Reportatge

Acordions d'arreu

Músics de més de 12 països es reuneixen a Arsèguel i enguany també a la Seu d'Urgell, en una nova trobada d'acordionistes

El nom d'Arsèguel, a l'Alt Urgell, ja fa uns anys que va asso­ciat al món de l'acordió, sobre­tot del diatònic, a causa de la tro­bada d'acor­di­o­nis­tes que s'hi cele­bra cada mes de juliol des de l'any 1976. I és que aquest poblet, que no arriba al cen­te­nar d'habi­tants, es trans­forma per aco­llir les més de 4.000 per­so­nes que cada any el visi­ten per aques­tes dates. Es tracta del fes­ti­val de música popu­lar més antic dels Països Cata­lans i consta de tres dies plens de música i con­certs, en què l'acordió és sem­pre el pro­ta­go­nista, però sovint acom­pa­nyat d'altres ins­tru­ments.

És pre­ci­sa­ment per l'èxit que té cada any el fes­ti­val, que la Tro­bada amb els Acor­di­o­nis­tes del Piri­neu 2011, aquest any del 29 al 31 de juliol, s'amplia i no només ofe­rirà con­certs a Arsèguel sinó també a la Seu d'Urgell, on es farà l'actu­ació del pri­mer dia. D'aquesta manera, hi tin­dran més cabuda la qua­ran­tena de músics que hi actuen cada any pro­vi­nents de dotze països dife­rents (Que­bec, Ucraïna, Por­tu­gal, Cata­lu­nya, Colòmbia, Moldàvia, Irlanda, Suïssa...). D'aquesta edició des­taca com a músic con­vi­dat Peter Ralc­hev, un impor­tant con­cer­tista d'acordió cromàtic, de Bulgària. També des­taca el con­cert de dis­sabte a l'enve­lat d'Arsèguel, l'única pro­posta de paga­ment, amb més d'una vin­tena d'actu­a­ci­ons a càrrec d'uns cin­quanta músics pro­vi­nents també d'arreu del món. Final­ment, diu­menge està dedi­cat als con­certs i els balls de l'orques­tra de les colònies i els tallers que s'han fet aquests dies a Arsèguel. Posarà el punt final a la tro­bada el ball de rams i del pen­sa­ment, que es farà a les set de la tarda a la Seu d'Urgell.

Visita al museu

Si es vol apro­fun­dir més en l'acordió es pot fer una visita al museu de la loca­li­tat, creat l'any 1988 per Artur Blasco, qui té con­ce­dit el Premi Naci­o­nal de la Cul­tura Popu­lar i la Creu de Sant Jordi. El museu explica la història de l'acordió i la seva evo­lució arreu del món amb referència espe­cial a la seva relació amb la cul­tu­ral tra­di­ci­o­nal i popu­lar del Piri­neu de Lleida. Els ins­tru­ments més antics són del 1840 i s'hi expo­sen melo­di­ons, con­cer­ti­nes, ban­do­ne­ons, acor­di­ons diatònics, semi­diatònics i cromàtics (més infor­mació a arse­guel.ddl.​net).

A banda de fruir de la música, Arsèguel es pot con­ver­tir en un lloc idoni per pas­sar-hi unes vacan­ces a la fresca. Pot ser molt agra­da­ble dis­fru­tar de la natura i d'un pas­seig pel cen­tre men­tre es gau­deix, aquests dies, del so dels acor­di­ons. Cal dir que els orígens medi­e­vals de la vila són encara visi­bles en el con­junt arqui­tectònic del nucli, un dels més ben con­ser­vats del Piri­neu, amb cases de pedra, teula àrab i bal­cons de fusta. Del cas­tell dels Cadell (segles XII i XIII), se'n con­ser­ven res­tes en murs de car­rers i de cases del cen­tre.

A més de fer dife­rents excur­si­ons, es pot visi­tar la Fàbrica de Lla­nes del Pont d'Arsèguel, una empresa tra­di­ci­o­nal de caire fami­liar que fun­ci­ona amb ener­gia hidràulica i on, entre d'altres màqui­nes, encara tre­ba­lla una espec­ta­cu­lar fila­dora dis­se­nyada al segle XVIII. A la fàbrica, s'hi con­fec­ci­o­nen els típics peücs, tapa­bo­ques i man­tes de pas­tor.

La cate­dral de la Seu

Final­ment, i si s'assis­teix a algun con­cert que ofe­reix aquests dies la Seu d'Urgell, no es pot pas­sar per alt una visita a la cate­dral de Santa Maria (segle XII), l'edi­fici més des­ta­cat de la ciu­tat i l'única cate­dral romànica que es con­serva a Cata­lu­nya. El claus­tre és ados­sat a la façana sud del tem­ple i té tres gale­ries romàniques; la quarta és el resul­tat d'una reforma de prin­ci­pis del segle XII. Els capi­tells estan deco­rats amb una gran vari­e­tats de motius, des dels vege­tals fins a les repre­sen­ta­ci­ons de mons­tres. D'aquesta vila també mereix una menció espe­cial el Museu Dio­cesà d'Urgell, que guarda i exposa impor­tants tre­sors patri­mo­ni­als.

PER ARRIBAR-HI

El poble d'Arsèguel està situat entre Puigcerdà i la Seu d'Urgell, a dos quilòmetres del trencant de la carretera N-260. En transport públic hi ha una única combinació diària entre el tren que va de Barcelona a Puigcerdà i la línia d'autobusos que va de Puigcerdà a la Seu d'Urgell.
Dies: Del 29 al 31 de juliol.
Lloc: Divendres, concert a la plaça dels Oms de la Seu d'Urgell (19.00); dissabte, concerts a Arsèguel i la Seu d'Urgell i Trobada a l'envelat d'Arsèguel (22.00 h), al costat de l'església. Diumenge, concert i ball de l'orquestra de les colònies i dels tallers a l'envelat d'Arsèguel (18.00 h) i ball de rams i del pensament (19.00 h) a la Seu d'Urgell.
Més informació: 973 35 31 12. www.ccau.cat
Preus: Tot gratuït menys el concert de la trobada del dia 30 (12 euros).

Terra patrimonial

J.P.

Arsèguel i la Seu d'Urgell estan situats a la comarca de l'Alt Urgell, la qual disposa d'un extens i valuós patrimoni cultural que té en el romànic la seva expressió més significativa. Les esglésies de la comarca amb elements romànics superen el centenar, amb exemples tan representatius com la catedral de Santa Maria, a la Seu; Sant Serni de Tavèrnoles, a Anserall, i Sant Climent de Coll de Nargó, tots tres declarats béns culturals d'interès nacional (més informació a www.turismeseu.com).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.