Medi ambient

Terres de l'Ebre

L'augment de sals a l'Ebre fa necessària una dessaladora

El Consorci d'Aigües de Tarragona ha detectat nivells superiors als permesos en períodes determinats i fa dos anys que treballa amb una planta pilot amb membranes d'osmosi inversa

El Con­sorci d'Aigües de Tar­ra­gona (CAT), que sub­mi­nis­tra aigua del mini­trans­va­sa­ment de l'Ebre a 65 muni­ci­pis de la demar­cació, tre­ba­lla des de fa dos anys en una planta pilot d'eli­mi­nació de sals, l'ano­me­nat pro­jecte Elsa, amb l'objec­tiu de cons­truir, a mitjà o llarg ter­mini, una des­sa­la­dora a les ins­tal·laci­ons de l'Ampo­lla. No és una ins­tal·lació ara per ara “impres­cin­di­ble” –en parau­les del direc­tor del CAT, Sal­va­dor Plana–, però que en un futur ho pot ser, ja que cada cop l'aigua del riu Ebre baixa més car­re­gada de sals (sul­fats i clo­rurs). De fet, hi ha períodes de l'any espe­ci­al­ment deli­cats (de finals d'octu­bre a finals de gener) en què l'aigua ana­lit­zada ha superat els mínims per­me­sos, que són de 250 parts per milió (ppm) o –el que és el mateix– 0,25 grams per litre d'aigua. “Hem arri­bat als 280 i ho hem hagut de noti­fi­car a l'Agència de Pro­tecció de la Salut sim­ple­ment com a ano­ma­lia, ja que aques­tes con­cen­tra­ci­ons no repre­sen­ten cap risc per a la salut”, va cla­ri­fi­car Sala.

Aquesta xifra només fa referència a la con­cen­tració de fos­fats ja que a l'Ebre s'han detec­tat paràmetres glo­bals de fins a 1 gram de sal per litre d'aigua. Les cau­ses d'aquest incre­ment de sals al riu s'explica majo­ritària­ment per la pro­li­fe­ració de rega­dius, aigües amunt del riu. El sòl de la conca de l'Ebre és ric en gui­xos i quan l'aigua dels rega­dius es fil­tra s'incre­menta la con­duc­ti­vi­tat. Ara bé, altres fonts també apun­ten que en aquest incre­ment podria tenir alguna cosa a veure la sal que es fa ser­vir a les pis­tes d'esquí del Piri­neu i a les car­re­te­res de mun­ta­nya per evi­tar que gelen. Siga com siga, resulta curiós que calga una des­sa­la­dora per trac­tar l'aigua d'un riu, que en teo­ria és dolça. Però també és cert que el procés és molt més barat que des­sa­lar l'aigua del mar, amb con­cen­tra­ci­ons de sal molt més ele­va­des. “Els equi­pa­ments que tenim fil­tren les impu­re­ses i les eli­mi­nen, però cap té capa­ci­tat per eli­mi­nar la sal”, apunta Sala.

Ini­ci­al­ment, la des­sa­la­dora del CAT s'havia pres­su­pos­tat en 65 mili­ons d'euros, però amb el pro­jecte Elsa s'estan fent pro­ves per adap­tar la planta a les neces­si­tats del CAT i aba­ra­tir-ne el cost final. L'ante­rior pre­si­dent del CAT, Daniel Pi, ja va dir l'any pas­sat que la cons­trucció d'aquesta planta depen­dria del finançament. I el cert és que, en aquests moments, el CAT ho té força com­pli­cat, ja que és espe­ci­al­ment difícil obte­nir sub­ven­ci­ons; fins ara havien finançat bona part dels seus pro­jec­tes amb ajuts de l'Agència Cata­lana de l'Aigua i de fons euro­peus, per això les inver­si­ons del CAT no tenien un impacte en la tarifa final de l'aigua. De moment, la des­sa­la­dora haurà d'espe­rar.

LA XIFRA

65
milions
d'euros és el pressupost inicial de la dessaladora que necessita el CAT, una xifra que possiblement baixarà.

Primera jornada de portes obertes

Per al proper dissabte 4 de juny, el Consorci d'Aigües de Tarragona (CAT) ha organitzat la primera jornada de portes obertes adreçada als veïns de l'Ampolla. “El cert és que no s'ha fet massa divulgació entre els ciutadans del que aquí es fa”, manifestava el director del CAT, Salvador Plana, i va precisar que l'objectiu d'aquesta jornada és que la gent valore que “darrera la senzilla acció d'obrir l'aixeta hi ha molta feina: a l'Ebre, aigua no li'n sobra, i perquè aquesta aigua arribe a l'aixeta en bones condicions s'ha de fer servir molta tecnologia”, afegeix. Es preveu que a la jornada s'apunten unes 150 persones que visitarien les instal·lacions entre les deu i un quart de dotze dividits en tres grups, que es dividirien en subgrups d'unes quinze persones, acompanyats per tècnics de la casa. La idea és repetir l'experiència a altres pobles de l'Ebre i el Camp. La difusió s'ha fet a través de l'Ajuntament de l'Ampolla.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.