Societat

Seguint el rastre per mòbil

L’ús d’aplicacions de rastreig com a eina contra la Covid-19 intensifica el debat sobre el delicat equilibri entre privacitat i seguretat

Hi ha dos models principals, els basats en el geolocalitzador GPS i els que usen tecnologia Bluetooth

El delicat equilibri entre seguretat i privacitat era un dels grans debats d’aquesta última dècada, però amb la irrupció de la Covid-19 la controvèrsia s’ha intensificat en plantejar-se l’ús del seguiment dels telèfons mòbils i els contactes entre ells com a arma per combatre els contagis. Estem disposats a cedir part de la nostra intimitat a canvi d’una protecció més gran? Permetem a les autoritats que sàpiguen on som, amb qui estem i què fem? I què es farà amb aquesta informació? És realment efectiva, aquesta estratègia? Aquests són alguns dels interrogants que planteja l’ús d’aplicacions de seguiment de telèfons mòbils com l’implantat en països com Singapur, Corea del Sud, Israel, Rússia o Austràlia, que han apostat per les noves tecnologies com a estratègia per combatre la Covid-19 enmig del debat sobre els riscos per a la privacitat. Hi ha diversos estats, entre ells l’espanyol, que estan estudiant l’ús d’aquestes aplicacions en la postquarantena. Hi ha dos models principals de rastrejadors, el basat en el geolocalitzador GPS i bases de dades centralitzades, que és més invasiu, com el que utilitzen a la Xina i Corea del Sud, i el de tecnologia Bluetooth, com els de Singapur i Austràlia. La clau per defensar la privacitat, segons els experts, és que el sistema sigui descentralitzat.

El sistema de Singapur

Gràcies a la seva experiència amb el SARS, Singapur va ser un dels països que va reaccionar més ràpid a la Covid-19 i el primer de llançar un rastrejador basat en la tecnologia Bluetooth –el 20 de març–. L’aplicació, TraceTogether, intercanvia codis identificadors entre usuaris que es troben en un radi de dos metres de manera automàtica i encriptada través del Bluetooth que tenen la majoria dels mòbils.

Si un usuari contrau la Covid-19 pot compartir la seva informació amb les autoritats i el sistema avisarà les persones que hi van estar en contacte per trencar les cadenes de contagi. En un vídeo explicatiu, TraceTogether assegura que el procés requereix l’autorització de l’usuari i l’aplicació no recopila dades de geolocalització. Tot i això, només una cinquena part de la població s’ha descarregat el programa, quan la xifra hauria d’arribar al 60% perquè sigui efectiu, a la vegada que l’aplicació està tenint problemes tècnics amb els iPhone.

A més d’usar les noves tecnologies, a Singapur, la Xina, Corea del Sud o Taiwan, on el contagi del coronavirus ha estat més o menys controlat, utilitzen centenars o milers de persones per rastrejar i monitoritzar possibles brots. Aquesta mobilització de recursos humans pot generar desafiaments en països amb centenars de milers de contagis com l’Estat espanyol, Itàlia o els EUA. “Si em pregunten si qualsevol sistema de rastreig de contactes per Bluetooth actiu o en desenvolupament, a qualsevol part del món, està llest per substituir el treball manual de rastreig, li diré que la resposta és no”, va escriure en un blog Jason May, director de l’Agència de Tecnologia de Singapur, creadora de TraceTogether.

Sistemes que usen el GPS

A la Xina, els residents han de baixar-se una aplicació que, mitjançant un logaritme que inclou llocs visitats, emet un codi verd per als que tenen llibertat de moviment i groc o vermell per als que estan obligats a fer quarantena. A més, els moviments de la població estan estrictament monitoritzats per les autoritats del país, on la privacitat i la informació personal no estan protegides de l’escrutini estatal.

Els contagiats pel coronavirus a Taiwan estan controlats pel mòbil, que envia senyals que permeten a les autoritats saber si estan violant la quarantena i multar-los. En el cas de Corea de Sud, les autoritats fan servir dades del GPS, pagaments amb targetes i fins i tot la informació de les càmeres de vigilància, per crear un mapa amb els llocs visitats per un infectat.

Solucions tecnològiques

A mesura que els països relaxen les quarantenes, els governs estan temptejant solucions tecnològiques per rastrejar possibles contagis i frenar la propagació. El Vietnam i Austràlia són alguns dels països que han llançat aplicacions basades en el model Singapur, mentre que l’Estat espanyol forma part d’un consorci europeu que desenvolupa un programari paneuropeu “de proximitat per preservar la privacitat” que usa tecnologia Bluetooth. Google i Apple, amos dels sistemes operatius dels telèfons Android i iPhone, s’han basat en el sistema europeu per desenvolupar conjuntament la seva pròpia aplicació.

28
països
, inclosos l’Índia, l’Iran i Colòmbia, han llançat aplicacions de rastreig de la Covid-19, segons un informe del bufet d’advocats Linlaters, i onze estats més estan desenvolupant els seus propis sistemes.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Universitat

La solidaritat com a estímul acadèmic

girona
PRIMER COET TRIPULAT DES DELS EUA DES DEL 2011

La Dragon ja va cap a l’ISS

Colònies i casals d’estiu ja podran tornar en la fase 3

barcelona
Una dona sense parella, amb  dos fills i molt pocs recursos

Una dona sense parella, amb dos fills i molt pocs recursos

GIRONA

A la demarcació de Girona, Creu Roja ha donat 44.000 ajudes

GIRONA

S’intensifiquen els controls a les portes de l’obertura de platges a la Costa Brava

Platja d’aro

“Sense llibertat no hi ha normalitat”, denuncia Òmnium

Barcelona

Girona suspèn aquest any els pressupostos participatius

el girona

Les obres de l’Hipercor fan tallar dos mesos un tram del carrer Barcelona, a Girona

girona