El projecte de la bassa de les Olles es desencalla gairebé deu anys després de l'expropiació

Alguns propietaris es querellen contra l'Ampolla per no haver fet cap actuació

Des del 2007 i dins les obres del pla integral de protecció del delta de l'Ebre (PIPDE), l'Estat té reservada una partida d'1,5 milions d'euros per dur a terme el projecte de regeneració mediambiental de la bassa de les Olles, però el projecte ha estat encallat durant gairebé dos anys després que el Parc Natural informés desfavorablement sobre el projecte executiu presentat per la societat estatal Acuamed i el mateix Ajuntament de l'Ampolla manifestés també la seua oposició. I és que el projecte final d'Acuamed preveia la construcció d'un canal de formigó que partia en dos la llacuna per canalitzar fins al mar l'aigua des de l'estació de bombeig d'una de les sèquies del canal de l'esquerra que aboca directament a la llacuna. «Hem demanat que aquest canal vaja a la banda nord de la llacuna i que es faça amb un material més tou», va apuntar el director del Parc Natural del Delta, Francesc Vidal, que va precisar que aquestes modificacions s'inclouran en la declaració d'impacte ambiental del projecte i d'aquesta manera no s'haurà de reiniciar tot el procés. «Sembla que hi ha acord per totes les bandes que s'actue d'aquesta manera», va manifestar per la seua banda l'alcalde de l'Ampolla, Francesc Sancho, que es va mostrar confiat que les obres puguen començar després de l'estiu. A més, Sancho va advertir que alguns dels propietaris expropiats el 2000 han presentat un contenciós contra l'Ajuntament perquè no s'ha dut a terme cap actuació de millora ambiental de les Olles, i reclamen que se'ls tornen els terrenys. «Al·leguen que un dels arguments de l'expropiació va ser l'actuació ambiental», va dir Sancho.

Situació preocupant

La salut ambiental de la bassa de les Olles, que amb 54 hectàrees és la llacuna més petita del Delta, és preocupant. El problema no és tant de renovació d'aigua com de saturació per l'excés de sediments provinents dels arrossars, ja que a la llacuna hi aboca directament una de les estacions de bombeig de l'esquerra de l'Ebre. A més, la situació s'agreuja per l'abocament de les aigües residuals mal depurades de l'Aldea –actualment l'ACA està redefinint la depuradora–. El projecte d'Acuamed proposa buidar i dragar la bassa i construir un canal a la part nord de la llacuna que vaja de l'estació de bombeig al mar. Aquest canal tindria una sola paret oposada al llit de la llacuna i recolliria l'excés d'aigua provinent de l'estació i també part dels sediments, gràcies a l'acció del vent.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona