Societat

El ple municipal aprova un pacte per garantir la pervivència del català

L’Ajun­ta­ment de Figue­res impul­sarà el Pacte de Figue­res pel català, un com­promís per garan­tir la per­vivència i el desen­vo­lu­pa­ment de la llen­gua cata­lana en l’àmbit local i que s’ha apro­vat aquest dijous en el ple ordi­nari de gener després de la moció pro­po­sada pel grup muni­ci­pal Junts per Figue­res, amb el suport de CUP de Figue­res. La moció ha comp­tat amb els vots a favor de Junts (13), PSC (3), ERC (2) i CUP (1), l’abs­tenció del PP (1) i el vot con­trari de VOX (1).

Josep Maria Ber­nils, regi­dor de Cul­tura Popu­lar i segon tinent d’alcalde, ha expli­cat que un dels objec­tius de man­dat era la defensa del català: “Després d’un any de tre­ba­llar en el tema, ens ha sem­blat que aquesta sen­si­bi­lit­zació ha de con­cre­tar-se en un pacte entre l’Ajun­ta­ment i la soci­e­tat civil de la ciu­tat per impli­car tot­hom en aquest objec­tiu”.

Amb aquest pacte es con­cre­ten unes actu­a­ci­ons, algu­nes de les quals ja s’apli­quen. S’acti­varà el Grup de Tre­ball del Català que va crear l’Ajun­ta­ment de Figue­res el 2024 i, durant el 2025, aquests com­pro­mi­sos es con­cre­ta­ran en un Pla Muni­ci­pal de Política Lingüística. Aquest dar­rer com­promís és l’acord amb el qual han arri­bat els grups muni­ci­pals Junts per Figue­res i CUP de Figue­res per tirar enda­vant amb la moció. El pla s’apro­varà al llarg de 2025, ha d’estar coor­di­nat amb el Con­sorci per a la Nor­ma­lit­zació Lingüística i les enti­tats que tre­ba­llen en aquest camp, i inclourà la pos­si­bi­li­tat de crear un ser­vei muni­ci­pal de política lingüística amb recur­sos humans, tècnics i econòmics ade­quats per impul­sar el seu des­ple­ga­ment.

l’Ajun­ta­ment de Figue­res va dema­nar l’any pas­sat, al depar­ta­ment de Política Lingüística, l’ela­bo­ració d’un estudi Ofer­cat, que ofe­reix un con­junt d’indi­ca­dors sobre l’oferta comer­cial en català al muni­cipi a par­tir de l’obser­vació de la reto­lació i la llen­gua oral de salu­tació en l’atenció al públic, entre altres paràmetres. La pre­visió és que l’any vinent ja es dis­posi d’aquest estudi. Per aquesta pri­ma­vera, d’altra banda, està pre­vist dis­po­sar de l’actu­a­lit­zació de l’Enquesta lingüística de la població. Ber­nils ha remar­cat que aquesta moció no va “en con­tra de cap llen­gua”. “Surt en defensa de la llen­gua pròpia del país, la peça fona­men­tal de la nos­tra cul­tura i un dels ele­ments d’iden­ti­tat que ens uneix com a poble, davant d’una situ­ació d’emergència denun­ci­ada des dels àmbits acadèmics i cul­tu­rals de Cata­lu­nya”, ha afe­git.

L’Ajun­ta­ment, a més, es com­pro­met a fer com­plir la legis­lació vigent en l’àmbit lingüístic per part de tots els ser­veis del con­sis­tori i pro­moure el seu com­pli­ment en els àmbits del con­sum, del comerç, dels ser­veis d’atenció a les per­so­nes, de la sani­tat i de la justícia, entre altres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.