Societat

Torna la normalitat en la diada dels raiers a la Pobla de Segur

Tres embarcacions fetes de troncs de fusta han baixat amb sis tripulants cadascuna per la Noguera Pallaresa

S’ha recuperat la tradició “com les d’abans de la pandèmia”

La Diada dels Raiers de la Noguera Pallaresa torna a ser aquest cap de setmana la gran festa dels Pirineus d’abans de la pandèmia. Per celebrar la tornada a la normalitat, aquest dissabte van oferir una baixada inèdita per un dels trams més espectaculars del congost de Collegats i aquest diumenge han fet la tradicional baixada de prop de sis quilòmetres, que transcorre el riu des de la presa de la Llania fins al Pont de Claverol. Divuit tripulants han baixat pel riu a bord de tres embarcacions fetes de troncs de fusta, tal com es construïen antigament. Totes han arribat al destí. L’Associació Cultural de Raiers de la Noguera Pallaresa rendeix així homenatge a l’antic ofici del transport de la fusta pels rius, en la 44ena edició de la Diada.

La presidenta de l’Associació Cultural de Raiers de la Noguera Pallaresa, Paula Dalmau, ha destacat la tornada a la normalitat després de la pandèmia. “No hem deixat mai de baixar els rais, però enguany l’hem agafat amb més força, amb una baixada especial i organitzant una gimcana raiera”.

La baixada inèdita a la que es refereix és la que van fer aquest dissabte per un dels trams més espectaculars i inspiradors del congost de Collegats. Fa més de cent anys que l’Argenteria, la paret de roca que tant va inspirar les obres d’artistes com Verdaguer o Gaudí, no havia vist passar un raier, des que l’ofici va desaparèixer. És un tram amb més dificultat tècnica degut a l’acanalament del riu, l’augment de la velocitat de l’aigua, la gran quantitat de revolts i remolins i la profunditat, però els joves raiers de La Pobla de Segur es van preparar navegant-lo els dies previs a la festa amb rafting.

Dalmau, que ha baixat aquest diumenge amb el primer dels tres rais, reconeix que durant el recorregut tens molts sentiments alhora, com tensió i nervis, però sobretot emoció.

Roger Plana fa cinc anys que baixa amb el rai i destaca que cal mantenir aquesta tradició per commemorar un ofici antic i perquè la Diada crea “molta germanor al poble”. “Durant la pandèmia, a la festa li faltava alguna cosa i enguany ja venim amb moltes ganes i torna la festa en el seu màxim esplendor”, destaca.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
girona

Eliminen definitivament l'aparcament reservat a la Guàrdia Civil a Emili Grahit

GIRONA
Salut

Can Ruti fa seguiment de pacients complexos a través de rellotges intel·ligents

Badalona
INFRAeSTRUCTURES

Construiran un pas inferior i renovaran la via dels FGC a Térmens

Térmens

Tres dies d’humor en català al primer festival Riures

calonge / sant antoni
Infraestructures i serveis

Adjudiquen per 9 milions la redacció dels projectes constructius dels accessos sud al port de Barcelona

Barcelona
SOCIETAT

Acusen Collboni de “deixar famílies al carrer” mentre promou la Copa Amèrica

Barcelona
sequera

El maig només ha estat generós amb pluges a comarques gironines

barcelona
medi ambient

La intensitat de la pudor de la planta de residus de Mataró es redueix un 80%

Mataró
societat

Un jutjat atura cautelarment el procés per nomenar Eduard Sallent nou major dels Mossos

barcelona