Societat

c. 1100 - c. 1122 //

Brodadora

Elisava, una misteriosa artista medieval

EN UN SEGLE EN QUÈ L’ÚNIC QUE LES DONES ESPERAVEN DEIXAR PER A LA POSTERITAT EREN ELS FILLS, ELLA CREIA EN LA BELLESA DEL QUE CREAVA I POTSER PER AIXÒ VA SER UNA DE LES POQUES DONES MEDIEVALS QUE VAN SIGNAR LA SEVA OBRA.

A l’edat mitjana la majoria de la gent estava preocupada perquè la seva família arribés a l’endemà sana i estàlvia; perquè les collites fossin bones; perquè, si topaven amb el senyor feudal, aquest no s’hagués llevat amb el peu esquerre; perquè quan arribés l’hora tinguessin una bona mort, i perquè a partir de llavors estiguessin acompanyats per àngels d’ales flonges en lloc de diables armats amb cullerots gegants per remenar les calderes infernals.

UNA MESTRA DEL BRODAT

L’èxit social era aleshores una extravagància que pocs es plantejaven, i l’únic que aspiraven a deixar per a la posteritat era descendència i alguna propietat, si hi havia hagut sort. La paraula artista era un simple sinònim de treball artesanal, i a poca gent se li acudia signar les seves obres. Però hi va haver algunes excepcions.

‘ME FECIT’

A la col·lecció del Museu Tèxtil i de la Indumentària de Barcelona, que es pot veure al Museu del Disseny de la ciutat, hi ha el penó de Sant Ot. La peça es va trobar el segle passat dins d’un reliquiari a la catedral de la Seu d’Urgell. Es va fer en el segle XII i és una de les mostres catalanes més importants de brodats de l’època. Ho és pel seu valor artístic i també perquè diu amb lletres ben clares “Elisava me fecit”. És a dir, que en va ser l’autora una dona que es deia Elisava. Amb aquestes paraules la brodadora va deixar la seva empremta per a la posteritat, per a la història, al costat de Maria, autora de l’estola de sant Narcís, i Ende, il·luminadora, dues de les poques dones medievals que també van decidir signar els seus treballs. Això sí, d’Elisava en sabem tan poca cosa que no se sap si es tractava d’una monja o d’una laica que treballava per al clergat d’Urgell.

SUPOSICIONS

Alguns experts creuen que podria ser alhora l’artista i la mecenes de l’obra, o una dama propera a Llúcia de la Marca, mare d’Ot, bisbe d’Urgell. És difícil que esbrinem qui va ser realment. En aquella època, teixir, filar i brodar era una tasca quotidiana per a les dones, una feina necessària per al dia a dia. Però darrere d’aquell brodat delicat amb fil de seda, rogenc i daurat, amb un pantocràtor i tres figures femenines en actitud reverent, hi ha un talent excepcional. I una dona que es va rebel·lar contra l’anonimat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Més de quaranta activitats en la 7a edició de la Fira del Tap i el Suro

CASSÀ DE LA SELVA
SOCIETAT

Protecció Civil activa el pla Inuncat per pluges intenses aquesta nit

Barcelona
SERVEIS

El servei metropolità de bicicleta compartida suma més de dos milions de viatges

Barcelona
INFRAESTRUCTURES I SERVEIS

Inauguren la nova terminal del Port de Tarragona que pot assumir tres creuers a la vegada

Tarragona
INFRAESTRUCTURES I SERVEIS

Renfe oferirà 400 trajectes diaris en bus per garantir la mobilitat de l’R4 i l’R8

Barcelona
SOCIETAT

El reallotjament de veïns de Sant Roc s’acaba 24 anys després

Badalona
INFRAESTRUCTURES

Unes obres a l’L2 del metro anul·laran el servei entre les estacions de Clot i la Pau

Barcelona
sOCIETAT

La Fira Argillà d’Argentona fa el pas a festival amb la República Txeca com a convidada

Argentona
societat

Girona acull el lliurament dels Premis Solidaris ONCE Catalunya 2024

girona