Societat

I tu d'on ets?

La revista Presència reuneix nous veïns que volen participar en la construcció d'un país obert a la diversitat

Tots els assistents remarquen que la societat catalana és oberta i acollidora, però alhora constaten que a vegades les característiques físiques actuen com a topall

  • Catalans aguantat el planeta cedit per la llibreria Monimoon del carrer de la Unió, al Raval de Barcelona ANDREU PUIG.
  • Video: Diàlegs a l'España (V): Catalans que arrelen

Els con­vi­dats d'El Punt Avui en aquesta cin­quena edició de la sèrie Diàlegs a l'Espa­nya que publica la revista Presència són ori­gi­na­ris de Sene­gal, Itàlia, Perú, Cam­bodja, Holanda i Gui­nea Equa­to­rial, han arri­bat a Cata­lu­nya en una etapa deter­mi­nada de la seva vida, fa entre 40 i 8 anys, i fins al moment han optat per roman­dre-hi, cada u d'acord als seus motius i cir­cumstàncies. Obser­vant la tra­jectòria, pro­fessió i interès a par­ti­ci­par en els afers que els envol­ten, queda clar que tenen molt per apor­tar als impor­tants des­a­fi­a­ments d'ordre econòmic, polític i social que afronta el país. La majo­ria coin­ci­deix a recla­mar el reco­nei­xe­ment de les seves capa­ci­tats (s'entén, per extensió, les de tanta gent que no sol estar con­vo­cada a deci­dir) com a pas neces­sari per anar tei­xint un sen­ti­ment de per­ti­nença capaç d'anul·lar la força demagògica d'alguns este­re­o­tips que fan niu en la ignorància i molt de mal a la cohesió.

Cap dels assis­tents al debat no va dei­xar de pun­tu­a­lit­zar que la soci­e­tat cata­lana és oberta i aco­lli­dora, però alhora van cons­ta­tar que massa vega­des les carac­terísti­ques físiques actuen com una mena de topall i s'espe­ren la pre­gunta fatídica: «I tu d'on ets?» com una petita con­demna que han de patir en aquesta comu­ni­tat can­vi­ant que encara mos­tra una certa pre­venció enfront de tots aquells que no s'ajus­ten als cànons ofi­ci­als.

La sessió cele­brada en una sala de l'hotel Espa­nya de Bar­ce­lona, es va divi­dir en tres blocs temàtics, que són els que tro­ba­reu reco­llits en les pla­nes d'aquest diu­menge de la revista Presència. En la pri­mera part es va par­lar genèrica­ment de la visió del país i la seva gent. A con­ti­nu­ació es va trans­cen­dir l'actual punt àlgid del con­flicte entre Cata­lu­nya i Espa­nya des de diver­ses òpti­ques. I per aca­bar, la con­versa es va cen­trar en el model de soci­e­tat que, per dir-ho a tall gros, a uns i altres els agra­da­ria dei­xar als seus fills i néts.

Cinquè debat

Aquest és el cinquè dels set debats que la revista Presència publica cada diu­menge amb la volun­tat de por­tar a dis­cussió el futur d'una Cata­lu­nya inde­pen­dent. Un fòrum bate­jat amb el nom de Diàlegs a l'España, i que vol ser una porta oberta al conei­xe­ment, la reflexió i les pro­pos­tes de futur en un moment difícil i alhora espe­rançador per al país.

Totes les tro­ba­des es fan en l'excep­ci­o­nal marc de l'hotel España de Bar­ce­lona, fun­dat el 1859 i que a prin­cipi del segle XX refor­ma­ria el cèlebre arqui­tecte moder­nista Lluís Domènech. La tria d'aquest emplaçament no és casual, ja que el moder­nisme català va ser un cor­rent que va anar més enllà de les pro­pos­tes artísti­ques, amb una volun­tat de moder­nit­zar el país i recu­pe­rar la cul­tura cata­lana.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.