Societat

Demanen a Madrid que legalitze la caça en barraca

Els polítics de les Terres de l'Ebre, Aragó i el País Valencià fan un front comú per intentar regularitzar aquesta modalitat cinegètica

Aporten estudis que “demostren” que és un mètode selectiu i no massiu

Tret de sor­tida a la tem­po­rada de caça. Ahir els caçadors d'arreu del ter­ri­tori van treure la pols de les armes i el so de les esco­pe­tes es va tor­nar a apo­de­rar del pai­satge. A les Ter­res de l'Ebre, la tem­po­rada és mar­cada per les res­tric­ci­ons en la caça d'espècies aquàtiques al Delta esquerre i per la caça en bar­raca, que un any més con­ti­nua pro­hi­bida. No obs­tant això, els afi­ci­o­nats d'aquesta moda­li­tat cinegètica no desis­tei­xen i encara con­fien que en un futur no gaire llunyà la caça del tord en bar­raca serà lega­lit­zada. No estan sols en l'intent, ja que tenen el suport de pràcti­ca­ment tots els grups amb repre­sen­tació par­la­mentària al País Valencià, Cata­lu­nya i Aragó. Aquests par­tits, con­vo­cats per l'Asso­ci­ació de Para­nyers del País Valencià, Cata­lu­nya, Aragó i les Illes (Apa­val), es van reu­nir fa dues set­ma­nes a More­lla, on van sig­nar un docu­ment que es farà arri­bar al Minis­teri de Medi Ambi­ent i Medi Rural i Marí, en què dema­nen al govern de l'Estat que ini­cie el procés per lega­lit­zar la caça en bar­raca i que faça les ges­ti­ons opor­tu­nes davant la Unió Euro­pea perquè auto­ritze de manera excep­ci­o­nal i con­tro­lada aquesta pràctica cinegètica.

Per fer la petició es basen en diver­sos estu­dis que demos­tren que la caça en bar­raca és una moda­li­tat cinegètica “selec­tiva” i “no mas­siva”, ja que pràcti­ca­ment no es cap­tu­ren ocells pro­te­gits i els que s'aga­fen es cap­tu­ren vius i, per tant, es poden alli­be­rar. N'hi ha diver­sos encar­re­gats per Apa­val i efec­tu­ats per l'ins­ti­tut francès IMPCF (Ins­ti­tut Medi­ter­rani del Patri­moni Cinegètic i Faunístic), i d'altres ela­bo­rats pel Cen­tre Tec­nològic Fores­tal de Cata­lu­nya a instàncies del Depar­ta­ment de Medi Ambi­ent. “Fins ara no hi havia prou ele­ments científics per demos­trar que la bar­raca era selec­tiva; ara sí que els tenim, per tant ens han de lega­lit­zar”, mani­fes­tava el secre­tari d'Apa­val, Miguel Ángel Bayarri. “Ens com­pro­me­tem a con­ti­nuar tre­ba­llant per fer enten­dre que la caça en bar­raca és selec­tiva”, asse­nya­lava la dipu­tada ebrenca del PSC, Núria Ven­tura, que va assis­tir a la reunió de More­lla. “No cal modi­fi­car cap llei”, hi afe­gia. “Si hi ha estu­dis que diuen que és un mètode selec­tiu no té sen­tit que con­ti­nue estant pro­hi­bit”, va apun­tar per la seua banda la també dipu­tada d'ERC, Marta Cid. Altres repre­sen­tants polítics de les Ter­res de l'Ebre que hi van assis­tir van ser el sena­dor de CiU Joan Maria Roig, el dipu­tat del PP Joan Ber­to­meu i el direc­tor de Medi Ambi­ent a l'Ebre, Víctor Gimeno (ICV).

D'ori­gen hel·lènic

Altres argu­ments que esgri­meix Apa­val –l'enti­tat té 4.400 afi­li­ats al País Valencià, Cata­lu­nya, Aragó i les Illes– a l'hora de defen­sar la lega­lit­zació de la bar­raca és que es tracta d'un mètode d'ori­gen hel·lènic molt arre­lat a les comar­ques del sud de Cata­lu­nya i del nord del País Valencià, en què l'arbre que es fa ser­vir de bar­raca és con­si­de­rat per la llei de patri­moni un bé immo­ble d'interès cul­tu­ral. Per con­tra, les enti­tats eco­lo­gis­tes con­ti­nuen defen­sant que aquesta moda­li­tat cinegètica és mas­siva i no selec­tiva i con­si­de­ren “par­ci­als” els estu­dis apor­tats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.