Salut

L’Hospital Santa Caterina de Salt promou les cesàries pro-vincle

El centre ha implantat un protocol amb què es millora la vivència de la parella de tot el procés del part i facilita una recuperació més ràpida de la mare

L’Hospital Santa Caterina ha implantat un protocol amb què es millora la recuperació de les dones que tenen el seu fill o filla per cesària programada, no urgent, i la vivència de tot el procés de part, tant de la mare com de la seva parella, garantint els estàndards de seguretat tant materns com neonatals. Es tracta del protocol ERAS que consisteix en l’aplicació d’una sèrie de mesures i estratègies als pacients que seran sotmesos a un procediment quirúrgic, amb l’objectiu de disminuir l’estrès i els riscos derivats d’una intervenció quirúrgica, i així aconseguir una millor recuperació. Concretament, els protocols ERAS aplicats al part mitjançant cesària tenen especial importància ja que la majoria de dones que tenen el seu fill o filla per cesària són persones joves, en bon estat de salut i, per tant, amb un major potencial per a una recuperació ràpida.

El nou protocol del Santa Caterina, elaborat pels serveis de Ginecologia, Anestesiologia i Pediatria de l’hospital, es desplega en tres fases: abans de la cirurgia, durant la cesària i la recuperació després de la cesària.

La fase inicial, abans de la cesària, es focalitza en informar de forma detallada a la mare i la parella amb l’objectiu d’implicar-los en el procés. També s’incorporen una sèrie de mesures més clíniques com ara la reducció de les hores de dejú i l’administració de fàrmacs sedants a la mare.

La segona fase té a veure amb la intervenció i amb la instauració de l’anomenada cesària pro-vincle, que permet una vivència més plaent de tot el procés del part. Es promou un ambient tranquil. S’intenta reduir al màxim els estímuls acústics i visuals de dins el quiròfan i s’ofereix la possibilitat de posar música de fons. S’organitza el quiròfan de manera que tant la mare com la parella poden veure néixer el nadó, i rebre’l directament afavorint el contacte pell amb pell des del primer moment. També es retarda el pinçament del cordó umbilical amb l’objectiu de reduir el risc d’anèmia neonatal. El “pell amb pell” aporta beneficis a nivell matern i fetal, ja que millora la transició a vida extrauterina, augmenta la contractilitat uterina, afavoreix lactància materna i redueix l’ansietat i la depressió post-part.

En tot moment es mantenen els principis d’asèpsia, canviant els llençols quirúrgics i els guants dels professionals sanitaris que estan atenent el part, un cop s’ha lliurat el nadó a la mare.

Finalment, la fase de recuperació després de la cesària es realitza a sala de parts, amb la finalitat d’oferir un espai més íntim. A les poques hores la mare, la parella i el nadó passen a la planta d’hospitalització on s’intenta optimitzar al màxim la bona recuperació de la mare, afavorint la mobilització precoç i potenciant l’inici de la ingesta oral. D’aquesta manera s’aconsegueix reduir els dies d’estada a l’hospital, de cinc dies a 72 hores o menys, en segons quins casos.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

El vidre retornable a l’hostaleria, l’aposta sostenible de Coca-Cola

El cotxe elèctric: el futur és aquí

barcelona
ROGELI MONTOLIU I CASALS
PRESIDENT DE LA COMISSIÓ DE LLENGUA DEL CONSELL DE L’ADVOCACIA

“El català no és requisit i es castellanitza el jutjat”

VIC

La temporada d’esquí, oberta

Barcelona

La xarxa de desfibril·ladors registra 87 pacients recuperats

GIRONA
societat

El reconeixement de la Unesco engresca els raiers a créixer

societat

Pla pilot d’assistència a persones amb discapacitat intel·lectual

societat

Un camió bolcat a l’AP-7 complica l’operació sortida del pont

Obre les portes el primer saló de ‘gaming’ en català

L’Hospitalet de Llobregat