Reportatge

A peu de carrer

Noms que sonaran amb força d'aquí un temps i artistes coneguts amb propostes noves omplen Vila-seca de música

Donar sortida als grups emergents i a les propostes musicals de qualitat i originals. Aquest era l'objectiu amb què es va dissenyar la Fira de Música al Carrer de Vila-seca (FiM) i aquesta és la filosofia que continua manant ara que han passat dotze anys i que el panorama musical ha canviat tant.

La fórmula (d'èxit) ha consistit a omplir alguns locals, carrers i places d'escenaris que es posen a disposició d'una bona selecció d'artistes novells o de noms coneguts amb propostes noves, que ofereixen el bo i millor del seu repertori al públic i, sobretot, a un nombrós grup de programadors.

Els noms

En aquesta edició, el director artístic, Kike Bela, ha escollit els quaranta-cinc grups que hi participen d'entre els més de cinc-cents que es van inscriure a la fira. Un cop d'ull a la cartellera permet descobrir-hi Raimundo Amador, que hi apareix com a acompanyant de Cathy Claret; o Guillamino, amb una proposta d'electrònica per a nens; o Mazoni, que presenta el seu nou treball, Fins que la mort ens separi; o La Iaia, el grup guanyador del concurs Sona 9... La llista és tan llarga! Eric Fuentes & El Mal; Fiera (els membres de Pony Bravo reinventen el seu so); el compositor, productor, músic i serieaddicte Pau Vallvé, que presenta 2010; L'Herbe Folle, grup occità consagrat; Litoral, un dels experiments més encertats de pop mediterrani; Cebos Enrique, grup paral·lel dels Cabo San Roque...

A més, la FiM proposa dues cites especials. Una és el concert experiment Anarquía acústica: músics de diferents formacions catalanes (María Rodés, Ferran Palau...) compondran a contrarellotge diversos temes i oferiran un directe pràcticament sense haver assajat. Una altra és el concert de cloenda: Carles Belda i nois i noies de l'Aula de Música Tradicional i Popular versionaran plegats clàssics del pop, rock i ska català en clau d'instrumentalització popular.

Els escenaris s'han instal·lat a la plaça de les Voltes hi sonarà folk, folk alternatiu, jazz tradicional, funk i pop rock; al parc de la Formiga hi haurà els concerts de gran format, en especial noves tendències del món; a l'Hort del Centre s'hi podrà escoltar pop, indie, hip hop i noves tendències de folk, mentre que a l'Oficina-Las Vegas s'hi desplegarà la música més alternativa. Altres espais de la fira són el Teatre del Centre, per a concerts íntims i música experimental, i l'Auditori Josep Carreras, reservat per a músiques tranquil·les i jazz, entre d'altres. L'any passat 30.000 espectadors es van bellugar per aquests carrers, tots al centre de Vila-seca. El públic d'enguany podrà aprofitar la passejada per aturar-se en algun dels establiments que participen en el Tarragona dTapes.

Del camp al turisme

Vila-seca, Villasicca, vol dir, en àrab, “vila del camí” o “a la vora del camí”. I és que el terme ha estat ocupat des de ben antic per diversos pobles. El municipi té tres nuclis de població, la Pineda, al litoral, el nucli històric, Vila-seca, i la Plana, al nord del terme.

Al nucli històric encara s'hi pot resseguir el traçat medieval d'alguns carrers. El castell i la torre de l'Homenatge, les torres de guaita, els portals de Sant Antoni i de Riudoms... donen testimoni d'aquest passat. Altres edificis d'interès són l'església parroquial de Sant Esteve, del segle XVII, o el celler cooperatiu modernista de 1920, de l'arquitecte Pere Domènech i Roura, que recorda que no fa tant de temps la majoria dels veïns vivien de l'agricultura. La transformació econòmica del municipi va iniciar-se a la dècada dels seixanta del segle passat, amb la instal·lació d'empreses del sector químic i amb l'arribada del turisme.

La Pineda concentra el gros de l'oferta hotelera i d'oci, amb parcs com Aquopolis i Port Aventura. A més de les platges i el llarg passeig marítim, manté indrets naturals com ara la zona de la Sèquia Major, protegida pel Pla d'Espais d'Interès Natural de la Generalitat, o el Pinar del Perruquet, un conjunt de pins pinyoners situats a tocar de la platja que donen fe de l'origen del topònim. Javier Mariscal els ha immortalitzat en un conjunt escultòric de més de vint-i-cinc metres d'altura.

DADES D'INTERÈS

Fira de Música al Carrer de Vila-seca. Del 6 al 8 de maig. Tota la informació dels grups, espais, horaris... al web: www.firacarrer.cat
Ajuntament de Vila-seca. Pl. Església, 26 Tel. 977 30 93 00 www.vila-seca.cat
Tarragona dTapes. www.dtapes.com

PER ARRIBAR-HI

Per carretera Vila-seca està molt ben comunicada.S'hi pot arribar per l'autopista AP-7, (sortida 35) i per l'autovia A-7 (antiga Nacional 340). Diverses companyies ofereixen connexions en bus.
En tren. Renfe té estacions a Vila-seca i a Port Aventura.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
SOCIETAT

Recerca pilot de la URV per detectar a Tarragona el sensellarisme ocult

TARRAGONA
Estats Units

Mor el pacient que va rebre un ronyó de porc modificat genèticament

Barcelona
SANT FELIU DE GUÍXOLS

Nova edició de Guíxols Flors amb molta participació

SANT FELIU DE GUÍXOLS
GIRONA

Els castells, protagonistes del primer diumenge de Temps de Flors

GIRONA
SERVEIS

Balaguer instal·la un sistema innovador per detectar fuites d’aigua a la xarxa

BALAGUER

Estabilitzat l’incendi forestal

BATEA
societat

Renfe confirma que les alteracions a Rodalies continuaran aquest dilluns

barcelona
Sonia Giménez
PRESIDENTA DE L’OBSERVATORI DE L’AIGUA DE TERRASSA (OAT)

“En la gestió de l’aigua cal valentia i requereix consens”

TERRASSA
Olot

El Cornamusam aposta per la programació de quilòmetre zero

Olot