Societat

Terra d’alta gastronomia

Catalunya torna a ser un dels principals destins de l’alta cuina en haver estat escollit el Disfrutar tercer millor restaurant del món i Josep Roca millor sommelier

Els visitants estrangers venen al país captivats per la cuina de creació

L’elecció del restaurant barceloní Disfrutar com el tercer millor del món a la gala The World’s 50 Best Restaurants, que es va fer a Londres a mitjans de juliol, situa Catalunya –que té 49 restaurants amb estrelles Michelin– com un dels principals destins gastronòmics. L’innovador restaurant del carrer Villarroel, situat just davant del mercat del Ninot i dirigit pels xefs Oriol Castro, Eduard Xatruch i Mateu Casañas, que destaca per la seva creativitat i la cuina experimental, va ser escollit per darrere del Geranium, de Copenhaguen, i del Central, de Lima. The World’s 50 Best Restaurants –la prestigiosa llista en què restauradors, cuiners i crítics gastronòmics decideixen els millors restaurants del planeta i que, en el passat, va posar al cim de la cuina mundial El Bulli i El Celler de Can Roca– també va escollir Josep Roca com el millor sommelier.

El podi del Disfrutar converteix Catalunya en un imant per al turisme de qualitat i, actualment, són molts els turistes gastronòmics que venen a casa nostra atrets pels excel·lents restaurants. Si el Disfrutar fos un monument, avui hi hauria cues per entrar-hi; com que és un restaurant on només serveixen a 40 comensals al torn del migdia i a 40 més al del vespre, de dilluns a divendres, parlem d’un espai culinari anhelat per molts i que només 80 privilegiats al dia poden gaudir. Els tres xefs, que també tenen el Compartir de Cadaqués, acaben d’obrir un altre Compartir a Barcelona, amb una proposta més assequible.

L’1 de juliol, va obrir a Sant Pol de Mar el Cuina Sant Pau, de Raül Balam (xef del Moments, el 2 estrelles del Mandarin), al mateix local on la seva mare, Carme Ruscalleda, va fer famós el Sant Pau (de 3 estrelles). I, precisament aquest cap de setmana que deixem enrere, els germans Roca han començat una nova aventura: el Roca Sant Julià, un centre gastronòmic i cultural al castell de Sant Julià de Ramis, al Gironès.

Catalunya té 3 restaurants amb tres estrelles Michelin, 9 amb dues estrelles (entre què el Disfrutar) i 37 amb una. Els tres estrelles Michelin són els barcelonins Àbac, del xef Jordi Cruz, i el Lasarte de Martín Berasategui, amb el xef Paolo Casagrande al capdavant, i El Celler de Can Roca dels germans Roca, a Girona (que formen part dels Best of the Best de la llista The World’s 50 Best Restaurants en haver estat número u diversos cops).

Dels 9 restaurants amb dues estrelles, 6 són a Barcelona: El Cinc Sentits, l’Angle, el Cocina Hermanos Torres, el Moments, el Disfrutar i l’Enoteca. Els altres 3 són de les comarques de Girona: el Bo.Tic, de Corçà –de què el xef, Albert Sastregener, és Premio Nacional de Gastronomía 2022–, el Miramar de Llançà i Les Cols d’Olot.

Després, hi ha 37 restaurants amb una estrella i molts altres que, sense estrella, tenen un futur molt prometedor, com ara El Ventador de Barruera, de què la xef, Elisabet Farrero, ha estat distingida enguany amb el premi Revelació per l’Acadèmia de Gastronomia.

LES XIFRES

49
restaurants
amb estrelles Michelin hi ha a Catalunya: 3 de tres estrelles, 9 de dues i 37 d’una.
3
restaurants
de grans xefs han obert aquest juliol: el Cuina Sant Pau, el Compartir de Barcelona i el Roca Sant Julià.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

La Generalitat sufragarà la clausura de l’abocador de Solius

LLAGOSTERA / SANTA CRISTINA / D’ARO

Fil a l’agulla per trobar alternatives per al triatge

LA BISBAL D’EMPORDÀ

Reciclatge gironí de maquinetes d’afaitar

Girona

Famílies el temps que calgui

barcelona
JORDI DE MANUEL
BIÒLEG I ESCRIPTOR

“La sequera fa anar el món a pitjor”

barcelona
societat

Tres detinguts per una mort a Terrassa

SOCIETAT

Incendi al port de Tarragona

Memòria històrica

Lliçons de l’Holocaust

GIRONA
XAVIER GARCIA
PRESIDENT DE L’ASSOCIACIÓ D’HOSTALERIA, TURISME I RESTAURACIÓ DE GIRONA

“Ens en sortirem, amb vocació i professionalitat”

Girona