Societat

Els desnonaments gironins baixen un 24% al tercer trimestre

Ja freguen, però, el miler al llarg del 2022

Els desnonaments a les comarques gironines han baixat gairebé un 24% durant el tercer trimestre. Entre juliol i setembre, els jutjats n’han executat 283 arreu de la demarcació; la gran majoria, per impagaments de lloguer. La xifra de llançaments és significativament més baixa que la del segon trimestre (quan van ser-ne 372), però el drama dels qui perden l’habitatge no s’atura. Perquè al llarg del 2022, a la demarcació ja s’han executat gairebé un miler de desnonaments. En concret, 977. És a dir, que se’n fan més de tres al dia de mitjana. En paral·lel, la inflació i les dificultats econòmiques es fan paleses als jutjats mercantils i socials. Entre gener i setembre, s’han presentat 394 concursos de creditors i 1.232 demandes d’acomiadament.

L’estadística que periòdicament publica el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) recull l’impacte que les dificultats econòmiques tenen damunt l’activitat judicial. Les dades es publiquen cada tres mesos, i les de desnonaments d’aquest tercer trimestre del 2022 tenen dues cares.

Per una banda, els llançaments han anat clarament a la baixa. Entre juliol i finals de setembre, a la demarcació se n’han executat 283. Són quasi un 24% menys dels que es van tirar endavant durant el segon trimestre (quan van ser-ne 372).

Segons l’estadística del CGPJ, la gran majoria dels desnonaments que s’han practicat a les comarques gironines durant el tercer trimestre -en concret, 192- han estat per impagaments de lloguer. És a dir, particulars i famílies, però també alguns negocis, que no han pogut fer front a les rendes mensuals.

Hi ha 69 casos, però, en què el llançament ha deixat un deute gairebé de per vida als afectats (perquè obeïa una execució hipotecària). Per últim, els 22 casos restant s’emmarquen dins altres casuístiques.

Més de tres al dia

Ara bé, i aquí arriba l’altra cara de les dades, l’estadística del CGPJ també revela com el drama dels desnonaments no s’atura. Al llarg d’aquest 2022, a la demarcació els jutjats ja n’han executat gairebé un miler (en concret, 977). És a dir, que se n’han fet més de tres al dia de mitjana.

D’altra banda, i també en matèria d’habitatge, durant el tercer trimestre s’han interposat 31 demandes per ocupacions als jutjats gironines. En aquest cas, l’estadística reflexa les denúncies interposades per propietaris privats o bé ajuntaments que tenen pisos socials (no s’hi recullen les dels bancs).

Concursos i acomiadaments

Les dades del CGPJ també serveixen de termòmetre per veure l’impacte de les dificultats derivades de la situació econòmica damunt el mercat laboral. Perquè la inflació, sumada als encariments de l’electricitat, els combustibles i les matèries primeres, han deixat empreses a la corda fluixa. En aquest cas, la situació es reflexa a través de les dades del jutjat mercantil i dels socials.

Al llarg d’aquest 2022, a la demarcació s’han presentat 394 concursos de creditors. Són un 29% més en comparació amb el mateix període de l’any passat. En aquest cas concret, les dades ja recullen la fi de la moratòria concursal que es va aprovar per primer cop el març del 2020 arran de la pandèmia. La moratòria, que va acabar-se el 30 de juny després de diverses pròrrogues, suspenia l’obligació que aquells qui es trobaven en situació d’insolvència haguessin de presentar suspensió de pagaments.

De tots els concursos que s’han presentat a Girona aquest 2022, n’hi ha 266 que fan referència a empreses, però també als seus propietaris que s’han vist atrapats pels deutes. Tots s’han portat davant del Jutjat Mercantil. La resta són de particulars que els han instat a títol individual (en aquests casos, però, el procés se segueix sobretot des d’un jutjat de primera instància).

D’altra banda, els jutjats socials han rebut 1.232 demandes per acomiadaments entre gener i finals de setembre. En aquest cas, la xifra també ha augmentat amb el mateix període del 2021, quan van presentar-se’n 1.167.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
infraestructures

L’oposició al Quart Cinturó es manifestarà el dia 26 a Sabadell

barcelona

Generalitat i ajuntaments acorden que Solius passi a ser una planta des d’on derivar les deixalles a Vacarisses i Lloret

la bisbal d’empordà
medi ambient
urbanisme

Barcelona evitaria la meitat de morts per illa de calor amb un 30% d’arbrat

barcelona

Tornen a fer pagar una ecotaxa de 6 euros per visitar el Torrent de la Cabana de Campdevànol glaçat

cAMPDEVÀNOL

Girona s’incorpora a La Xarxa de Viles del Llibre 2023

girona

Protecció Civil farà simulacres d’emergència per provar el nou sistema d’alertes per mòbil

girona

En marxa una app per rebre avisos amb un botó d’emergència a Palafrugell

palafrugell

Simulacre d’emergència a Lleida el 28 de febrer per provar el sistema d’alertes per mòbil

Barcelona
El temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Sol i ambient fred

Barcelona