Medi ambient

Dunes i pastures, primeres prioritats al parc del Montgrí

singularitat El parc del Montgrí, les illes Medes i el Baix Ter té tres sistemes diferents, i això no passa en cap altre

Les Medes mantenen el pla rector d'ús i gestió mentre no se'n faci un altre, que cobrirà també la costa

La conservació dels sistemes dunars al llarg de la costa i la creació d'un sistema de pastures al massís del Montgrí són les prioritats que s'estan exe-cutant a l'àmbit terrestre del Parc Natural del Montgrí, les illes Medes i el Baix Ter, que es va crear ara aviat farà un any. La tècnica del parc Mapi Carabús va recordar la complexitat de la reserva, ja que hi apareixen tres sistemes diferents: mar, muntanya i aiguamolls. “No passa en cap altre parc”, va manifestar Carabús.

“Les dunes és un dels sistemes més fràgils del parc. Per això és una prioritat”, va recordar la tècnica. La tècnica va recordar que les dunes estan en regressió, més encara quan cada cop més els temporals marítims són cada cop més forts. L'altra acció va adreçada al massís del Montgrí, on s'ha decidit crear pastures. El pla, que s'executarà immediatament, té per objectius crear espais oberts, que és, segons Carabús, “una mancança històrica del massís”. La creació de pastures ha de servir per prevenir incendis, convertint-se en tallafocs, diversificar els hàbitats i fomentar la pastura extensiva. En aquest sentit, es vol potenciar la ramaderia, encara més quan és un sistema que ajuda molt a disminuir la càrrega combustible del bosc. Però les pastures també poden facilitar la presència d'una fauna concreta, les aus, que són els animals vertebrats amb més presència al parc. “Hi ha molta diversitat”, va recordar la tècnica. Respecte als espais agraris, s'està mirant de fer una gestió conjunta amb els agricultors. D'altra banda, també s'està iniciant els primers contactes per fer plans de gestió del patrimoni cultural del parc amb el Museu de la Mediterrània i el Centre de Documentació de Can Quintana.

L'àmbit marí

Respecte a l'àmbit marí, l'àmbit de les illes Medes no ha canviat gaire des de la seva creació com a reserva, l'any 1990, però, amb el parc s'ha ampliat el seu àmbit fins a la costa del Montgrí. En aquests moments, a les Medes s'està aplicant el pla rector d'ús i gestió que ja tenia. I serà vigent en el seu àmbit d'aplicació fins que no es faci un nou pla, que també haurà de tenir en compte els altres sistemes.

Mentrestant ja s'està col·laborant amb la Confraria de Pescadors de l'Estartit en dos projectes. Per un costat, la recuperació de les xarxes de pescadors del fons, ja que afecten flora i fauna, i la recuperació de les sípies. I a les illes,s'hi consolidaran ara els accessos i s'hi recuperarà la flora autòctona.

8.192
hectàrees
és la superfície del parc natural de les quals 2.037 són marines, i Gualta hi aporta només 2 hectàrees, que representen el 0,1% del total.
20
anys
fa que va començar la protecció de l'actual parc natural amb la llei de protecció de les illes Medes, que van convertir-se en reserva marina.
68
per cent
del municipi de Torroella forma part del parc natural, representant el 55% del total. La resta es reparteix entre sis municipis més del Baix Empordà i l'Escala.
1
any
farà aviat que va ser aprovat el Parc Natural del Montgrí, les Medes i el Baix Ter pel Parlament de Catalunya, ja a final de mandat del tripartit.

Els òrgans rectors i gestors, encara pendents

El parc natural va ser aprovat pel Parlament el 13 de maig del 2010. Va entrar en vigor el 23 de juny, vint dies després de la seva publicació al Diari Oficial de la Generalitat. Des de llavors, hi ha dos anys per tirar endavant el pla especial de protecció del medi natural i del paisatge i un any més per impulsar el pla rector d'ús i gestió. D'altra banda, a part dels plans, també s'han de tirar endavant els òrgans rectors i, seguidament, l'òrgan gestor, amb el seu director. El desplegament del pla del parc natural, en aquest primer any, ha estat poc, ja que es va fer a final de mandat, i amb les eleccions hi ha hagut un canvi de govern a la Generalitat, que ha decidit reestructurar el funcionament de l'àrea de Medi Ambient.

Tot i això, l'equip tècnic de les Medes i el Montgrí ha assumit, mentrestant, la direcció del parc, executant projectes, encarregant plans de millora i afavorint-ne el coneixement. L'equip està format per dos tècnics, dos patrons vigilants, dues administratives i un de cap de setmana. En aquest sentit, està a punt de sortir un nou plànol guia del parc, on es proposen disset itineraris. El plànol, a part de les diferents rutes, també assenyala els llocs d'interès de l'àmbit preservat. Posteriorment està previst fer publicacions monogràfiques per a cada itinerari.

D'altra banda, amb la implicació de l'Ajuntament de Torroella està a punt d'entrar en funcionament un centre d'interpretació del parc natural a la planta baixa de Can Quintana, que farà d'entrada a la reserva.

Les Medes, origen de la protecció

A final del 1969, la Federació Espanyola d'Activitats Subaquàtiques va engegar un projecte per proposar la creació d'un parc submarí a les illes Medes. Però les primeres lleis de protecció no van arribar fins als anys vuitanta, quan la Generalitat de Catalunya va publicar l'ordre del 25 de novembre del 1983, per la qual es prohibia la pesca i extracció de recursos marins vius al litoral de les illes. La protecció va ser ampliada amb la llei 19/1990 del 10 de desembre, de conservació de la fauna i flora del fons marí de les illes Medes. Amb aquesta llei, les Medes es va convertir en una àrea protegida, només en part submergida. Una protecció que s'ha convertit en un referent turístic del Mediterrani per als submarinistes. La part emergida no es va protegir fins dos anys més tard, amb l'aprovació del pla d'espais d'interès natural del Montgrí, que també va afectar una part dels aiguamolls. L'any 2000 es va aprovar definitivament la delimitació de l'espai d'interès natural del Montgrí.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona