Societat

SOCIETAT

Commemoraran l’arribada de La Canadenca al Pallars

La construcció de l’embassament de Sant Antoni i la central de Talarn a càrrec de l’empresa La Canadenca va suposar tota una revolució per a la comarca del Pallars a començaments del segle passat. L’impacte social i econòmic que va tenir ha estat objecte d’estudis acadèmics i tècnics. Ara, però, s’està preparant una commemoració d’aquells fets de tipus festiu i lúdic que es farà al mes de setembre.

Així, del 27 al 29 de setembre l’Ajuntament de Tremp i l’associació Pirineus.Watt celebraran EleKtra. La festa de la llum i l’aigua, un esdeveniment de periodicitat anual de rememoració històrica dels fets més transcendents que van canviar l’economia, la societat i el paisatge del Pallars.

Aquesta festa pretén posar de manifest l’impacte que va tenir l’arribada de La Canadenca a la comarca; per això, els continguts i la programació estaran orientats a sensibilitzar els ciutadans i els visitants sobre els seus valors històrics i patrimonials.

Segons fonts municipals, la primera edició combinarà diferents activitats (lúdiques, formatives, de lleure) obertes a tota la població en formats tradicionals i innovadors, però tenint sempre el rigor i la divulgació històrica com a referents.

El públic podrà gaudir d’una programació variada amb xerrades temàtiques, exposicions, concerts, visites guiades i espectacles teatrals. En aquest últim cas, es comptarà amb la col·laboració de la companyia de teatre Comediants.

Tremp va ser la població on més es van notar els efectes de l’arribada de La Canadenca, per la seva condició de centre de serveis i per la proximitat a les obres. En aquells moments la població era d’unes 2.500 persones i solament de treballadors en van arribar uns 4.000, segons els historiadors.

La població va ser l’escenari de les primeres manifestacions d’oposició al projecte, de la signatura dels convenis i acords amb La Canadenca, de l’arribada massiva de treballadors, de la gran expansió del seu sector comercial i de les activitats d’oci de tota mena, de les tensions en l’habitatge o de les visites de personalitats, tant d’alts directius de l’empresa com d’autoritats civils i religioses que volien donar suport a un projecte que havia aixecat grans expectatives a la comarca.

L’alcaldessa de Tremp, Sílvia Romero, ha explicat que un dels objectius d’aquest projecte és patrimonialitzar uns fets, uns esdeveniments socioeconòmics i uns paisatges hidroelèctrics que van transformar el Pallars a l’inici del segle XX i que van contribuir decisivament al desenvolupament econòmic i a la modernització de Catalunya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.