Administracions

El deute situa Massanes a un pas de la bancarrota

Hisenda els ha pagat factures pendents de proveïdors per valor d'1.120.000 euros i l'Ajuntament té molt assumit que, com que no hi ha accés al crèdit, els retindran part de les transferències

Per més que els mem­bres del con­sis­tori facin l'orni a l'hora de par­lar-ne, els greus pro­ble­mes econòmics de l'Ajun­ta­ment de Mas­sa­nes no són cap secret per a ningú. En l'acta de la sessió ordinària del ple del 27 d'octu­bre del 2011, hi ha un informe d'inter­venció en relació a la llei de moro­si­tat en què es qua­li­fica la situ­ació finan­cera de l'Ajun­ta­ment de “molt greu” i s'asse­nyala que si no s'acon­se­gueix obte­nir ingres­sos extra­or­di­na­ris amb la venda de patri­moni (bàsica­ment, un par­cel·la del polígon indus­trial) de forma imme­di­ata, l'Ajun­ta­ment entrarà en una situ­ació d'insolvència total, fins i tot per assu­mir les nòmines de per­so­nal. A hores d'ara, els tre­ba­lla­dors estan al dia de paga­ments.

L'informe asse­nyala que la situ­ació es veu agreu­jada per la falta d'apro­vació dels comp­tes gene­rals dels exer­ci­cis 2008, 2009 i 2010 que els impe­dei­xen cobrar sub­ven­ci­ons de dife­rents admi­nis­tra­ci­ons per un valor de 382.000 euros. Quan parla de solu­ci­ons, l'informe pro­posa millo­rar la recap­tació, liqui­dar els pres­su­pos­tos en els ter­mi­nis legals i ajus­tar les des­pe­ses als ingres­sos ordi­na­ris. “Els regi­dors –comenta Pere Fernández, res­pon­sa­ble de ter­ri­tori– hem dei­xat de cobrar el sou des del pas­sat octu­bre, espe­rant que els temps millo­rin”.

Set mesos més tard, les par­cel·les con­ti­nuen espe­rant com­pra­dor i la situ­ació finan­cera de l'Ajun­ta­ment no ha sor­tit de la UCI. Mas­sa­nes ha estat un dels cinc muni­ci­pis giro­nins als quals els ha estat dene­gat, en una pri­mera ronda, l'accés als crèdits ICO per pagar proveïdors, “El minis­teri no ens ha apro­vat el pla d'ajust –afirma Ale­xan­dra Saurí, regi­dora d'Hisenda i tre­so­rera–, ja que els ingres­sos pre­vis­tos no són sufi­ci­ents per cobrir les des­pe­ses”.

A diferència dels altres muni­ci­pis, a Mas­sa­nes no s'han vist amb cor de pre­sen­tar un pla d'ajust més creïble i han deses­ti­mat la segona opor­tu­ni­tat. “La situ­ació econòmica de l'Ajun­ta­ment és la mateixa –con­ti­nua Saurí – i no tin­dria cap sen­tit maqui­llar el pla d'ajust.”

Mas­sa­nes va pre­sen­tar un paquet de fac­tu­res de proveïdors pen­dents apro­xi­ma­da­ment 1.120.000 euros, deu­tes que a par­tir del 31 de maig s'han començat a pagar. El que ara està per veure és què pas­sarà amb les trans­ferències men­su­als que el Minis­teri d'Hisenda envia a l'Ajun­ta­ment i quin per­cen­tatge retin­dran per cobrir els diners avançats. Sense aques­tes trans­ferències men­su­als, la via­bi­li­tat del con­sis­tori és molt dub­tosa i així ho ha reco­ne­gut més d'un regi­dor que, fora de micròfon, no des­carta una inter­venció.

No hi ha dubte que la con­fusió comp­ta­ble i l'aflo­ra­ment de deu­tes és l'esport de moda al país, en tots els àmbits, i Mas­sa­nes no es queda al marge. Ho con­firma Saurí mateixa, que situa la neces­si­tat de posar al dia la comp­ta­bi­li­tat com el prin­ci­pal pro­blema econòmic amb què s'enfronta el con­sis­tori. Asse­gura que l'actual deute muni­ci­pal voreja els dos mili­ons i que, una vegada pagats els proveïdors, el Minis­teri d'Hisenda pas­sarà a ser el prin­ci­pal cre­di­tor.

En l'informe del 27 d'octu­bre del 2011 s'asse­nya­lava que el deute glo­bal de l'Ajun­ta­ment era d'1.396.264,82 euros, una xifra que set mesos més tard s'ha incre­men­tat en un 30%. Amb un pres­su­post, pror­ro­gat, lleu­ge­ra­ment supe­rior a 1.600.000 euros, el deute de dos mili­ons se situa per sobre del màxim legal permès per la llei.

Segons Saurí, els ser­veis més defi­ci­ta­ris dels que cobreix l'Ajun­ta­ment són la reco­llida d'escom­bra­ries i el sub­mi­nis­tra­ment d'aigua, ser­veis com­ple­xos per l'extensió del terme i la dis­persió del muni­cipi. No des­car­ten fer un esforç per man­co­mu­nar-los amb altres muni­ci­pis veïns.

Molts problemes i de difícil solució

Si repassem els números de Massanes que publica l'Idescat trobarem que la majoria dels 700 habitants actuals tenen menys de 65 anys, concretament 596, la qual cosa indica que aquest municipi de 26,1 kilòmetres quadrats –que reparteix la població entre quatre barris (Marquès, Cambrerol, Collformic i Rieral) i dues urbanitzacions (Sant Roc i Riu Clar)– és un nucli dinàmic. Massanes estructura la seva riquesa sobre un polígon industrial a tocar l'entrada del municipi veí d'Hostalric, amb què comparteix la guarderia, i saluda el visitant amb una rotonda ornada amb un cub escultura fet per Lluís Roura, en què la ceràmica i la coloració intenten presentar el poble i la comarca de la Selva com un esclat de colors que teòricament hauria d'impactar en la vida quotidiana d'un poble que intenta superar les diferències polítiques però es troba que hi ha qüestions endèmiques que compliquen la gestió de futur. Si es valoren les estadístiques, sobta que d'un total de 255 habitatges n'hi hagi 208 que exerceixin com a primer habitatge i 27, com a segon, la qual cosa ens indica que el nivell d'ocupació de les dues urbanitzacions no tan sols és molt alt, sinó que el seus veïns han transformat les segones residències en principals i alhora que paguen els impostos reivindiquen els drets i els deures de tots els habitants del poble. Joan Pou, regidor d'urbanisme, ha reconegut que no s'havia signat un pla de cooperació amb la urbanització de Riuclar perquè hi havia moltes mancances, mentre que a la de Sant Roc ni tan sols hi ha la junta de compensació. “Un altre punt conflictiu –va afegir– és el polígon industrial, on hi ha molts problemes i de difícil solució.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.