Salut

La nova unitat de salut mental per a joves i infants de la Vall d’Hebron ja té 40 ingressos

El perfil majoritari és el d’una noia de 15 anys amb conductes autolesives i es calcula que atendrà 180 pacients cada any

La nova una unitat d’hospitalització infantojuvenil de salut mental de la Vall d’Hebron ja ha tingut 40 ingressos en els pocs mesos que porta en funcionament, la majoria per temptatives de suïcidi i autolesions. El perfil més habitual dels ingressos és el d’una noia de 15 anys que ha fet temptatives de suïcidi i conductes d’autolesions.

L’equipament, que s’ha presentat oficialment aquest divendres, atendrà a prop de 80.000 habitants de Nou Barris, Sant Andreu i Horta Guinardó, districtes que inclouen zones amb indicadors socioeconòmics desfavorits. La seva creació ha permès posar a zero la llista d’espera per a ingressos psiquiàtrics en llits d’aguts a la ciutat. El servei té una sala de realitat immersiva i un espai de contenció zero. Es calcula que atendrà 180 pacients anuals.

L’entrada en funcionament de la nova unitat suposa una passa endavant molt important pels infants i joves de Barcelona que requereixin un ingrés per trastorn mental, ja que el servei permetrà que puguin estar en un dispositiu assistencial a la mateixa ciutat. En aquest sentit s’ha expressat com recull l’ACN el conseller de Salut, Manel Balcells, que ha recordat que fins ara els pacients de Barcelona que necessitaven una hospitalització havien d’acudir a l’Hospital Sant Joan de Déu, a Esplugues de Llobregat o a les Germanes Hospitalaries de Martorell. “Aquests recursos continuen existint però ara s’incrementen i fan que la llista d’espera per a ingressar hagi desaparegut”, ha remarcat Balcells.

Ha assegurat que aquesta pressió ha desaparegut i que ara es pot donar sortida a les necessitats de l’internament d’adults i també a les que estan relacionades amb els tractaments que s’ofereixen a l’hospital de dia. Així mateix, ha dit que aquest servei “és més que una nova planta, perquè és un deure pendent que hi havia amb l’Hospital Universitari de la Vall d’Hebron”.

El nou recurs ha tingut un cost d’1,6 milions que ha finançat íntegrament l’Institut Català de la Salut (ICS) i atendrà una població de referència de 80.000 nens i adolescents dels districtes de Nou Barris, Sant Andreu i Horta Guinardó. Aquesta àrea inclou dotze dels divuit barris barcelonins amb indicadors socioeconòmics desafavorits, un fet que els responsables de la unitat han destacat.

La Clàudia, una jove de 17 anys amb anorèxia i depressió que va ser la primera pacient ingressada en aquesta unitat, ha parlat d’aquests recursos i ha assegurat que són totalment efectius. “A mi sempre m’han funcionat, sobretot en moments en què em sentia més sola”, ha explicat la noia que ha confessat que l’Espai Blau era un dels que més li agradaven. “Quan estava més nerviosa podia acudir-hi i tenia unes llums que podien posar-se del color que volgués”, ha comentat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
SOCIETAT

Neixen polls de falcó pelegrí al Port de Tarragona, el segon cop en deu anys

TARRAGONA
MEDI AMBIENT

Primera instal·lació fotovoltaica amb doble orientació est-oest a la UdL

LLEIDA
SOCIETAT

La Transéquia genera un impacte econòmic al Bages de 300.000 euros

MANRESA

Mor el conductor d’un cotxe en un xoc frontal amb un autocar

SALDES
MEDI AMBIENT

Tarragona, distingida com a municipi compromès amb la biodiversitat marina

TARRAGONA

Foc forestal a Batea que s’estén cap a l’Aragó

BATEA

Manresa reprèn les obres de rehabilitació de la Torre Lluvià

MANRESA
educació

El Narcís Monturiol, pioner en la formació de tècnics en renovables

figueres
SOCIETAT

Badalona crema el dimoni que apuja els preus davant més de 115.000 espectadors

BADALONA