Educació

educació

El lleure educatiu alerta que l’ACA els limita les acampades

Les entitats asseguren que perillen els campaments per a 12.000 nens

El govern es compromet a agilitzar-ne i facilitar-los els tràmits

Més de 12.000 nens i joves veuen perillar els seus campaments d’estiu després que 79 dels 156 terrenys d’acampada que s’utilitzen per a aquestes activitats no hagin aconseguit la corresponent autorització per part de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), segons han denunciat les entitats que organitzen aquestes colònies aquest mató.

Segons han explicat diverses entitats d’’esplais’ avui durant una roda de premsa, durant tot el curs escolar s’encarreguen de preparar el seu projecte pedagògic, però des de la covid-19 el 2020 i l’actual situació d’emergència climàtica, la pressió administrativa dificulta cada vegada més la celebració dels campaments d’estiu. Les entitats d’associacionisme educatiu han denunciat l’ofec administratiu i la falta de suports per part dels òrgans competents en la problemàtica davant les noves restriccions de l’ACA. Actualment, l’ACA obliga a tenir el ’permís d’activitats en domini públic hidràulic i en zona de policia’ per acampar en zones a menys de 100 metres del llit dels rius i, malgrat que tot el procés de tràmits es va iniciar el passat estiu del 2023, les entitats reclamen que s’han trobat amb “informacions poc clares que han anat canviant, alhora que dificultats d’interlocució directa i obtenció de respostes”. Les entitats han informat que a més d’aquesta autorització, el cost de la qual va des dels 150 als 300 euros, l’ens públic que regula l’aigua exigeix també un estudi hidràulic del terreny per comprovar el risc d’inundació, sent obligatori un pagament de 3000 euros en aquest cas.

Davant de la queixa, el govern ha ofert ja avui el seu suport i acompanyament a les entitats, sobretot per ajudar-los a agilitar els tràmits d’autorització administrativa d’aquells terrenys que ho requereixin, sumat a la creació d’una borsa alternativa de llocs on acampar que està a la disposició dels ’esplais’. Els tràmits es vehicularien a través de la secretaria d’Infància i Joventut. La seva directora general, Núria Valls, creu que “es podrà solucionar aquest tema complexe, perquè la situació de canvi climàtic ens obliga a reduir riscos, i incendis i nundacions són més freqüents”.

La queixa l’han exposat avui Acció Escolta de Catalunya, Escoltes Catalans, Minyons Escoltes i Guies de Catalunya, Esplais Catalans i el Moviment de Centres d’Esplai Cristians Catalans. La majoria dels seus monitors són voluntaris .



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.