Deu anys després

Visitem alguns monuments de Tàrraco declarats Patrimoni de la Humanitat

Els tar­ra­go­nins viuen, lite­ral­ment, sobre l'antiga ciu­tat de Tàrraco: hom pot sopar a les vol­tes del circ o tro­bar ins­crip­ci­ons a façanes de la Part Alta. L'esplen­dor d'aque­lla capi­tal impe­rial ha dei­xat nom­bro­ses res­tes arqueològiques, que la Unesco va decla­rar Patri­moni de la Huma­ni­tat. Era el dia 30 de novem­bre del 2000, i a punt de cele­brar el desè ani­ver­sari d'aquell reco­nei­xe­ment, pro­po­sem una visita a alguns dels monu­ments que con­fi­gu­ren aquest con­junt històric.

Tretze monu­ments

El con­junt arqueològic decla­rat Patri­moni de la Huma­ni­tat està for­mat per tretze monu­ments. D'aquests, n'hi ha tres situ­ats a Alta­fu­lla (la vil·la dels Munts), a Cons­tantí (la vil·la de Cent­ce­lles) i a Roda de Berà (l'Arc de Berà). Els deu res­tants són a Tar­ra­gona. D'aquests, però, n'hi ha que no són visi­ta­bles, com les res­tes del tea­tre romà, o l'aqüeducte del Fran­colí, ara en obres, i d'altres són fora de la trama urbana, com la Torre dels Esci­pi­ons i l'agu­lla del Mèdol.

La pro­posta, doncs, és fer una pri­mera apro­xi­mació a Tàrraco tot pas­se­jant pels car­rers de l'actual Tar­ra­gona.

La maqueta

És molt reco­ma­na­ble començar el recor­re­gut a la volta del Pallol, vora la mura­lla, que havia for­mat part de les cons­truc­ci­ons del Fòrum Pro­vin­cial de Tàrraco. Ara hi ha la maqueta que repro­du­eix la ciu­tat al segle II dC, quan va asso­lir la seva màxima esplen­dor: l'empe­ra­dor August, que hi havia resi­dit entre els anys 26-25 aC, va reor­ga­nit­zar els ter­ri­to­ris d'Hispània, i va con­fir­mar Tàrraco com la capi­tal de la província Tar­ra­co­nen­sis, cosa que va supo­sar un fort impuls per a la ciu­tat.

Així doncs, obser­var la maqueta per­met situar on eren els prin­ci­pals edi­fi­cis públics de la ciu­tat: el fòrum pro­vin­cial, des­ti­nat al govern de la província; el circ, on es dis­pu­ta­ven les cur­ses de car­ros; l'amfi­te­a­tre, on es feien els espec­ta­cles de gla­di­a­dors i de llui­tes de feres; el tea­tre; el fòrum de la colònia, cen­tre de la vida ciu­ta­dana i altres infra­es­truc­tu­res, com ara el port, l'aqüeducte per abas­tir d'aigua la ciu­tat o les mura­lles.

Un cop visu­a­lit­zada Tàrraco, el següent pas és la visita de les res­tes arqueològiques. Per pro­xi­mi­tat, hom pot visi­tar el pas­seig Arqueològic. S'hi acce­deix per l'avin­guda Cata­lu­nya i per­met obser­var panys per­fec­ta­ment con­ser­vats de la mura­lla romana, amb els grans blocs megalítics i tor­res com la de Minerva, que conté l'escul­tura i la ins­cripció romana més antiga de la Península. De nou al por­tal del Roser, pas­se­gem pels car­rers estrets de la Part Alta per arri­bar a la plaça del Fòrum, on hi ha res­tes del Fòrum pro­vin­cial. D'allí ens diri­gim cap a la plaça del Rei, on cal visi­tar el Museu Naci­o­nal Arqueològic. Som a tocar del Pre­tori (una de les tor­res del Fòrum Pro­vin­cial, recon­ver­tida en cas­tell del rei durant l'edat mit­jana) i del circ, un dels més ben con­ser­vats d'Occi­dent, tot i que bona part de la seva estruc­tura resta sota edi­fi­cis de la Part Alta. Molt a prop, a tocar de la Via Augusta podem entrar a l'amfi­te­a­tre. Final­ment, dei­xem el mar per atan­sar-nos cap al riu Fran­colí per visi­tar el Museu i una part de la Necròpolis pale­o­cris­ti­ana.

Tàrraco Viva

Del 18 al 30 de maig se cele­brarà el fes­ti­val de divul­gació Tàrraco Viva: als monu­ments hi haurà grups de recre­ació històrica que mos­tra­ran dife­rents aspec­tes de la vida a la ciu­tat ara fa 2.000 anys.

PER ARRIBAR-HI

En cotxe. Sortida 33 de l'autopista AP-7 i N-240, N-340, Autovia del Mediterrani (A-7), T-11/ N- 420.
En tren. Estació de Renfe a la ciutat i, a pocs quilòmetres, alta velocitat a l'estació del Camp de Tarragona.
En avió i per mar. A pocs quilòmetres, aeroport de Reus, i al port, Club Nàutic i Marina Port Tarraco.
Museu Nacional Arqueològic. Pl. del Rei, n. 5 977 23 62 09 www.mnat.cat
Museu i Necròpolis paleocristianes. Av. Ramon i Cajal, 80. 977 21 11 75 www.mnat.cat
Museu d'Història de Tarragona. C/ Cavallers, 14 977 24 27 52 www.museutgn.com
Patronat Municipal de Turisme. C/ Major, 39 www.tarragonaturisme.cat

Ciutats Patrimoni de la Humanitat

M.J.R.

Tarragona forma part del Grup Ciutats Patrimoni de la Humanitat d'Espanya junt amb Alcalá de Henares, Àvila, Càceres, Còrdova, Conca, Eivissa, Mèrida, Salamanca, Sant Cristóbal de la Laguna, Santiago de Compostel·la, Segovia i Toledo. L'entitat es va crear amb la finalitat d'actuar de manera conjunta en la defensa del patrimoni històric i compartir experiències. L'entitat també promociona turísticament aquestes ciutats.

Més informació a: www.ciudadespatrimonio.org



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.