Societat

La contraportada

Cavalls en territori fronterer

La XII Fira del Cavall al Parc Central del Vallès –entre Sabadell i Barberà– inclou per primer cop una presentació de races, des de la més alta (Shire) a la més petita, el poni Shetland

En plena cam­pa­nya elec­to­ral pot sonar estrany tro­bar-nos amb dos can­di­dats a ser ree­le­gits a l'alcal­dia –els soci­a­lis­tes Manuel Bus­tos, a Saba­dell, i Ana del Frago, a Bar­berà del Vallès– en un acte que no tin­gui res a veure a ven­dre les seves excel·lències per convèncer els ciu­ta­dans. Què els pot unir, doncs? En aquest cas, el Parc Cen­tral del Vallès, un espai com­par­tit entre totes dues loca­li­tats i que, per ves­tir-se encara més de ter­ri­tori fron­te­rer, tor­narà a ser la seu de la Fira del Cavall, que arriba a la dot­zena edició. La bar­be­renca, de fet, pre­si­deix el con­sorci del parc, men­tre el seu homòleg saba­de­llenc n'és el vice­pre­si­dent. I tot i que tenen tots els números per repe­tir com a alcal­des, els cavalls gua­nya­dors que busca la fira són uns altres. Enguany, de fet, ofe­rirà per pri­mera vegada una pre­sen­tació de races de cavalls, des del més alt del món (el Shire) fins al més petit (el Shet­land), un poni nan, tot i que això sem­bli redun­dant, pas­sant per altres com el cavall Espa­nyol, el Lusità, el Fiord, el Bretó, i fins i tot la mula i el ruc.

La fira tindrà lloc entre el 12 i el 15 de maig, qua­tre dies que s'ompli­ran de com­pe­ti­ci­ons, exhi­bi­ci­ons i espec­ta­cles eqüestres. De fet, Del Frago des­taca que enguany es repre­nen dis­ci­pli­nes que feia un parell d'edi­ci­ons que no se cele­bra­ven, com les exhi­bi­ci­ons de salt, les engan­xa­des espor­ti­ves –que com­bina moda­li­tats com la doma i sor­te­jar obs­ta­cles, però amb car­ru­atge– i par­tits de bàsquet a cavall, un esport amb sis genets per equip que han d'encis­te­llar al camp con­trari una pilota amb sis nan­ses de cuir. La mateixa Del Frago des­taca com el cer­ta­men es tira enda­vant “mal­grat la crisi”, un fet que con­firma que es tracta d'una pro­posta “con­so­li­dada per als dos muni­ci­pis i el seu entorn”.

Segons el pre­si­dent de l'Asso­ci­ació de Rama­ders i Amics del Cavall de Cata­lu­nya, Emili González, tot i el moment econòmic “deli­cat” i el fet que “moure els cavalls com­porta des­pe­ses impor­tants”, s'han tro­bat amb un over­bo­oking total: “Pot­ser ens obliga a ampliar l'espai”. I és que durant la fira es podran veure fins a 300 cavalls en els seus 12.000 m2. I tot i que el 2010 la fira va haver de reduir el seu pres­su­post el 15%, González remarca: “En aquesta edició, podem man­te­nir el mateix pres­su­post que l'any pas­sat”.

Tot això per­metrà con­ver­tir totes dues loca­li­tats valle­sa­nes en capi­tals del món equí, on poder gau­dir d'un con­curs de pura raça; d'un de doma d'alta escola –només pel nom ja sona com a senyo­rial–, i d'un de doma vaquera, que ens trans­porta a l'ima­gi­nari dels rodeos. Tallers des­ti­nats a esco­les, a cen­tres d'edu­cació espe­cial i a casals de gent gran; una mos­tra gas­tronòmica, i atrac­ci­ons de fira com­ple­ten un paquet que espera superar els 250.000 visi­tants de la dar­rera edició.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.