Societat

No està tot dit al Balcó Olímpic

El Balcó Gastronòmic del Port Olímpic encara no està complet i en breu s’hauran de tornar a adjudicar quatre restaurants

El Vraba i el Platets són els darrers locals que han renunciat a la concessió, mentre que està a punt d’obrir-hi el Nuara, de Ca la Nuri

Aquest 2025 s’hau­ran de tor­nar a posar a lici­tació els qua­tre dar­rers res­tau­rants que han de com­ple­tar l’oferta del Balcó Gas­tronòmic del Port Olímpic de Bar­ce­lona, ja que aquells als quals els havia tocat l’espai (Vraba, Pla­tets, La Fonda del Port Olímpic i La Barca del Sala­manca) hi han renun­ciat, con­firma Bar­ce­lona Ser­veis Muni­ci­pals (BSM). De tot el pro­jecte del Balcó Gas­tronòmic, ara mateix només està aca­bada la part de dalt, amb qua­tre grans res­tau­rants: Kre­sala, Eldel­mar, Tri­but i El Can­grejo Loco. A la part de baix només hi ha dos res­tau­rants oberts (el Super­lo­cal i Casa Car­men) i tres boti­gues gas­tronòmiques (Fabo­rit, de men­jar salu­da­ble; Dolce Mare, una gela­te­ria, i Les Muns, d’empa­na­des).

Entre el Super­lo­cal (de cuina fle­xi­ta­ri­ana) i Casa Car­men (de cuina caso­lana que fa menú cada dia), està a punt d’obrir (allà on havia d’anar La Taberna Gallega de Mar­cos, que hi va renun­ciar) el Nuara, de cuina del mar, dar­rere del qual hi ha els res­pon­sa­bles de Ca la Nuri. Aquests dies els pale­tes hi fan els dar­rers retocs. En canvi, dos res­tau­rants que havien gua­nyat la con­cessió i sem­blava que ho tenien tot a punt, el Pla­tets, d’ape­ri­tius, i el Vraba, d’alta gas­tro­no­mia, hi han renun­ciat a última hora. També han renun­ciat a obrir local en aquest espai La Barca del Sala­manca i La Fonda del Port Olímpic, tots dos de la família Sala­manca (que té un dels res­tau­rants més grans de la Bar­ce­lo­neta). Els grans locals on s’havien d’ubi­car estan tan­cats en espera de nou arren­da­tari. L’Ajun­ta­ment bus­carà per a aquests locals ara buits una oferta dife­rent de la que ja hi ha ara, con­firma BSM.

El res­tau­rant gas­tronòmic Vraba, del xef Albert Ven­tura (amb la col·labo­ració de Jordi Vilà, que té una estre­lla Mic­he­lin per l’Alki­mia), és el dar­rer que ha renun­ciat a tras­lla­dar-se a aquest emplaçament al Port Olímpic. Va obrir un res­tau­rant al Moll d’Espa­nya, als bai­xos de l’edi­fici de l’antic Imax, un dels espais més des­ta­cats durant la copa Amèrica, i es va con­ver­tir en local de referència durant la cele­bració de la regata i, de moment, allà es queda.

De tot el pro­jecte del Balcó Gas­tronòmic del Port Olímpic, el que ja fun­ci­ona a ple ren­di­ment és la part de dalt, tot i que els dies fei­ners l’afluència encara és fluixa en uns locals gran­di­o­sos. Els ger­mans Javier i Ser­gio Tor­res, que tenen tres estre­lles Mic­he­lin pel seu Cocina Her­ma­nos Tor­res, hi van obrir Eldel­mar, un bon lloc on degus­tar cuina medi­terrània i de pro­xi­mi­tat amb el segell dels xefs a preus asse­qui­bles, a prin­ci­pis d’octu­bre. Un mes després, a prin­ci­pis de novem­bre, va obrir en aquesta part de dalt el Kre­sala, del grup basc Sagardi, un res­tau­rant que ofe­reix peix i marisc a la brasa. Les immen­ses gra­e­lles on es cuina carn i peix a la brasa són del tot espec­ta­cu­lars. El grup Sagardi, lide­rat pels ger­mans Iñaki i Mikel López de Viñaspre, ja fa anys que tri­omfa a Bar­ce­lona amb res­tau­rants com el 1881, Oaxaca i Pork Boig per Tu, entre d’altres. Són també els orga­nit­za­dors del fes­ti­val gas­tronòmic Born Street Food.

També en aquesta part de dalt (on sem­bla real­ment que esti­guis dalt d’un vai­xell amb les vis­tes damunt del mar), hi ha el res­tau­rant Tri­but, de cui­nes del món, sobre­tot cuina cata­lana, deco­rat amb for­mes que home­nat­gen Gaudí (amb la volun­tat de col·locar la figura de Gaudí al cen­tre de la taula i com­par­tir els seus valors, vin­cu­lats al caràcter local, la força de la natura i el pai­satge medi­ter­rani) i El Can­grejo Loco, un històric del Port Olímpic des de fa 30 anys que ara s’ha que­dat al nou Port Olímpic i hi ha arros­se­gat tota la seva cli­en­tela, molt fami­liar.

La remo­de­lació del Port Olímpic de Bar­ce­lona, amb el Balcó Gas­tronòmic com a nineta dels ulls, va ser una de les grans apos­tes de l’Ajun­ta­ment de cara a la cele­bració a la ciu­tat de la copa Amèrica. Les pre­vi­si­ons ini­ci­als eren que tots els res­tau­rants del Moll de Gre­gal, amb el dic de recer tot res­tau­rat, esti­gues­sin actius a l’inici de la com­pe­tició, però les dates van anar can­vi­ant (el procés de lici­ta­ci­ons va ser lent, hi ha hagut mol­tes renúncies i les obres han estat com­pli­ca­des) i, final­ment, els res­tau­rants de la part de dalt van aca­bar obrint començada ja la copa Amèrica, i la part de baix, ara que ja s’han aca­bat les rega­tes i l’orga­nit­zació ha dit que no repe­tirà a Bar­ce­lona, encara no està com­ple­tada.

El nou Port Olímpic (amb el Balcó Gas­tronòmic) pretén ser un espai d’esbarjo per als bar­ce­lo­nins. Ja ho va ser per la Mercè i ara, per aques­tes fes­tes nada­len­ques, s’hi orga­nit­zen acti­vi­tats sobre­tot fami­li­ars. Al vol­tant de la zona de res­tau­ració, el gran mira­dor (del dic de recer, total­ment res­tau­rat) està obert a tot­hom, una gran ter­rassa que s’ha con­ver­tit en un espai únic per mirar sobre la platja de la Nova Icària i el mar.

4
restaurants
que havien guanyat la concessió per poder obrir al Balcó Gastronòmic del Port Olímpic hi han renunciat. Els últims dos a fer-ho han estat el Vraba, del xef Albert Ventura, i el Platets.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.