Societat

Tribunals

Culpable i insolvent

Primeres sentències condemnatòries contra l'administrador de Finques Lapiedra de Terrassa, qui, ara fa un any, va estafar unes 200 comunitats veïnals

L'antic responsable ha estat embargat de tot sou o propietat, però els veïns encara no cobren perquè és insolvent

L'estafa ja supera els 2,5 milions d'euros

Lapiedra ha estat expulsatdel Col·legi d'Administradors per apropiació indeguda

Ara fa un any, a pri­mers d'agost, unes 200 comu­ni­tats de veïns de Ter­rassa van des­co­brir que el seu admi­nis­tra­dor de fin­ques, Jordi Lapi­e­dra, de Fin­ques Lapi­e­dra, una de les més impor­tants de la ciu­tat, feia gai­rebé un any que no pagava als seus indus­tri­als, és a dir, a les empre­ses de ser­veis com l'elec­tri­ci­tat, de neteja, de revisió dels ascen­sors, de man­te­ni­ment de pis­ci­nes, etcètera. L'avís, per dir-ho d'alguna manera, els va arri­bar d'una doble via: d'entrada, dues de les empre­ses que tre­ba­lla­ven amb Lapi­e­dra, una d'ascen­sors i una de neteja, van comu­ni­car als pre­si­dents d'una noran­tena de comu­ni­tats que l'admi­nis­tra­dor els devia entre 9 i 11 mesos per imports que arri­ba­ven als 170.000 euros. I, de l'altra, molt més punyent, algu­nes comu­ni­tats, sobre­tot les que tenien apar­ca­ments, van començar a rebre avi­sos de talls de llum per part de les com­pa­nyies sub­mi­nis­tra­do­res. Això si, en molts casos, com­pa­nyies amb les quals no eren pas cons­ci­ents de tenir-hi cap acord comer­cial ja que, per exem­ple, uns mesos abans, Lapi­e­dra havia can­viat, en bloc, a dese­nes de comu­ni­tats d'Endesa a Iber­drola per dila­tar el paga­ment dels deu­tes amb la pri­mera.

Els mesos poste­ri­ors han estat un veri­ta­ble cal­vari per a milers de famílies ter­ras­sen­ques. Els recomp­tes defi­ni­tius han dut a les comu­ni­tats a des­co­brir deu­tes amb indus­tri­als d'entra 3.000 i 24.000 euros i deu­tes de Lapi­e­dra cap a ells que arri­ben, fins i tot, als 45.000 euros. Els veïns ha hagut de res­se­guir els seus deu­tes en molts casos sense rebre de Lapi­e­dra ni els con­trac­tes dels ser­veis i s'han tro­bat, a més, amb recla­ma­ci­ons de com­pa­nyies tant estra­nyes com una de man­te­ni­ment de la línia telefònica dels ascen­sors amb seu a Holanda... Tot i que fa de mal dir que entre els afec­tats hi ha comu­ni­tats de veïns de dife­rents grandàries, apar­ca­ments i, fins i tot, polígons indus­tri­als, es cal­cula que cada família haurà hagut de pagar entre 600 i 1.000 euros aquest any 2013 per sufra­gar unes des­pe­ses que, de fet, ja havia avançat a Lapi­e­dra.

L'admi­nis­tra­dor va decla­rar a aquest diari a l'agost pas­sat que estava repas­sant que havia pas­sant, negant haver “posat la mà a la caixa”, i va asse­gu­rar que dona­ria la cara. El cert és que a mit­jans de setem­bre havia des­a­pa­re­gut i que mol­tes comu­ni­tats encara no han recu­pe­rat ni els lli­bres d'actes. Els dar­rers dies d'agost i els pri­mers de setem­bre, Lapi­e­dra va rebre a dese­nes de pre­si­dents de comu­ni­tats al seu des­patx, ara tan­cat. En aques­tes tro­ba­des va asse­gu­rar que retor­na­ria els diners “amb les asse­gu­ran­ces i la venda de patri­moni”. La rea­li­tat, però, és que a pri­mers de setem­bre va comu­ni­car que no pen­sava reconèixer el deute i va abo­car a les comu­ni­tats a anar al jut­jat.

Per lliure

Tot i que hi va haver l'intent d'orga­nit­zar una coor­di­na­dora d'afec­tats, al final, les comu­ni­tats han anat per lliure. I les taxes judi­ci­als i els hono­ra­ris d'advo­cats i pro­cu­ra­dors han fet que mol­tes comu­ni­tats, les que tenien els deu­tes pro­pers als 3.000 euros, hagin desis­tit de denun­ciar. Però mol­tes altres ho han fet, per dife­rents vies, civil i penal. I les pri­me­res sentències han arri­bat en els dar­rers dies. Totes, prop d'una desena, han estat favo­ra­bles a les comu­ni­tats i han estat por­ta­des per gabi­net d'advo­cats Pla­nas & Pla­nes de Ter­rassa. Fonts del gabi­net han expli­cat que “va ser clau l'estratègia ini­cial, que va ser no denun­ciar a Fin­ques Lapi­e­dra si no al veri­ta­ble admi­nis­tra­dor de les comu­ni­tats, Jordi Lapi­e­dra.

