitats”, explicava Viñas en una entrevista a l’estiu a El Punt Avui. Així, l’alcalde assenyalava que Salt ofereix “opció per créixer si les necessitats dels serveis ho requereixen”. També recordava les bones comunicacions.

Tretze anys aturat, tres pretendents i opinions contraposades entre els sanitaris

Lurdes Artigas

L’octubre del 2006 es va presentar el projecte del nou hospital Trueta ideat pel tripartit, que es preveia començar a construir a finals del 2007 i estar enllestit el 2011. La idea era construir un nou centre just davant de l’actual i enderrocar el vell, al mateix temps que es feia un campus de salut en uns terrenys de Sarrià de Ter propers a la zona. El projecte, però, va quedar paralitzat i mai no es van arribar a començar les obres. Durant gairebé una dècada hi va haver inacció total de les autoritats sanitàries, tot i les declaracions de bones intencions sobre el futur de l’hospital de referència de la regió sanitària de Girona que feien sovint quan visitaven el territori, excepte el maig del 2014 quan es va aparcar la idea d’un nou hospital i es va apostar per allargar la vida de l’edifici actual, que llavors ja tenia 58 anys. Des del 2015, però, que es va recuperar la idea d’un nou centre i de seguida va començar una lluita entre Girona i Salt per ser la seu de l’hospital, amb Sarrià també reivindicant-se com a seu del campus de salut.

La idea de situar l’hospital a Salt va agafar forma sobretot arran del procés de planejament urbanístic del sector sud que va engegar el govern de Salt el mandat passat, en què es pretén destinar l’espai de davant del Santa Caterina també a usos hospitalaris i universitaris (campus de salut). El govern de Girona, amb l’alcaldessa Marta Madrenas al capdavant, va reaccionar oferint a finals del 2016 “els millors terrenys”, segons ella, per emplaçar l’hospital i també el campus: un solar a Domeny, just al costat de la sortida de l’AP-7 Girona Oest. Madrenas va emprendre una lluita perquè el Trueta no marxés de la ciutat, i va aconseguir implicar-hi diversos grups municipals i també actors del món sanitari. També va encarregar un informe extern per reafirmar la idea que Domeny és la millor ubicació. La pressió de Madrenas va fer que al llarg del 2017 anessin prenent partit també la major part d’actors del sector, mentre que l’Ajuntament de Salt sempre s’ha mantingut en una posició més discreta confiant que els criteris tècnics i sanitaris decantaran la balança al seu favor. De fet, però, no hi ha consens del tot en l’àmbit sanitari. És cert que el cap de cardiologia del Trueta, Ramon Brugada, s’ha erigit com a principal defensor que l’hospital es traslladi a Salt d’una manera molt activa i que va aconseguir una “posició unànime” dels caps de servei del Trueta en un manifest, el juny del 2017, a favor de Salt. També és cert que el Col·legi Oficial de Metges de Girona s’ha mostrat “partidari” de Salt “des d’un punt de vista assistencial i tècnic per a tota la demarcació”. Però, en canvi, s’han mostrat a favor de Domeny tant el Col·legi Oficial d’Infermers i Infermeres de Girona, que creu que els terrenys són prou espaiosos i accessibles, com el sindicat CCOO del Trueta, que està recollint signatures perquè l’hospital es quedi a la capital. En sumen ja 2.900.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

El 6,1% dels catalans ha generat anticossos de la Covid-19, segons la segona onada de l’estudi de seroprevalença

Madrid

Sanitat registra 27.133 morts per coronavirus a Espanya, cinc més que ahir i 56 en els últims set dies

Madrid

El 61,7% de les reclamacions a Consum relacionades amb la crisi de la Covid-19 són per afectacions en el transport aeri

barcelona

Illa insisteix que la mobilitat dins i entre CCAA seguirà en mans de Sanitat però que “s’analitzaran” les peticions

Madrid

El 70% de les entitats no lucratives de Barcelona han aturat o reduït molt la seva activitat pel confinament

barcelona

SATSE reclama que aquest estiu no tanqui cap llit, quiròfan o centre sanitari

barcelona

Salut confirma la proposta perquè Lleida passi a fase 2 el pròxim dilluns

barcelona
Coronavirus

El govern espanyol rectifica l’anunci de Maroto i manté a l’1 de juliol la “mobilitat internacional segura”

Barcelona

Barcelona regularà l’aforament a les platges amb més afluència a través de punts d’accés

Barcelona