Societat

medi ambient

Augmenta la contaminació de mercuri en peixos de l'Ebre

evolució · Les anàlisis fetes en carpes el 2008 i el 2009 aigües avall del pantà de Flix mostren l'índex de mercuri més alt de l'última dècada acumulació · La Confederació Hidrogràfica detecta hexaclorobenzè i DDT en peixos

convertir en La xifra

La con­ta­mi­nació per mer­curi detec­tada en els pei­xos de l'Ebre al pas per Ascó –aigües avall de l'embas­sa­ment de Flix– ha aug­men­tat dràsti­ca­ment durant els anys 2008 i 2009 en relació amb la mit­jana de l'última dècada, segons es recull en l'últim informe anual de la Con­fe­de­ració Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) sobre la xarxa de con­trol de substàncies peri­llo­ses a la conca. La con­cen­tració mit­jana detec­tada en car­pes (Cypri­nus car­pio) ana­lit­za­des en aquest punt de l'Ebre entre el 1999 i el 2009 va ser de 340 micro­grams de mer­curi per quilo de peix, men­tre que les anàlisis del 2008 indi­ca­ven una con­cen­tració de 944 micro­grams i la de l'any pas­sat va ser de 658 micro­grams (vegeu el gràfic). La nor­ma­tiva esta­tal sobre peix per a con­sum humà, del 1982, marca una con­cen­tració màxima auto­rit­zada de 300 micro­grams de mer­curi per quilo de peix, men­tre que la direc­tiva euro­pea –pen­dent d'adap­tar a l'Estat espa­nyol– esta­bleix com a norma de qua­li­tat ambi­en­tal el límit de 20 micro­grams de mer­curi per quilo de peix.

Javier San­romá, cap de l'àrea de qua­li­tat de la CHE, ha indi­cat a aquest diari que “no hi ha una expli­cació clara del nota­ble incre­ment detec­tat en la con­ta­mi­nació de pei­xos a Ascó els anys 2008 i 2009, i no es pot des­car­tar que es tracti d'una vari­a­ble estadística a causa del baix nom­bre de mos­tres ana­lit­za­des; cal estar alerta, però s'ha d'espe­rar uns anys per veure si la con­ta­mi­nació con­ti­nua sent alta”.

Tot i la pre­caució a l'hora de valo­rar les dades, San­romá recorda que “aigües amunt d'Ascó hi ha l'embas­sa­ment de Flix, on s'han acu­mu­lat durant molts anys grans quan­ti­tats de resi­dus; i la planta d'Ercros, on encara es fa ser­vir mer­curi en el procés pro­duc­tiu”. Així, el tècnic de la CHE recorda que els pei­xos actuen sovint com a bio­a­cu­mu­la­dors de les substàncies tòxiques que hi ha en bai­xes con­cen­tra­ci­ons a l'aigua o als sedi­ments. De fet, a banda de mer­curi, les car­pes ana­lit­za­des a Ascó tenien també nivells alts d'hexa­clo­ro­benzè i de DDT.

No obs­tant això, l'informe de la CHE indica que l'any pas­sat no es van detec­tar en aquest punt de l'Ebre incom­pli­ments de la nor­ma­tiva pel que fa a con­cen­tra­ci­ons de substàncies tòxiques a l'aigua i als sedi­ments del riu.

Pro­ble­mes amb els veïns

De les 13 loca­lit­za­ci­ons de la xarxa de con­trol de la CHE a l'Ebre, les con­cen­tra­ci­ons més ele­va­des de mer­curi en pei­xos es van detec­tar l'any pas­sat a Ascó, Xabar­re­lla i Montsó, en tres punts situ­ats aigües avall d'impor­tants indústries químiques.

En el cas de l'embas­sa­ment de Xabar­re­lla, al riu Gállego (aflu­ent de l'Ebre), les dades reco­lli­des en l'informe són fran­ca­ment molt més pre­o­cu­pants, ja que també s'ha tro­bat mer­curi i hexa­clo­ro­ci­clo­hexà per sobre dels nivells admis­si­bles en les anàlisis que s'han aga­fat direc­ta­ment en mos­tres d'aigua del riu.

3
punts de control
dels 13 que té l'Ebre lideren els problemes de mercuri en peixos: Ascó, Xabarrella i Montsó.

S'hi pot pescar però no s'ha de menjar el peix

El febrer del 2008, el govern estatal i la Generalitat van presentar els informes sobre la qualitat de l'aigua de l'Ebre des de Flix fins al Delta. Responent a la preocupació per la contaminació del plantà de Flix, els informes destacaven que no s'havia detectat cap incompliment de la normativa de qualitat de l'aigua de l'Ebre. No obstant això, s'indicava que els peixos analitzats a la zona superaven els nivells de toxicitat permesos, i l'administració estatal va apuntar la possibilitat de prohibir la pesca a la zona. Fonts del Departament de Medi Ambient han indicat que el tram de l'Ebre entre Flix i Ascó és considerat “zona de pesca sense mort” (s'hi pot pescar però cal tornar els peixos al riu) i no cal prohibir explícitament el consum del peix que se n'extreu. Si s'hi pesquen exemplars d'espècies no autòctones –com ara el silur–, “tampoc s'han de consumir; oficialment aquest peix ha de ser considerat un residu orgànic”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.