Pla­nas & Pla­nas van con­cloure que una denúncia con­tra l'empresa que­da­ria sub­jecte al con­curs de cre­di­tors i liqui­dació poste­rior men­tre que la denúncia con­tra l'admi­nis­tra­dor tin­dria més recor­re­gut. I així ha succeït, tot i que la defensa de Lapi­e­dra va inten­tar, en el pri­mer judici, des­mun­tar aquesta estratègia, el jutge va donar la raó a la comu­ni­tat. Després d'aquesta, han cai­gut una desena de sentències més i, en aquest moment, ja estan en procés d'exe­cució. Què vol dir això? Doncs que els béns de Jordi Lapi­e­dra estan embar­gats i que si cobra un sou, una devo­lució d'hisenda o una pensió, la part que per­met la llei, anirà a parar als veïns. Aquest procés, però, és lent i fei­xuc i, de fet, només una comu­ni­tat ha cobrat una quan­ti­tat molt minsa ja que Lapi­e­dra s'ha decla­rat insol­vent i els advo­cats han de res­se­guir les seves acti­vi­tats per a detec­tar si té ingres­sos. Les matei­xes fonts de Pla­nas i Pla­nas han admès que “en aga­far els casos sem­pre adver­tim als veïns que, tot i gua­nyar, poden aca­bar no cobrant”. Tot i els esforços d'aquest diari, no ha estat pos­si­ble par­lar amb els advo­cats de Jordi Lapi­e­dra, un cop l'actual direc­tor gene­ral de Pre­sons i regi­dor per CiU a Ter­rassa, Pere Soler, hi va renun­ciar en assu­mir aquest nou càrrec. De fet, Lapi­e­dra i els seus advo­cats només van com­parèixer al pri­mer dels judi­cis cele­brats.

En les seves con­ver­ses amb els veïns afec­tats, Lapi­e­dra també afir­mava que les asse­gu­ran­ces cobri­rien el forat, cosa que, no ha pas­sat ni pas­sarà. El Vice­pre­si­dent del Col·legi d'Admi­nis­tra­dors de Fin­ques de Bar­ce­lona-Lleida i pre­si­dent de la comissió deon­tològica, Lluís Bou, ha expli­cat a aquest diari que hi ha dos tipus d'asse­gu­rança per als col·legi­ats, “la de caució que té un límit de 30.000 euros i la res­pon­sa­bi­li­tat pro­fes­si­o­nal, per a errors pro­fes­si­o­nals, però no pas per a apro­pi­a­ci­ons inde­gu­des”. I és que el col·legi va expe­di­en­tar Lapi­e­dra i va resol­dre inha­bi­li­tar-lo i expul­sar-lo “per falta de pro­fes­si­o­na­li­tat, apro­pi­ació inde­guda de diners de les comu­ni­tats i retenció de docu­men­tació”. Pel que fa a la pri­mera asse­gu­rança, aquests 30.000 euros s'hau­ran de repar­tir entre tots els afec­tats que hagin pre­sen­tat denúncia al col·legi. Els dar­rers càlculs situen el forat de l'estafa per sobre dels 2,5 mili­ons d'euros.

Ter­rassa, però, ha estat per­ju­di­cada doble­ment per esta­fes d'admi­nis­tra­dors de fin­ques. El març de l'any pas­sat també tan­cava Immo­grup Ser­veis Immo­bi­li­a­ris, una empresa amb ser­veis immo­bi­li­a­ris, d'advo­ca­cia i de gestió de comu­ni­tats. En aquest cas van ser un cen­te­nar de comu­ni­tats les afec­ta­des i el Col·legi d'Admi­nis­tra­dors de Fin­ques de Bar­ce­lona-Lleida també va expul­sar al seu màxim res­pon­sa­ble, Màrius Esti­vill. Tot i que Bou ho ha vol­gut des­vin­cu­lar, l'enti­tat cele­brarà a mit­jans de setem­bre una tro­bada de tre­ball a Ter­rassa. Bou explica que “es tracta de pro­moure el con­tacte més directe i fugir del cen­tra­lisme”, però fonts de dife­rents admi­nis­tra­dors de fin­ques també ho iden­ti­fi­quen amb un intent de recu­pe­rar la imatge després “d'haver patit dos cops tants durs”.

1.000
euros
és el que han hagut de desemborsar alguns veïns al llarg del 2013 per tornar a pagar els industrials, a causa del forat generat per Jordi Lapiedra.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.