Societat

societat

La pandèmia consolida la indústria alimentària com el sector amb més facturació a les comarques gironines

Així ho concreta l’estudi Estructura empresarial de la demarcació de Girona 2022, elaborat pel servei de Promoció i Desenvolupament Econòmic Local de la Diputació de Girona

El Servei de Promoció i Desenvolupament Econòmic Local de la Diputació de Girona acaba d’elaborar Estructura empresarial de la demarcació de Girona 2022. Es tracta de la tercera edició d’un estudi que pretén mostrar una visió global del teixit productiu comarcal a partir dels comptes anuals que les empreses de la demarcació presenten al Registre Mercantil.

Aquesta publicació gravita al voltant de la informació de l’any 2020. Les empreses faciliten els comptes al Registre Mercantil un any i mig després de finalitzar l’any natural i, per tant,aquestes dades del 2020 no es van poder descarregar fins al juny passat.

En xifres globals, les 14.962 empreses gironines van facturar 24.807 milions d’euros (un 8,1% menys que el 2019), una variació provocada principalment per l’impacte de la covid-19 en l’activitat econòmica del territori. Pel que fa a la facturació per càpita del 2020 en el global de la demarcació, va ser de 31.393 euros, i les comarques del Pla de l’Estany (63.126) i la Garrotxa (44.032) van ser les que la tenien més alta, molt per sobre de la mitjana. En tot cas, la pandèmia també va reafirmar la indústria alimentària com el sector amb més facturació, que va passar del 18,4 % del total del 2019 al 21,1 %. Si hi afegim serveis relacionats amb aquest àmbit com el comerç a l’engròs d’alimentació i begudes (9,4 %), junts superen el 30 % del volum de negoci a la demarcació durant aquest any.

El vicepresident primer de la Diputació de Girona, Pau Presas, ha destacat la importància de donar a conèixer aquests informes i les dades que se n’extreuen: «El nostre objectiu és dotar els agents econòmics del territori d’una eina que permeti oferir un marc estructural precís de la tipologia d’empreses de la demarcació i la realitat dels diferents sectors, així com de les comarques i els seus municipis».

En aquest sentit, ha recalcat que s’intueix un creixement en la facturació comarcal i sectorial de cara a l’any 2021: «Les estimacions que fem, basades en el creuament de dades, situarien la facturació en 27.637 milions d’euros. Això suposaria un increment de l’11 % en el global de la demarcació respecte al 2020, i també per sobre de la de 2019, abans de lapandèmia».

Si s’analitza la dimensió empresarial, vuit de cada deu societats van facturar el 2020 menys d’un milió d’euros; el 13,4 % entre un i cinc milions, el 2,1 % entre 5 i 10 milions, i només el 2,3 % més de deu milions. Això confirma les comarques gironines com un territori de petita i mitjana empresa, una tendència calcada de la que presenta la resta del país. També cal

destacar que el 86 % de les societats tenen menys de trenta anys, fet que indica un teixit empresarial jove.

Per comarques, el Gironès és la que té més empreses i més factura. Concentra el 26,5 % de les societats mercantils de la demarcació i el 29,1 % del volum de negoci. L’efecte que té la capitalitat de Girona es deixa notar, ja que concentra el 39,9 % de la xifra de negoci comarcal, un percentatge molt superior a Celrà (11,9 %) i Cassà de la Selva (9,7 %), segona i tercera, respectivament. Les segueix la Selva, amb el 18,6 % de les empreses i el 24,9 % de facturació, majoritàriament provinent de la indústria alimentària.

Estructura empresarial de la demarcació de Girona s’ha elaborat seguint el model impulsat per la Diputació de Barcelona i l’Ajuntament de Manresa, pioner a Catalunya a l’hora d’abordar treballs d’aquesta mena a la seva comarca. L’estudi té una periodicitat anual i ofereix, de manera estructurada, informació empresarial de les vuit comarques gironines. S’hi exposen les principals magnituds del teixit empresarial de la demarcació, amb fitxes amb informació a escala comarcal i la informació detallada dels diferents sectors econòmics, comparant-la també amb anys anteriors.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Teisa posarà en servei quatre autocars elèctrics a Girona ciutat

La Vall d’en Bas

Un 10% dels alumnes viuen violència masclista a casa

BARCELONA

La mobilització pels serveis públics no baixa d’intensitat

barcelona

Les multes contra els patinets al transport s’activaran dimecres

barcelona

Macrobatuda policial a la sala Waka del Vallès

sabadell

Falta de medicines a la UE

Brussel·les

Santa Cristina mira al riu

santa cristina d’aro

Declaren la barraca gran de la platja de Portbou bé cultural d’interès local

FIGUERES

Donen a Tossa obres de Benet, Kars i Grau Sala

tossa de mar