Educació

Poc seguiment a la vaga unitària d’ensenyament

Va aturar el 10,77% del professorat d’escoles i instituts

Els sindicats reclamen revertir les retallades del 2010

La vaga que ahir van convocar els sindicats de l’ensenyament públic va estar secundada per un 10,77% del professorat, segons les dades que el Departament d’Educació va recollir a dos quarts d’una del migdia. Això representa un total de 7.869 docents d’educació infantil, primària i secundària en vaga, uns 2.200 dels quals es van manifestar pel centre de Barcelona. També es van convocar mobilitzacions a Tarragona, Tortosa, Lleida i Girona per al retorn a les condicions laborals del 2010. La secretària general d’Educació, Núria Cuenca, va assegurar: “El professorat ha entès que en un moment complicat de pròrroga pressupostària com l’actual, ara no és el millor moment per plantejar aquestes reivindicacions, que entenem i són legítimes”, i es va comprometre a continuar negociant.

Els sindicats convocants –UGT, CCOO, Aspepc-SPS, Ustec-STEs CGT i Intersindical-CSC, en la convocatòria més unitària dels últims sis anys– consideren en canvi que Educació no ha fet res per revertir unes retallades que “en el seu moment van ser excepcionals i que el Departament considera ara consolidades”, segons el secretari general d’Aspepc-SPS, Xavier Massó. Com l’hora extra lectiva, que tal com explicava la professora de matemàtiques Núria Magrins li suposa tenir 25 alumnes més amb el conseqüent increment de preparació de classes i correcció d’exàmens. O unes ràtios elevades que arriben a 27 alumnes per classe, fet que, afegit al poc suport que reben els infants amb necessitats específiques de suport educatiu, dificulta donar una educació de qualitat, com denunciaven docents d’educació infantil i primària que es manifestaven a Barcelona.

Els sindicats defensen que caldria contractar 7.200 docents per tornar al nivell del 2010, amb un cost de 93 milions per al 2019. Creuen que la “paràlisi” dels últims set anys es deu més a la manca de voluntat política que als problemes pressupostaris, ja que, tot i els comptes prorrogats, “els grups parlamentaris han reconegut que hi ha 300 milions per gastar i els mecanismes per aplicar-ho”, segons el portaveu d’Ustec-STEs, Ramon Font. Això dependria d’un decret llei per ampliar la plantilla de docents, com ja s’ha fet amb mossos i bombers, que tindria segons els sindicats el suport dels grups per superar l’aval parlamentari.

LES FRASES

Després de sis anys de creixement econòmic encara no s’han revertit les retallades
Marta Tejedor
Responsable d’ensenyament públic de CCOO
Ara no és el millor moment per plantejar aquestes reivindicacions, que són legítimes
Núria Cuenca
secretària general d’Educació


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.