Medi ambient

Nutrició

L'IRTA posa els peixos a dieta

El centre lidera un projecte per millorar l'alimentació de l'orada i el reig

DIETAplus busca un model de negoci més sostenible

Els pei­xos també estan a dieta. En aquest cas, hi estan per res­pon­dre a les neces­si­tats de la indústria. L'Ins­ti­tut de Recerca i Tec­no­lo­gia Agro­a­li­mentàries (IRTA) lidera un pro­jecte per desen­vo­lu­par pin­sos que puguin millo­rar el sis­tema immu­nològic i la res­posta a l'estrès de dues espècies: l'orada –amb una gran pressió perquè se'n millori la pro­duc­ti­vi­tat– i el reig, cada cop amb més pene­tració al mer­cat.

DIE­TA­plus busca un model de negoci sos­te­ni­ble i, alhora, bene­ficiós per al con­su­mi­dor. Amb la indústria aqüícola es pretén inten­si­fi­car els sis­te­mes de pro­ducció, i la salut dels ani­mals en cul­tiu és clau. El pro­jecte el finança el Minis­teri d'Agri­cul­tura i té la par­ti­ci­pació de la Uni­ver­si­tat Autònoma de Bar­ce­lona (UAB), l'Ins­ti­tut d'Inves­ti­gació i For­mació Agrària i Pes­quera (Ifapa), la Uni­ver­si­tat de Màlaga i la Uni­ver­si­tat de Múrcia. Les empre­ses del sec­tor –Tec­no­vit, Maresa, Andrés Pin­ta­luba, Bio­mar i Natac Bio­tech– dónen suport tècnic al pro­jecte que, de moment, ha estat dotat amb 626.220 euros.

Amb la inves­ti­gació es vol millo­rar la com­pe­ti­ti­vi­tat del sec­tor aqüícola espa­nyol posant en pràctica die­tes fun­ci­o­nals que millo­rin l'estat gene­ral de l'ani­mal així com la resistència a epi­so­dis d'estrès i poten­ci­als agents infec­ci­o­sos. També, millo­rar el pro­ducte final, sense com­pro­me­tre el ren­di­ment de crei­xe­ment. En aquest con­text, bus­ca­ran addi­tius que aug­men­ten la res­posta dels pei­xos en aques­tes situ­a­ci­ons. DIE­TA­plus va ser selec­ci­o­nat entre 8 pro­pos­tes. En van finançar dues més per millo­rar la genètica de l'orada i la diver­si­fi­cació opti­mit­zant el cul­tiu de círvia. A l'octu­bre es posa­ran en comú els resul­tats obtin­guts durant la pri­mera anu­a­li­tat.

Des del cen­tre de recerca espe­ci­a­lit­zat en cul­tius i eco­sis­te­mes aquàtics de Sant Car­les de la Ràpita (Montsià), l'IRTA tre­ba­lla amb cor­bi­nes, llen­gua­dos, ora­des, llo­bar­ros, algues i altres espècies microscòpiques.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia