Societat

GLÒRIA AIXELÀ

DIRECTORA DE L’ESCOLA DE RESTAURACIÓ DE SANTA COLOMA DE GRAMENET

“Hem posat en valor la formació ocupacional”

“El creixement del turisme a Barcelona ha estat un impuls; cada cop ens demanen professionals més ben formats”

“A la ciutat, tenim una oferta de restauració de primer nivell que ha servit per impulsar la marca Santa Coloma Gastronòmica”

“Creiem que l’escola és prou madura per ser pionera en alguns àmbits”

Formació i reciclatge
L’Escola de Restauració de Santa Coloma de Gramenet guanya, aquest curs, 1..400 m² de superfície a la nova seu que ocupa en un pavelló modernista del recinte Torribera, destinats a la formació en cuina, restaurant, bar cafeteria i sommelieria, unes especialitats que obtenen una inserció laboral de prop del vuitanta per cent.
El sector de la restauració és un dels motors econòmics de Catalunya

Els alumnes que comencen curs aquests dies a l’Escola de Restauració de Santa Coloma estrenen la nova seu del centre, integrada al campus de Torribera.

Què representa el canvi d’emplaçament de l’escola?
Hem guanyat en qualitat de l’entorn, de la infraestructura i també en espai. Això ens permetrà ampliar l’oferta educativa, perquè l’antiga seu de l’escola segueix oberta.
Què els aporta el fet de ser dins d’un campus universitari especialitzat en nutrició?
Molt. Ara som en el punt on havíem de ser. Està previst fer col·laboracions entre universitat i escola. La línia d’experimentació es va encetar amb la vinya d’en Sabater, situada al mateix recinte del campus, i ara ho ampliem als cursos que desenvolupem. Creiem que serà un intercanvi molt enriquidor. Tenim l’oportunitat de tancar el cercle, des de la formació professional ocupacional fins a la universitària.
Detecten el creixement de l’interès per la restauració?
Sí, una part important dels professionals consideren important seguir formant-se i reciclar-se perquè la cuina va evolucionant. També hem ampliat els cursos per a aficionats.
Des dels inicis de l’escola, l’any 1991, com s’ha reflectit l’evolució que ha experimentat el món de la restauració?
Fa deu anys, es van crear els certificats professionals que han posat en valor la formació ocupacional. També s’han incorporat assignatures com ara l’anglès i la gestió informàtica aplicada a l’hostaleria per apropar les noves tecnologies al sector.
El creixement de la demanda de professionals també ha estat clau en l’evolució?
Sí, Barcelona genera una gran demanda perquè el creixement del turisme ha estat un impuls. Es demanen professionals més ben formats i amb coneixement d’idiomes. Per això tenim un departament que fa d’intermediari entre l’escola i les empreses i els alumnes fan pràctiques professionals. També hi ha molta gent que ha canviat d’ofici i ha passat a aquest sector. Hi ha hagut molt de reciclatge.
Quin és el percentatge d’inserció laboral?
Les xifres són bones. Ara mateix, estem en un 80%, però el percentatge varia en funció de l’especialització. Fins i tot, durant els anys de més incidència de la crisi, vam poder mantenir uns índexs d’inserció alts, sempre per sobre del 40%, que, si ho comparem amb altres professions, era un percentatge elevat. Fa temps que el sector té més clar que cal personal cada cop més qualificat, que ha de conèixer les tècniques, els processos i el saber fer. Això només es pot aprendre en la formació, i l’experiència en el lloc de treball fa la resta.
La popularització de la figura del cuiner ha ajudat a fer créixer el nombre d’alumnes?
Evidentment. I no podem oblidar que som a Catalunya i es fa cuina de primer nivell mundial. Per això es necessita un sector qualificat i potent que, ara mateix, és un dels motors econòmics de Catalunya.
Quin paper juga l’Escola de Restauració en l’aposta de Santa Coloma per convertir-se en un referent gastronòmic?
És una aposta de llarg recorregut que es va encetar fa anys, quan es va començar a proposar la restauració com a sortida professional que encaixava en una ciutat amb les característiques de Santa Coloma. Això ha anat evolucionant i ara tenim una estrella Michelin i una oferta de restauració de primer nivell que ha servit per impulsar la marca Santa Coloma Gastronòmica.A l’escola, tenim un consell assessor de la restauració format per cinc professionals del sector que ens dona idees i ens explica quines són les necessitats, i ens adaptem a les seves propostes. L’objectiu és ser un referent comarcal i, si pot ser, a tot Catalunya.
Quins són els reptes de futur per consolidar l’escola?
El principal repte és que l’escola funcioni al 100% i ho aconseguirem aquest primer any. Tenim noves propostes de formació i estem en converses amb el Servei d’Ocupació de Catalunya per tirar-les endavant. Creiem que l’escola és prou madura per ser pionera en alguns àmbits.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Diagnòstic mèdic al català

Barcelona

Un nou barri que aspira a ser un referent internacional

Sant Adrià de Besòs
Societat

Busquen sostre per als usuaris de l’alberg que tanca a Badalona

Badalona
Dilluns s’inicia l’enderroc del Gimnàs Sant Pau
Societat

Dilluns s’inicia l’enderroc del Gimnàs Sant Pau

barcelona
Moda

El món mira la moda nupcial que s’exhibeix a Barcelona

Barcelona

Banc Sabadell celebra la setzena edició dels Aces Solidaris

gastronomia

Cap de setmana de festival gastronòmic al Moll de la Fusta

Barcelona
cultura

L’Ajuntament de Vic introduirà clàusules lingüístiques en els contractes públics

vic
Iran

La Policia de la Moral torna a detenir dones per no portar el vel islàmic

Barcelona