Societat

L'Ideco de l'Horta guardona la vela llatina

En l'acte s'ha presentat el llibre “Xemeneixes de Rajola. Els inicis industrials de l'Horta Sud”, de Daniel Berrocal Díaz

El passat divendres 18 de maig, tingué lloc a Catarroja el tradicional Sopar Comarcal de l'Horta Sud, una de les activitats més especials de les que organitza l'Ideco. Un lloc de trobada on la cultura comarcal té el seu espai i on coincideix amb el món de la política i la societat civil en general.

En l'acte es va convocar el XIXé Premi d'Investigació de l'Horta Sud, i es presentà el llibre Xemeneixes de Rajola. Els inicis industrials de l'Horta Sud, de Daniel Berrocal.

Però possiblement, el moment de major atenció, va ser quan es va atorgar el VIé Premi “Quico Moret” a la Vela Llatina de l'Albufera. El guardó es donà a tres col·lectius de la comarca que mantenen viva la tradició de la navegació en la vela triangular, concretament són l'Associació de Vela Llatina de Silla, l'Associació de Vela Llatina de Catarroja i l'Associació de Vela Llatina els Pescadors, també de Catarroja.

Trenta anys d'Ideco

Encara que el clima de crisi econòmica ha influït sobre els actes de celebració dels 30 anys d'incidència de l'Ideco sobre la vida cultural, social i política de la comarca, també enguany s'ha fet esment als grans dèficits existents en el conjunt de pobles que configuren aquest territori.

A la cita van acudir diversos alcaldes de la comarca i alguns regidors de cultura de l'Horta Sud, així com representants d'entitats, grups i associacions ciutadanes que desenvolupen la seua activitat sobre diversos segments concrets de l'acció social.

Patrimoni amenaçat

E.C.

El fet de trobar-se situada aquesta comarca tant a la vora de la gran urbs del País Valencià, fa que el president de l'Ideco haja de fer un repàs anual als dèficits que s'hi troben a cada passa. En aquesta ocasió, el nou president de l'Institut d'Estudis Comarcals de l'Horta Sud, el periodista Francesc Martínez, va haver de denunciar el gran patrimoni natural de què es disposa, però també la fragilitat i degradació amb que es troba massa sovint.

També s'ha denunciat el patrimoni arquitectònic amenaçat que cal protegir i els esforços que han de fer-se per a la normalització efectiva del valencià, l'impuls necessari de les indústries tradicionals i la defensa màxima de la ordenació del territori mitjançant un pla estratègic metropolità que aborde de veritat la racionalització dels transports públics, les obres hidràuliques contra inundacions i la gestió dels residus.

Per a Martínez, la crisi no ha de ser motiu per a descurar la cultura, el medi ambient i el patrimoni històric i és per això que l'Ideco continua necessitant el suport de la Mancomunitat de Municipis d el'Horta Sud i d'alguna entitat econòmica de referència. L'any vinent, l'una com l'altra han anunciat que tanquen l'aixeta.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.