Societat

Ideco de l'Horta Sud, 30 anys fent comarca

L'APARADOR

Enguany l'Institut d'Estudis Comarcals (Ideco) de l'Horta Sud compleix trenta anys. Una efemèrides que celebrem el 18 de maig a Catarroja en el tradicional Sopar Comarcal. Durant la vetlada, atorgarem el sisé Premi “Quico Moret” a la Vela Llatina de l'Albufera. El guardó es donarà a tres col·lectius de la comarca que mantenen viva la tradició de la navegació en la vela triangular, concretament són l'Associació de Vela Llatina de Silla, l'Associació de Vela Llatina de Catarroja i l'Associació de Vela Llatina els Pescadors, també de Catarroja. Així mateix, en l'acte presentarem el llibre Xemeneixes de Rajola. Els inicis industrials de l'Horta Sud, de Daniel Berrocal Díaz, que és fruit del premi d'investigació que anualment organitza l'Ideco.

Des de 1982 l'Ideco realitza una ingent activitat vertebradora orientada a promoure la realització d'estudis sobre la comarca i la defensa del patrimoni cultural, natural i arquitectònic dels 20 municipis de l'Horta Sud. La publicació de la revista d'estudis Annals i un bon nombre de llibres d'investigació sobre diferents aspectes històrics, econòmics, arqueològics, artístics i naturals de la comarca conformen un ric bagatge bibliogràfic que visualitza i estimula la presència l'Horta Sud en el conjunt de la societat valenciana.

Al llarg de tres dècades la presidència de l'Ideco l'han ostentat en períodes successius Josep Ferrís, Amadeu Císcar, Francesc de Paula Pons, Enric Juan, Vicent Boscà, Rafael Roca i actualment el que escriu. Tots els meus predecessors, conjuntament amb les seues respectives juntes directives, han sabut donar a l'Ideco un veritable paper aglutinador d'iniciatives cíviques i culturals que han contribuït a afermar la consciència i el paper de la comarca dins del territori valencià. Exemples d'aquesta tasca vertebradora han estat la creació del Premi d'Investigació de l'Horta Sud en 1988 i la institució del Premi Quico Moret en 2002, que avui són dos de les fites culturals més importants de la comarca.

L'actual junta de l'Ideco vol proseguir aquest treball pel progrés continuat cap a una societat millor a través de la cultura. I també ser una veu de conscienciació comarcal. L'Ideco, prenent el marc comarcal com a lloc participació ciutadana, intenta conscienciar a través de congressos, jornades i manifestos sobre la necessitat de resoldre alguns dels problemes més apressants que afecten l'Horta Sud. La descontaminació del Parc Natural de l'Albufera, la conservació del patrimoni arquitectònic amenaçat, el foment del valencià, la protecció de la indústria tradicional i l'horta com a espai agrícola i paisatge singular, així com l'ordenació del territori amb una visió metropolitana en l'àmbit dels transports, les obres hidràuliques contra inundacions i els residus urbans, continuen essent encara assignatures pendents passats ja més de trenta anys de democràcia. Es tracta de valors actius de la nostra comarca que hem de preservar per a les generacions futures.

La crisi econòmica actual no hauria de ser motiu per descurar la cultura, el medi ambient i el nostre patrimoni històric. La imaginació i la voluntat humana han de superar a l'economia. Com va escriure el poeta libanés Khalil Gibrán: “No progresses millorant el que ja esta fet, sinó esforçant-te per aconseguir el que inclús queda per fer”.

(*) Francesc Martínez és el President de l'Institut d'Estudis Comarcals de l'Horta Sud.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.