Medi ambient

Connexió a dos pous en desús en cas de sequera a Salt

El pla municipal d’emergència preveu obtenir aigua d’unes instal·lacions construïdes el 2008

L’any passat va ser el desè més sec al poble des del 1999

L’aprovació inicial del pla d’emergència per sequera a Salt preveu la utilització de dos pous subterranis en desús i construïts el 2008. El regidor de Territori, Àlex Barceló (ERC), admet que aquestes instal·lacions, al sector Vallvera-Sitjar, disposen d’estació d’aforament i estan preparades per ser utilitzades en el supòsit que no hi hagi prou aportació d’aigua des del pantà de Susqueda (sistema Sau-Susqueda) a través del riu Ter.

L’escassedat d’aigua –les reserves a Susqueda estan per sota del 40%– i la falta de pluges no fan ser optimista. Els dos pous, en terreny urbanitzable no desenvolupat, serien útils amb l’ús de generadors –diu el regidor– i permetrien fer arribar aigua als dipòsits, El pla d’emergència per sequera s’ha aprovat a instàncies de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), igual que es va fer fa unes setmanes a l’Ajuntament de Girona.

En l’últim ple de Salt, el 19 de desembre, l’equip de govern, d’ERC i Junts, va avalar el pla, que ara està en període d’exposició pública. Els deu regidors de l’oposició –5 del PSC, 3 de Vox i 2 d’Independents de Salt-CUP– es van abstenir. IdS-CUP va criticar la gestió de l’empresa mixta Agissa en el sistema de Girona i la falta d’inversió i reposició en la xarxa.

D’altra banda, a Sant Jaume de Llierca (Garrotxa) l’estiu passat van fer unes prospeccions per trobar aigua i evitar restriccions. A la vora del torrent de la Miana els resultats van ser esperançadors.

LA XIFRA

15
anys
fa que es van construir els dos pous subterranis al sector Vallvera-Sitjar. Serien usats en cas de sequera a Salt.

Un espai amb Girona i Sarrià de Ter

Els plans d’emergència de Girona i Salt proposen recórrer als dos pous en desús del Vallvera-Sitjar. És ara l’empresa supramunicipal Cicle de l’Aigua del Ter (Catsa) la responsable de la presa de decisions. Girona i Salt comparteixen el sistema d’aigua amb Sarrià. Recentment, l’ACA ja ha reduït el cabal de la séquia Monar –de 3 m³ s’ha passat a 0,5 m³–, un cop acabades les obres del parc d’aigües braves a la Pilastra.

El mes passat només van caure 23,7 m³, segons dades recollides al Parc Monar per Gerard Taulé Codinach, de la xarxa d’observadors del Servei Meteorològic de Catalunya. El 2022 va ser el desè any més sec a l’observatori de Salt centre amb 597,2 m³ de precipitació, des del 1999. El 2015, amb 456,1 m³, i el 2002, amb 1.132,6 m³, són als dos extrems.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]

La polèmica ‘invasió’ de la fórmula 1 a Barcelona

Barcelona

Un gran memorial a cel obert

Portbou
SOCIETAT

Reaccions de tot tipus entre els restauradors per Temps de Flors

girona
ciència

La UB identifica mutacions que causen dos tipus de ceguesa

Barcelona
Societat

Inversió de 620.000 euros per mitigar la calor a Sant Cugat

Sant Cugat del Vallès
MEDI AMBIENT

Viladecans vol doblar el nombre d’arbres urbans en sis anys fins a arribar als 30.000

Viladecans
RELIGIó

La presència dels Claretians a Lleida s’acabarà a l’agost després de 140 anys

LLEIDA
SOCIETAT

Commemoraran l’arribada de La Canadenca al Pallars

TREMP
Tot Recordant

Jacqueline Kennedy, la primera dama més jove de la història dels Estats Units