Salut

Unitat docent d’infermeria a Figueres, el curs 2023/24

acord

La UdG i la Fundació Salut Empordà amplien la docència al territori

Se centrarà en el pràcticum i es vol ampliar en simulació clínica i aprenentatge amb problemes

La UdG té una unitat docent al Trueta, i Figueres serà la segona

La Universitat de Girona (UdG) i la Fundació Salut Empordà (FSE) impulsen la creació d’una unitat docent universitària de la Facultat d’Infermeria a l’hospital de Figueres, que es preveu que entri en funcionament el curs 2023/24. La unitat, que tindria estudiants dels últims cursos de la titulació, se centraria en la formació del pràcticum i, més endavant, en la simulació clínica i l’aprenentatge basat en problemes (ABP). Aquest acord entre la UdG, Fundació Salut Empordà i Ajuntament de Figueres s’ha fet tenint en compte diversos elements, com ara els més de quaranta alumnes de l’Alt Empordà que actualment cursen el grau d’infermeria. A més, també s’ha de tenir molt present la creació de 60 noves places del grau d’infermeria pel curs 2022/2023.

Vocació acadèmica

El director i gerent de la Fundació Salut Empordà, Martí Masferrer, ha valorat aquest acord com un reconeixement a la trajectòria de l’hospital figuerenc, tenint en compte “la seva vocació assistencial, docent i d’investigació”. El que confirmaria, segons Masferrer, “la capacitat de dinamització que té l’àmbit de la salut per a l’Alt Empordà”. Una vocació que entronca amb la de la UdG, segons el seu rector, Quim Salvi: “La missió de la universitat és estar amatent i donar resposta a les necessitats de la societat que l’acull.”

Un primer pas

La unitat universitària d’infermeria a l’hospital de Figueres no deixa de ser un primer pas. La intenció és anar-hi sumant, en la mesura que sigui possible, altres estudis de l’àmbit de la salut que imparteix la Universitat de Girona. Aquest acord, doncs, representa, segons remarquen les diferents parts implicades, enfortir la col·laboració docent amb el territori i establir noves sinergies entre totes dues institucions. Precisament l’alcaldessa de Figueres, Agnès Lladó, considera que aquest acord servirà per augmentar la formació i acostar als estudiants de la demarcació a Figueres “el que se suma a l’aposta per l’oferta formativa a la ciutat. És primordial per fer de Figueres una ciutat referent”, segons remarca Lladó.

Aquesta nova aposta s’ha anat desplegant a partir d’un estudi preliminar que s’ha fet des la Facultat d’Infermeria. El treball el que ha fet és posar sobre la taula elements clau per valorar; com ara que actualment hi ha una quarantena d’estudiants procedents de l’Alt Empordà que cursen infermeria. Amb aquests elements es va començar a avaluar l’extensió docent cap a l’Alt Empordà, especialment pel pràcticum i més endavant amb simulació clínica i ABP per als estudiants dels últims cursos de la titulació. També s’estudiarà la possibilitat que, en la docència que s’impartirà, pugui participar-hi professorat associat assistencial procedent dels centres de la Fundació Salut Empordà.

LES FRASES

El que fem és anar apropant altres activitats docents i formatives al territori
Carme Bertran
degana de la facultat d’infermeria de la udg
La missió de la universitat és donar resposta a les necessitats de la societat que l’acull
Quim Salvi
rector de la universitat de gironA (UDG)
Se suma a l’aposta per l’oferta formativa a la ciutat. És primordial per fer de Figueres una ciutat referent
Agnès Lladó
alcaldessa de figueres

“Estem lluny de les ràtios europees en infermeria”

La Universitat de Girona ha fet un esforç important per ampliar aquest curs 2022/23 amb 60 noves places el grau d’infermeria, cosa que ha permès poder fer tres grups d’estudi, dos al matí i un a la tarda. I tot això, segons explica la degana de la Facultat de Medicina, Carme Bertran –vegeu entrevista–, davant l’alarmant necessitat de professionals de la salut, especialment perquè, adverteix, “estem lluny de les ràtios europees en infermeria”.

Uns arguments que comparteix la presidenta del Col·legi d’Infermeria de Girona, Lluïsa Garcia, que, a més, valora positivament la creació d’aquesta unitat docent. Amb tot, Garcia adverteix del dèficit estructural que hi ha en aquests moments en graduats en infermeria: “Per cobrir les necessitats que demana la societat, ens cal un increment de places universitàries per poder donar resposta a les necessitats.” Ara, i segons Garcia, la creació d’aquestes places, com ara les seixanta noves que ha creat la UdG, comportarà que no es visualitzin fins d’aquí a uns quants anys els nous professionals. “Amb tot, penso, que es va pel bon camí, especialment captant estudiants que vulguin fer aquests estudis; és a dir, que apostin per la medicina i la infermeria. Aquesta és una de les estratègies: la creació de noves places.” Per Garcia, aquesta unitat docent a Figueres permetrà que estudiants de la mateixa comarca puguin fer aquesta part de la formació amb més facilitats, cosa que també pot ser un atractiu per interessar-se per fer aquests cursos.

“Volem ampliar-ho cap a altres formacions”

J. Trillas

La degana de la Facultat d’Infermeria de la UdG, Carme Bertran, destaca la importància d’aquest acord amb la Fundació Salut Empordà pel que representa per a totes dues institucions.

Com neix la proposta?
Ha estat arran d’una petició de la Fundació Salut Empordà (FSE), que volia anar més enllà en la relació que ja tenim amb els estudiants de grau pel que fa a la formació en el pràcticum.
Es fa, doncs, un pas més.
Sí, el que es fa és reforçar més aquesta col·laboració amb la FSE. Amb aquesta unitat, apropem altres activitats docents i formatives al territori.
I anar més enllà d’infermeria?
Aquesta és la idea. Neix centrada en la infermeria, però la UdG té la intenció d’ampliar-la cap a altres titulacions que ja impartim.
Infermeria seria, doncs, la prova pilot.
Exactament. Volem anar a poc a poc. Amb aquesta unitat podem anar creixent més endavant fent simulació clínica i aprenentatge basat en problemes. Ara ja tenim estudiants que fan pràctiques a la zona de l’Alt Empordà. Aviat, i amb un equip de treball, començarem a valorar tots aquests aspectes i veurem com va evolucionant.
Calen professionals?
La demanda que hi ha de graduats en infermeria és realment altíssima. Estem realment molt lluny de les ràtios europees per poder fer una atenció que sigui realment equilibrada pel que fa a la ciutadania. Pensi que tots els esforços que estem fent van precisament en aquesta línia. I com a compromís amb el país i el territori, la UdG ha fet aquest any un esforç important de poder incloure un nou grup; ara en tenim tres, dos de mantins i un de tarda, per poder aportar més professionals.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Els socialistes gironins denuncien una situació de gravetat pel que fa a les ocupacions

girona

La Setmana dels Rahola vol donar algunes claus per no perdre’s en el laberint de l’actualitat

girona

Mariona Escoda, Julieta i Caïm Riba se sumen a l’Strenes 2023

GIRONA

A partir de demà els patinets elèctrics no podran pujar als busos de Girona

girona
política

Querella per agressió sexual contra el policia espia

barcelona

El pàrquing OnTurtle a La Jonquera renova el certificat de seguretat amb TAPA

la jonquera

Activen l’enquesta per saber on les dones se senten insegures a Girona

GIRONA

El Museu d’Arbúcies rep més de 17.000 visites el 2022

arbúcies

Blanes destina 50.000 € a diversos projectes de Cooperació i Solidaritat Internacional

blanes