Osona/Ripollès

Barry Callebaut ha invertit més de 10 milions en cinc anys a Gurb

L’empresa té més de 100 treballadors, ha ampliat la Chocolat Academy i renova la maquinària.

La mul­ti­na­ci­o­nal Barry Calle­baut inver­teix cada any a la fàbrica que té a Gurb –abans Cho­co­vic– entre dos i tres mili­ons d’euros. Ho ha anat fent en els dar­rers cinc anys, des que la va com­prar, i hi ha fet ja inver­si­ons de més de 10 mili­ons d’euros per millo­rar les ins­tal·laci­ons pro­duc­ti­ves. A la fàbrica de Gurb –l’empresa en té 52 a tot el món amb 9.313 tre­ba­lla­dors– s’hi ha millo­rat la maquinària i l’antiga Aula Cho­co­vic, ara Cho­co­lat Aca­demy, que és un dels espais de for­mació i inno­vació més impor­tants de tota l’empresa. Pre­ci­sa­ment, l’espai que ocu­pava l’aula s’ha ampliat, dupli­cant-lo, i millo­rat ja que hi pas­sen al vol­tant de 500 pro­fes­si­o­nals del món de la pas­tis­se­ria i la cuina d’arreu. Aquest model de for­mació l’ha impul­sat també a altres parts del món cre­ant noves Cho­co­lat Aca­de­mies.

A la fàbrica s’hi tre­ba­llen dues línies: la fabri­cació de xoco­lata per a grans indus­tri­als, “els que fan gale­tes, cara­mels o altres pro­duc­tes pels quals els cal la xoco­lata líquida”, i la pro­ducció de la línia Gour­met, que està des­ti­nada a la pas­tis­se­ria, als xefs de cuina o al petit artesà, segons explica M. Josep Cristòfol, res­pon­sa­ble pre­ci­sa­ment d’aquesta línia. L’empresa té al vol­tant de 100 tre­ba­lla­dors, i tot i que “hem ampliat amb les inver­si­ons la capa­ci­tat de pro­ducció, no hi ha pre­vist fer noves cons­truc­ci­ons. Encara ens queda camp per córrer amb l’espai actual”, explica Cristòfol. El grup empre­sa­rial té tres mar­ques: Cho­co­vic, Caca­o­Barry i Calle­baut i és líder en venda de pro­duc­tes de xoco­lata, ja que un de cada cinc pro­duc­tes dels que es pro­du­ei­xen es con­su­mei­xen a tot el món.
Barry Calle­baut es va crear en fusi­o­nar-se la belga Calle­baut i la fran­cesa Barry l’any 1996. Des del 1999 ha cres­cut com­prant empre­ses a dife­rents països –al vol­tant de 13–, par­ti­ci­pació en unes altres cinc empre­ses i ober­tura de noves fàbri­ques als Estats Units, Rússia, Xina, Bra­sil, Mèxic, Indonèsia, Tur­quia, Japó i Xile. El grup va fac­tu­rar a tan­ca­ment d’agost del 2014 4.800 mili­ons d’euros. La planta de Gurb va fac­tu­rar l’any 2013 un total de 76,3 mili­ons d’euros, un 11% més que l’any 2012.

En règim de llo­guer

L’empresa Barry Calle­baut va com­prar Cho­co­vic als seus ante­ri­ors pro­pi­e­ta­ris, la família Rius, el novem­bre de l’any 2009. La mul­ti­na­ci­o­nal va com­prar l’empresa però no l’edi­fici, el ter­reny i altres edi­fi­cis a l’espai que con­ti­nua sent de la família Rius. Això implica també que la casa pai­ral que hi era des de l’inici, fins i tot de la fàbrica de xoco­lata, la Torre d’en Canal, i que ha estat demo­lida, no era pro­pi­e­tat de la mul­ti­na­ci­o­nal sinó de la família Rius.

El ter­reny on hi ha la fàbrica era de la família Arumí, família que és també a l’ori­gen del que va ser Cho­co­vic i ara Barry Calle­baut. Xoco­la­tes Arumí va néixer a Vic l’any 1842 i en arri­bar a la ter­cera gene­ració de la família l’empresa va començar a créixer en ins­tal·lar-se en aquests ter­renys. Després d’una fusió amb les mar­ques Ama­teur i Tupi­namba per fer con­jun­ta­ment la matèria pri­mera, que no va durar, l’empresa la va com­prar el grup Neder­land, que va crear Cho­co­vic. Això pas­sava l’any 1977. L’espai es trans­for­mava més tard en sòl indus­trial i les naus van créixer fins als 7.000 metres qua­drats actu­als.

La notícia com­pleta a El 9 Nou


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia