Societat

parlament europeu

L’Eurocambra aprova que tots els nous edificis siguin de zero emissions a partir del 2030

La UE calcula que els immobles són actualment responsables del 36% de les emissions i del 40% del consum energètic

El Par­la­ment Euro­peu ha donat llum verda aquest dimarts les noves nor­mes d’eficiència energètica dels edi­fi­cis, una de les mesu­res del Pacte Verd Euro­peu amb el qual es pretén arri­bar a la neu­tra­li­tat climàtica el 2050. Amb 370 vots a favor, 199 en con­tra i 46 abs­ten­ci­ons, els euro­di­pu­tats han apro­vat l’acord tan­cat al desem­bre amb el Con­sell de la UE per reduir el con­sum d’ener­gia i emis­si­ons con­ta­mi­nants en la cons­trucció. La revisió de la norma, explica l’ACN, esta­bleix l’obli­gació que tots els nous edi­fi­cis que es cons­tru­ei­xin a la Unió Euro­pea hagin de ser de zero emis­si­ons a par­tir del 2030, una exigència que s’avança al 2028 en el cas dels edi­fi­cis públics. L’objec­tiu és que tot el parc immo­bi­li­ari de la UE sigui de zero emis­si­ons el 2050.

Les noves regles també obli­guen els estats a adop­tar plans amb mesu­res per reduir l’ús d’ener­gia primària d’edi­fi­cis resi­den­ci­als en un 16% el 2030 i entre un 20% i 22% el 2035. Així, els estats tin­dran fle­xi­bi­li­tat per adap­tar els objec­tius, però sí que hau­ran de garan­tir que almenys el 55% de la reducció s’acon­se­gueix amb la reno­vació dels edi­fi­cis més antics i menys efi­ci­ents.

En el cas dels edi­fi­cis no resi­den­ci­als, la norma fixa estàndards mínims d’eficiència energètica que per­me­tin reno­var el 16% dels menys efi­ci­ents com a màxim el 2030 i el 26% el 2033. En tot cas, els estats poden dei­xar fora d’aquesta obli­gació algu­nes cons­truc­ci­ons, com els edi­fi­cis històrics.

La norma comu­nitària, segons informa l’ACN, també aposta per l’eli­mi­nació gra­dual de l’ús de com­bus­ti­bles fòssils per a la cale­facció i la refri­ge­ració fins a la seva com­pleta des­a­pa­rició el 2040.

Així, les sub­ven­ci­ons a les cal­de­res inde­pen­dents de com­bus­ti­bles fòssils esta­ran pro­hi­bi­des a par­tir de 2025. Els incen­tius finan­cers con­ti­nu­a­ran sent pos­si­bles per a sis­te­mes de cale­facció híbrids que uti­lit­zen una part con­si­de­ra­ble d’ener­gia reno­va­ble, com els que com­bi­nen una cal­dera amb una ins­tal·lació solar tèrmica o una bomba de calor.

Segons dades de la Comissió Euro­pea, els edi­fi­cis són res­pon­sa­bles del 36% de les emis­si­ons i del 40% del con­sum energètic a la UE.

Un cop apro­vada pel Par­la­ment Euro­peu, ara el Con­sell de la UE també ha de rati­fi­car la revisió de la norma.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.