Societat

El col·lectiu Slow Food creix a Girona i ho festeja a Sant Feliu

Dos restaurants –Entre Dos Mons i El Rebost de Can Moragues– se sumen als nou que ja en formaven part a la demarcació

Reivindiquen el producte de proximitat i conjugar tradició amb innovació

El moviment Slow Food, amb 57 restaurants catalans compromesos amb els valors tradicionals de la cuina saludable i el producte de proximitat, va aplegar ahir 300 persones al Guíxols Arena de Sant Feliu, on van celebrar la trobada anual del col·lectiu. Onze establiments són gironins i, a més dels nou integrats fins ara –Antaviana i Integral, a Figueres; Ca la Maria, de Llagostera; Casamar, a Llafranc; El Ginjoler, de Sant Feliu; Els Caçadors, de Ribes; La Calèndula, a Regencós; La Barberia del Muro, de Palamós, i el Marítim de Tossa–, ahir van atorgar el segell d’entrada a dos restaurants més: un altre de palamosí –Entre Dos Mons, de Mila Acosta i Roger Cama– i El Rebost de Can Moragues, de les fundacions Emys i Astres, amb Sergi de Meià, a Riudarenes.

La jornada es va arrodonir amb activitats, tastos de productes i un àpat amb especialitats cuinades per diversos dels restaurants gironins, com ara el Cim i Tomba de Tossa, l’Arròs de l’Estany de Pals, i productes de quilòmetre zero com ara la botifarra dolça amb poma de Torroella o el recuit de cabra amb mel d’Ullastret.

La jornada, que el col·lectiu celebra cada any de manera descentralitzada pel territori, a més de reconèixer els restaurants, també reconeix la desena de menjadors escolars que participen en el projecte i també dona protagonisme als productors locals, que són “la peça clau del moviment Slow Food” i gràcies als quals els restaurants de quilòmetre zero poden oferir una cuina centrada en un producte arrelat i respectuós amb el territori, el medi ambient i les persones que hi viuen. Una seixantena de productors i elaboradors agroalimentaris de Catalunya hi van dur verdures i hortalisses, carns, embotits, lactis, formatges, vins, i tampoc no hi van faltar el peix blau ganxó –amb visita a la subhasta a la llotja– i un esmorzar amb garoines –uriços, a Sant Feliu– a la platja. Alhora, productors i restauradors van gaudir de temps i espai per interactuar i compartir secrets, trucs i receptes per treure el màxim profit dels ingredients.

Aval del govern

La consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, va participar en el lliurament dels guardons i va mostrar el suport del govern de la Generalitat cap a la filosofia d’un producte “bo, net i just” a les cuines dels restaurants, els menjadors escolars i, en un darrer estadi, a les llars catalanes, amb un pòsit que Jordà aspira que enriqueixi el futur pla nacional d’alimentació del país.

La consellera també va defensar un model de “governança republicana” en l’alimentació que garanteixi, a més del benestar de la ciutadania, “la sobirania alimentària, ben entesa”, i un “preu just per als productors”, en resposta a les darreres protestes del sector agrari. L’alcalde, Carles Motas, destacava de l’intercanvi entre productors i cuiners “la idea que la innovació pot ser tornar a treballar la terra com ho feien els avis”.

A banda de les distincions als establiments, enguany han lliurat per primer cop el Cargol + Net pel compromís amb la sostenibilitat, que al Gironès ha rebut Ca la Maria, de Llagostera. El seu xef, Martí Rosàs, que també és coordinador de la xarxa a la demarcació, argumentava que és un nou incentiu per estalviar aigua, generar energia o reduir l’ús de productes químics contaminants en les tasques de neteja i manteniment.

LES XIFRES

67
restaurants i menjadors
escolars encapçalen el moviment Slow Food a Catalunya, amb cuina bona, neta i justa.
11
establiments
ja hi ha a la demarcació, amb les incorporacions d’Entre Dos Mons i El Rebost de Can Moragues.
60
productors locals
d’arreu de Catalunya van exhibir les seves referències en el Mercat de la Terra, a Sant Feliu.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia