Societat

Enologia

Vins sumats al patrimoni

Diversos museus de la demarcació ofereixen una visita maridada amb diversos cellers de la DO Empordà

El públic coneix referències i patrimoni, en època de desestacionalitzar

El Patronat de Turisme Costa Brava-Girona ha maridat aquesta tardor vins i museus. És la nova aposta, anomenada Beu-te el museu, que va arrencar el primer cap de setmana d’octubre a l’Ecomuseu Farinera de Castelló d’Empúries i el Museu de l’Empordà de Figueres, amb tastos de vins dels cellers Mas Vida i Empordàlia. I diumenge van prosseguir amb convocatòries al castell de Gala i Dalí a Púbol –amb Espelt Viticultors– i al Museu de la Pesca de Palamós, amb els aforaments exhaurits. L’experiència s’emmarca en la potenciació de l’enoturisme com a punt fort de la destinació, per desestacionalitzar l’arribada de visitants i donar a conèixer la feina i experiències que també ofereixen els cellers.

A Palamós, el maridatge entre el museu i el celler Vinyes d’Olivardots (Capmany) va esdevenir un ménage à trois amb la participació gastronòmica afegida de l’Espai del Peix, que va proposar tres receptes per combinar amb els vins ecològics i biodinàmics del celler. Per acabar de quadrar el cercle, Vinyes d’Olivardots va posar sobre les estovalles dues de les referències que fa anys que elaboren amb la fermentació del most en àmfores de terrissa. La sommelier del celler, Mireia Ferrer, en destacava aquesta altra connexió amb un element tradicional arrelat a la zona des dels temps dels ibers i els fenicis, i relacionat amb el transport marítim, que potencia els “tocs minerals i salins” del blanc, el Groc d’Àmfora 2001 –a base de garnatxa blanca, vermella i macabeu–, que va ser ben acceptat en el difícil maridatge amb olives amb anxoves de l’Escala i també amb unes croquetes de gamba de Palamós.

La trentena d’assistents també van degustar un monovarietal de carinyena blanca del 2019, que ha assolit, com altres vins del celler ben posicionats en la guia Parker, 94 punts en la nova edició, maridat amb sorell en escabetx. I per tancar la trobada, un negre jove, del 2018, amb garnatxa, carinyena i cabernet, amb una humil sardina al forn, tot maridant els reptes d’ajuntar un negre amb peix i de valorar els peixos humils, igual que el sorell, i valorar-los a les taules un cop atrapats a les xarxes de pesca.

Places disponibles

Per tancar el calendari, encara queden set dates als assentaments arqueològics de Girona (dissabte), Empúries (el dia 22) o Ullastret (el 30). O al Terracotta Museu de la Bisbal (el dissabte 22), el museu de la Mediterrània de Torroella (l’endemà, 23) o l’Alfolí de la Sal de l’Escala (dissabte 29 d’octubre). Permeten descobrir, a més del patrimoni històric, la feina que anyada rere anyada en el present es fa en els cellers de la DO Empordà.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

LA CELLERA DE TER

Els viveristes demanen que l’ACA els “obri l’aixeta” per no haver de tancar

LA CELLERA DE TER
campdevànol

Un projecte vol convertir el Ripollès en refugi de persones LGTBIQ+

campdevànol
gastronomia

Un ‘mercat’ gastronòmic quedarà obert al Port Vell

Barcelona

S’Agaró, un referent centenari

S’Agaró

El camí de ronda, un regal

s’agaró
Claudio Grande
Cap de l’oposició de Llançà per Alternativa per Llançà (AxL)

“El govern de Junts i el PSC està fent una política continuista”

Llançà
Vicissituds abans, durant i passada la guerra
MOMENTS DIFÍCILS

Vicissituds abans, durant i passada la guerra

Terramar, precedent avantatjat i inconclús
SITGES

Terramar, precedent avantatjat i inconclús

Estratègia comercial pionera
PROMOCIÓ INTENSA

Estratègia comercial pionera